Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej,
poszukuję laptopa. Wymagania:
- bardzo dobra i podświetlana klawiatura - bardzo dużo piszę
- dobry touchpad
- bardzo dobry ekran - nie oglądam TV, oglądam wszystko na serwisach internetowych. Matryca błyszcząca mi nie przeszkadza, głównie pracuję w miejscach zacienionych. Oczekuję IPS. 
- dobra karta WiFi
- podświetlana klawiatura
- w miarę cichy
- min. 8 GB RAM
- min. 256 dysk SSD
- procesor 4 rdzeniowy
- dedykowana grafika
- najlepiej 13-14 cal
- dobra bateria

Wybrałem HP Envy 13 z kartą MX-150 

Planuję pracę w Hit Film Express 4 (1 film tygodniowo). Tu pojawia się wątpliwość - czy MX150 pociągnie obróbkę wideo (filmy full HD nagrane smartfonem, lustrzanką) ? Jeśli tak wezmę HP. 
Jeśli MX jest za słaby jestem zmuszony przeskoczyć na GF 1050. Prosi się o Dell XPS 15, ale mój budżet wynoszący max 5000 zł na to nie pozwala. Gdybym nie te montowanie to mógłbym się zamknąć w 4000 zł co było moim pierwotnym założeniem. Jako alternatywę wybrałem Yogę 720. Propozycja ta jest jednak znacznie cięższa i większa, a mobilność ma dla mnie dość istotne znaczenie - często podróżuję, bądź piszę na kolanach. Jeśli jednak MX sobie nie poradzi będę zmuszony pójść na kompromis
Nie gram w żadne gry i nie zamierzam.

Pytanie dodatkowe - na portalu aukcyjnym można znaleźć laptopy ściągane na przykład z UK, które w przypadku HP pochodzą z programu HP Renew. Czy jest sens się tym interesować ? Plusem są raty 20x0% oraz bogatsza specyfikacja (HP można wyrwać z ekranem dotykowym niedostępnym w PL).
Proszę o poradę.
Dzięki i pozdrawiam.