Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

1) Laptop do pracy, programowanie i tworzenie gier, zakup na firmę, najlepiej na raty.

2) Nie ma znaczenia czy z Windowsem, w razie czego sobie dokupię osobno

3) Najbardziej bym chciał matrycę 14 cali, ale jeżeli ma to znacząco podnieść cenę to może być 15. Im lżejszy tym lepiej.

4) Dysk SSD, nie potrzebuję napędu DVD

5a) Chciałbym wydać ok. 5000zł ale jestem gotów zainwestować do 8000 by mieć sprzęt, który mi wystarczy na najbliższe kilka lat. Tylko niewużywany sprzęt.

5b) Planuję używać go przez najbliższe 5 lat, intensywnie, zarówno do pracy jak i osobistych projektów

5c) Planuję zakup jak najszybciej

6) Laptop będzie dość dużo noszony po domu oraz kilka razy w tygodniu jeździł w torbie w samochodzie do biura/gdzieś indziej więc zależy mi takiej jakości by to przetrwał. Bateria powinna wytrzymywać 4h umiarkowanej pracy (vagrant, przeglądarka, IDE)

7) Rozdziałka minimum 1920x1080, ale jak się da większą to bym chciał. Powłoka taka, żeby dało się pracować w ciągu dnia na zewnątrz w umiarkowanym słońcu (ale nie jest to bardzo twarde wymaganie, raczej kaprys).

8) Głównie używany w domu, aczkolwiek przemieszczany w rożne miejsca.

9) Nie planuję na nim grać w gry, jedyne co potrzebne to chociaż 2gb VRAM by nie przeszkadzało w pracy nad własymi grami

10) Vagrant, IntelliJ, Visual Studio, Inkscape, Gimp, Photoshop, względnie Adobe Premiere lub inny program do obróbki filmów

11) Byleby bylo HDMI  i chociaż 2 porty USB

12) Unikam Acerów, mam złe doświadczenia.

13) Tak naprawdę nie mam żadnych na oku w tej chwili, nie mogę znaleźć nic co by mi odpowiadało.

14) Zależy mi na minimum 16gb ramu, jak się da włożyć więcej to jeszcze lepiej. Grafika może być zintegrowana, byleby było co najmniej 2GB VRAM. Jakość dźwięku z głośników nie ma znaczenia, jeżeli już to by były głośne (tj. by było głośniejsze od kranu/czajnika). Bardzo ważne by nie grzał się w miejscach gdzie leżą nadgarstki podczas pisania.

Opublikowano

Grafika może być zintegrowana, byleby było co najmniej 2GB VRAM.

Wtedy pamięć była by współdzielona z systemowym RAM-em.

Z sensowych modeli lekkich od 2kg i w miarę niezłymi matrycami:

Dream Machines G1050Ti-14PL21 i7-7700HQ/8GB/512SSD GTX1050Ti (Clevo P640HK1)

MSI GS63 i7-7700HQ/16GB/256/Win10 GTX1050 IPS
MSI GS63 i7-7700HQ/16GB/1TB+128PCIe/Win10 GTX1050Ti IPS

ASUS ZenBook Pro UX550VE i7-7700HQ/16GB/512PCIe/Win10

A wyżej już droższe Dell XPS 15 9560 i Razer Blade (2017) 14", jeszcze kilka nawet droższych można by spokojnie wymienić.

Opublikowano (edytowane)

Dzięki za sugestie! Przejrzałem te laptopy, zacząłem rozglądać się za innymi o podobnych parametrach i w sumie ostatecznie wydaje mi się, że najchętniej bym wziął Dell Inspiron 7577 i7-7700/16G/256+1000/10Pro GTX1050Ti (Inspiron0572X) / allegro. Rozważałem też któreś z tych droższych laptopów, ale patrząc na to co jest w środku nie potrafię się przekonać, że warto dopłacić 2000zł. Jakieś opinie na temat tego Inspirona?

Edytowane przez FxJ
Opublikowano

Dell Vostro 7570 i7-7700H/16GB/128+1000/10Pro GTX1050Ti (Vostro0796) - jest też jego biznesowa edycja tego modelu (3 lata gwarancji).

https://www.notebookcheck.net/Dell-Inspiron-15-7000-7577-i5-7300HQ-GTX-1060-Max-Q-Laptop-Review.264134.0.html

Następca modeli Inspiron 7567 / 7566 - poza pokrywa ekranu która nie jest wykonana z aluminium ciężko mu coś zarzucić z wad wykonania, ale mogło by być lepiej. No i zmniejszenie pojemności baterii a dodanie Quick Charge słabo zostało przyjęte.

GS63 7RE-022PL - mas 16GB RAM w jednej kości, pod łatwą rozbudowę chociaż teraz ceny RAM-u są kosmiczne.