Aski Opublikowano 26 Lutego 2018 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2018 Witam. Mam tak że ostatnio ciągle robię coś na laptopie gdy stoi na biurku i dlatego mam go cały czas podłączonego do ładowarki, mimo że bateria ma ciągle 100% naładowania. Np. wczoraj przez prawie 6 godzin laptop był ciągle podłączony do ładowarki mimo że bateria miała cały czas 100%. Czy to jest dobre dla baterii i dla laptopa? Czy może lepiej naładować baterię do 100%, potem odłączyć ładowarkę, używać laptopa i rozładować go do tak do 40% i znowu naładować do 100%? Co jest lepsze dla baterii i dla laptopa? Cytuj
FxJ Opublikowano 26 Lutego 2018 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2018 Zobacz czy w biosie nie masz opcji programowego ustawienia pojemności do jakiej ma ładować baterie. Zasadniczo ładuje do 100% i tyle, później już nie, chyba że obciążenie jest tak duże że przewyższa moc zasilacza. 1 Cytuj
Aski Opublikowano 26 Lutego 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2018 A po co mam ustawiać pojemność do jakiej ma się ładować bateria? Cytuj
FxJ Opublikowano 26 Lutego 2018 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2018 Bo wtedy ogniwa nie są maksymalnie nasycone co jest lepsze jeśli jest ciągle pod ładowarką i nie robisz p prostu pełnych cykli. Poczytaj w google, jest masa o tym jak wygląda przy ciągłym doładowaniu i przy normalnym użytkowaniu. 1 Cytuj
Aski Opublikowano 1 Marca 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2018 Dobra, znalazłem w BIOSie ustawienie baterii na maksymalnie 80% albo 50%. Które z nich jest lepsze przy trzymaniu laptopa cały czas pod ładowarką? A może w ogóle lepiej wyjąć baterię i korzystać bez niej z laptopa, który ciągle będzie podłączony do ładowarki? Cytuj
FxJ Opublikowano 1 Marca 2018 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2018 Jak ma być ciągle podłączony może być nawet 50%, ale jak często odsączał w obrębie gospodarstwa domowego ustal na 80%. Cytuj który ciągle będzie podłączony do ładowarki? Postawisz gdzieś na chwilę podłączonego, zaczepisz o przewód i go strącisz i mozesz mieć już uszkodzone gniazdo. Chwilowy zanik prądu i leć po baterie a później naprawiaj system. To rozwiązania ma same wady. 1 Cytuj
Aski Opublikowano 1 Marca 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2018 A te wartości mogę dowolnie zmieniać? Tj. dajmy na to przez miesiąc używam laptopa ciągle podłączonego do ładowarki i mam ustawione max baterii na 50%, ale wiem że jutro laptop będzie musiał pracować w następnym dniu bez zasilania z ładowarki, więc w BIOSie zmieniam max baterii na 100% i ładuję ją do pełna, po czym w następnym dniu używam lapka bez ładowania, po czym ładuję baterię znów do 100% i znów uzywam bez ładowarki. Teraz rozładuję laptopa do 30% i znów ustalę limit na 50% bo laptop znów będzie podłączony cały czas do ładowarki. I dajmy na to że taki cykl powtarzam kilka razy na rok. Można tak robić? Czy to 50% to już tak na sztywno trzeba ustawić? Cytuj
FxJ Opublikowano 1 Marca 2018 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2018 Tak jak z telefonem, podłączasz i doładowujesz, nie robisz pełnych cykli itp. Więc normalnie ustawiasz jak potrzebujesz. 1 Cytuj
Aski Opublikowano 1 Marca 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2018 (edytowane) Okej, a czy to działa tak że jak mam teraz ustawione max baterii na 50% to po naładowaniu baterii do maksimum czyli w moim przypadku do 50%, gdy ładowarka dalej jest podłączona do laptopa to zasilacz laptopa czerpie prąd bezpośrednio z ładowarki z pominięciem baterii? Czy jeśli ładowarka będzie ciągle podłączona to bateria, albo zasilacz nie będzie się przegrzewać? Nic niepożądanego nie będzie się działo z laptopem? Jak laptop jest uśpiony (nie wyłączony) to aby nie czerpał prądu z baterii to ładowarka musi być do niego ciągle podłączona? Edytowane 1 Marca 2018 przez Aski Cytuj
FxJ Opublikowano 2 Marca 2018 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2018 Cytuj zasilacz laptopa czerpie prąd bezpośrednio z ładowarki z pominięciem baterii Zawsze z pominięciem, chyba że obciążysz tak bardzo benchmarkami że będzie ciągnął więcej niż może dostarczyć zasilacz, ale to mało prawdopodobne. Cytuj aby nie czerpał prądu z baterii to ładowarka musi być do niego ciągle podłączona Nie przejmuj się, kilka procent raptem zużyje. Weź sprawdź cenę nowej baterii do niego, będziesz wiedział czy się przejmować czy po trzech latach wymienić na nową. 1 Cytuj
Piotr Opublikowano 10 Marca 2018 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2018 Dnia 1.03.2018 o 23:23, Aski napisał: Okej, a czy to działa tak że jak mam teraz ustawione max baterii na 50% to po naładowaniu baterii do maksimum czyli w moim przypadku do 50%, gdy ładowarka dalej jest podłączona do laptopa to zasilacz laptopa czerpie prąd bezpośrednio z ładowarki z pominięciem baterii? Czy jeśli ładowarka będzie ciągle podłączona to bateria, albo zasilacz nie będzie się przegrzewać? Nic niepożądanego nie będzie się działo z laptopem? Jak laptop jest uśpiony (nie wyłączony) to aby nie czerpał prądu z baterii to ładowarka musi być do niego ciągle podłączona? Najlepiej jest trzymać te ogniwa w zakresie 30-80%, obecnie układy ładowania w laptopach i tak nie ładują baterii ciągle tylko dobija do 100% i potem wznawia ładowanie jak spadnie samoczynnie poniżej tam 97%. Ustawi sobie na 80%, ale jeżeli nie masz wbudowanych i trudno dostępnej do wymiany, drogiej baterii to możesz się tym nie przejmować i korzystać jak ci wygodnie. Tak Jerzy ci napisał wyżej sprawdź jej cenę czy jest w ogóle czym się przejmować czy po prostu ją wymienić po dwóch latach na nową. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi