fordern Opublikowano 1 Marca 2018 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2018 (edytowane) 1. 24 lat, student - aczkolwiek zastosowania sprzętu będą bardzo uniwersalne2. Nie musi podsiadać Windowsa, mam do dyspozycji jeszcze z DreamSparka zarówno Win7, jak i Win8.1 - i to z tego drugiego wolałbym korzystać. 3. Raczej 15.4" - 15.6" - poprzedni sprzęt taką przekątną ekranu miał, i była to dla mnie komfortowa wielkość.4. Nie mam wymogów co do typu dysku, zależy mi na pojemności - minimum 1TB, w zasadzie w grę wchodzi nawet mniejszy jeżeli da się go wymienić bez utraty gwarancji, zamieniłbym wtedy dyski ze starego laptopa - siedzi tam HDD ST1000LM024 Seagate'a. 5a. Chciałbym zamknąć się w kwocie 3000zł, ale nie jest to kwota bardzo sztywna - dopuszczam lekkie przekroczenie, jeżeli sprzęt będzie tego warty. Dodatki nie są mi potrzebne, to nie jest pierwszy komputer w moim życiu. 5b. Używać dopóki nie padnie, lub tak jak w przypadku obecnego - fizycznie przestanie się do czegokolwiek nadawać. Zależy mi też na jakości wykonania, bo w moim obecnym Samsungu 550P5C (NP550P5C-S04PL) po paru latach zarówno zawiasy, jak i obudowa ma już dość, i nawet szara taśma nie pomaga utrzymać stabilności. Nowy laptop na pewno nie może być gorszy 5c. Rozważam zakup w przeciągu dwóch-trzech najbliższych miesięcy, choć waham się czy warto iść w sprzęt w tej cenie, czy nie lepiej przeprowadzić remont generalny mojego starego sprzętu za kwotę w granicach 600-700 złotych i pozwolić mu pracować kolejne parę lat. 6. Do tego już nawiązałem - chciałbym uniknąć badziewnej konstrukcji, ale wyżej stawiam jednak wydajność sprzętu. 7. Rozdzielczość jaka mnie interesuje to minimum 1600x900, ale FullHD też chętnie rozważę - pewnie jednak zwiększy to koszta. Na tej pierwszej pracuję od paru lat i nie widzę z nią najmniejszych problemów. 8. Głównie używany w domu na łóżku, ale czasem zdarzy mu się wyprawa na uczelnię. 9. Grywam sporo, ale najbardziej wymagającą grą w historii mojego komputera było chyba GTA V, albo demo Fify 18. Często odpalam klasyki, typu GTA Vice City, Heroes 3, czy gry na silniku Source. Dużo będzie przeglądarki internetowej w tle, ale nie będzie to ani Chrome, ani Firefox - śmigam na Vivaldim, który jest nawet spoko jeżeli chodzi o wydajność. 10. Chciałbym z czasem wrócić do regularnego używania Visual Studio, czasem odpalę sobie Sony Vegas - ale nigdy na większych projektach, raczej drobne rzeczy. 11. Jak się da, to chciałbym 4 USB i minimum 2 wyjścia 3.0, wyjście VGA, napęd DVD też byłby mile widziany. W niektórych sprzętach widziałem tylko jedno wyjście jack, czyli że tylko na słuchawki - chciałbym też czasem podłączyć zewnętrzny mikrofon. Mile widziana klawiatura numeryczna po prawej stronie, ale w tej przekątnej raczej każdy laptop powinien ją mieścić. 12. Nie mam żadnych preferencji co do marek, poza jedną - wolałbym kartę graficzną GeForce'a niż Radeona. Obecnie mam w komputerze dwie karty (Intel HD 4000 i GeForce GT650M). 13. Do tej pory zwróciłem uwagę na dwa modele Della - Inspiron 15 5567 i Inspiron 15 3567 - ale jestem otwarty na propozycje osób, które mają trochę pojęcia na ten temat. 14. Jak wspominałem, miałby to być następca dla takiego Samsunga, i nie chciałbym żeby nowy sprzęt odstawał pod jakimkolwiek względem od tego modelu. W obecnym laptopie brakuje mi tylko tego, żeby był cały - do wymiany mam zawiasy, ramkę ekranu, i cały tył - wszystko popękane. Rozważam w ogóle próbę remontu tego sprzętu, zamiast bawić się w nowe laptopy - wstępny research nie podsunął mi żadnej opcji, po której stwierdziłem że biorę. Z góry dzięki za pomoc! Edytowane 1 Marca 2018 przez FxJ Cytuj
FxJ Opublikowano 1 Marca 2018 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2018 (edytowane) Cytuj i to z tego drugiego wolałbym korzystać Intel ma już i tak problemy z wydaniem dopracowanych sterowników dla Windows 10 więc nawet nie licz że wyda dla 7/8.1 jakieś. Cytuj po paru latach zarówno zawiasy, jak i obudowa ma już dość Trzeba było przykleić zawiasy do obudowy Cytuj Głównie używany w domu na łóżku Cytuj czy nie lepiej przeprowadzić remont generalny mojego starego sprzętu za kwotę w granicach 600-700 złotych i pozwolić mu pracować kolejne parę lat Lepiej go opchnąć i dołożyć do nowego, laptop to nie stacjonarka, rozbudowa nie ma większego sensu. Cytuj Rozważam zakup w przeciągu dwóch-trzech najbliższych miesięcy Pisz najlepiej na 2 tygodnie przed faktycznym zakupem. Cytuj W niektórych sprzętach widziałem tylko jedno wyjście jack, czyli że tylko na słuchawki - chciałbym też czasem podłączyć zewnętrzny mikrofon To jest combo, a jak chcesz to są i kart dźwiękowe na USB np. Audiotrak Maya U5 Cytuj napęd DVD też byłby mile widziany Zewnętrzną nagrywarkę na USB dostaniesz już poniżej 80zł. Cytuj Do tej pory zwróciłem uwagę na dwa modele Della - Inspiron 15 5567 i Inspiron 15 3567 Skup się jak już to na laptopach z procesorem i5-7300HQ (4 rdzenie) ASUS FX503VD-E4082 i5-7300HQ/8GB/1TB GTX1050 ASUS VivoBook Pro 15 N580VD i5-7300HQ/8GB/1TB GTX1050 MSI GV62 i5-7300HQ/8GB/1TB GTX1050 Te maja też slot M.2 na dysk SSD i dobre chłodzenie - bo nie mają nagrywarki! Edytowane 1 Marca 2018 przez FxJ Cytuj
fordern Opublikowano 1 Marca 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2018 VivoBook Pro 15 najbardziej odpowiada mi z wyglądu, wolałbym coś tradycyjnego niż przekombinowane z czerwonym podświetleniem progejmerskie laptopy. Gdyby zrezygnować z GTXa z serii 10, to da się uciąć cenę, i/lub dorzucić ten napęd? Jeżeli nie ma sensu, to rozważę taki zewnętrzny, aczkolwiek taki wbudowany by mi bardzo pasował - szczególnie jak mam tracić jedno z trzech gniazd, a nie czterech - są w ogóle w tej półce cenowej sprzęty z czterema gniazdami? Cytuj
FxJ Opublikowano 1 Marca 2018 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2018 Cytuj dorzucić ten napęd? Uwierz mi, że płyty odchodzą do lamusa został jeden producent robiący napędy DVD - i nie ma co się dziwić jak ludzie wrzucają w chmurę wszystkie pliki u udostępniają jednym linkiem. Cytuj są w ogóle w tej półce cenowej sprzęty z czterema gniazdami Przecież ma USB wystarczy podpiąć hub USB (Unitek Y-9106) lub stacje dokującą (Unitek Y-3708). Cytuj
rrej Opublikowano 1 Marca 2018 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2018 1 godzinę temu, fordern napisał: VivoBook Pro 15 najbardziej odpowiada mi z wyglądu, wolałbym coś tradycyjnego niż przekombinowane z czerwonym podświetleniem progejmerskie laptopy. W MSI można wyłączyć podświetlenie klawiatury, a do tego są jeszcze 3 poziomy jasności, na zdjęciu jest najmocniejsza ustawiona ;) Cytuj
fordern Opublikowano 1 Marca 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2018 Mało wygodne rozwiązanie, nie po to laptop jest smukły i mały, żeby doczepiać do niego kolejne klocki. Płyty dochodzą do lamusa, ale klasyki w większości są na płytach - tzn. ja mam je na płytach W sumie to nie wiem czy używam ich na tyle często, aby musieć mieć napęd wbudowany, czy faktycznie nie będzie lepiej raz na jakiś czas podpiąć na USB - bo przy trzech gniazdach złodziejki raczej i tak nie uniknę. Ta druga złodziejka jest nawet ciekawa, ale pytanie jak to wygląda jeżeli chodzi o wymiary, i jak by to pasowało do tej wielkości laptopa - bo dopasowane jest chyba do Maców. Ten ASUS VivoBook Pro 15 N580VD i5-7300HQ/8GB/1TB GTX1050 mnie przekonuje, ale cena jest kapkę za wysoka. Co jeszcze rozumiesz z tymi sterownikami dla Win 8.1? Chcesz mi powiedzieć, że jestem skazany na Win10 z nowym sprzętem? Cytuj
FxJ Opublikowano 1 Marca 2018 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2018 Cytuj Co jeszcze rozumiesz z tymi sterownikami dla Win 8.1? Sprawdź wsparcie jakie oferuje producent dla danego laptopa. Cytuj że jestem skazany na Win10 z nowym sprzętem? Na 10.4 a niebawem na 10.5 Cytuj
rrej Opublikowano 1 Marca 2018 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2018 Godzinę temu, fordern napisał: Ten ASUS VivoBook Pro 15 N580VD i5-7300HQ/8GB/1TB GTX1050 mnie przekonuje, ale cena jest kapkę za wysoka. TUTAJ jest chyba ten sam co na x-kom, jak wpiszesz kod rabatowy IEM2018, będziesz go miał za 3099 zł ;) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi