Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

1) Mężczyzna, 25 lat

2) Mam windows 10, choć jeśli laptop będzie dostępny tylko z windowsem mogę rozważyć jego kupno

3) 15,4"- 15,6”

4) Wolałbym by laptop od razu posiadał dysk SSD i HDD, ale nie widzę problemu w dokupieniu dysku SSD do laptopa z samym HDD (byle by nie był to jakiś ogromny wydatek, w jeśli chodzi o SSD zależy mi tylko na tym by stał na nim windows 120/256 GB). Nie zależy mi na czytniku DVD.

5 a) ok. 5000 zł choć jeśli znajdzie się coś tańszego to nie pogardzę. Co do zestawów to jeśli by się opłacało to czemu nie. Tylko nowe.

5 b) 4-5 lat jakby się dało, we wakacje przeprowadzam się poza miasto rodzinne i to będzie jedyny komputer jaki będę posiadał. 

5 c) Do wakacji chciałbym już go mieć. Czytałem, gdzieś na forum, że w okolicach czerwca mają się pojawić jakieś nowe laptopy tak więc nie wiem czy warto teraz kupować, czy lepiej poczekać?

6) Kompromis między wydajnością, a pracą na baterii. W większości wypadków będę go używał w domu, ale nie wykluczam, że czasami będę musiał go zabrać w teren. Wygląd nie ma znaczenia nie robi mi różnicy wygląd gamerski czy bardziej biurowy. 

7) Matowa, FHD. Nie wykluczam pracy na zewnętrznym monitorze (port hdmi). 

8) Głównie dom biurko, czasami w terenie.

9) Overwatch, Hearthstone, Wow, Lol, Diablo 3. Fajnie by było by wszystko leciało na wysokich/ultra.

10) Głównie pakiet office.

11) Podświetlana klawiatura mile widziana.

12) To będzie mój pierwszy laptop. 

13) Aktualnie rozpatrywane modele (laptopy wybrane samemu - wrzucaj śmiało linki)
Dream Machines G1060-15 i7-7700HQ/8GB/1TB+120SSD GTX1060 (G1060-15PL24)
MSI GV62 i5-7300HQ/16GB/1TB+256SSD GTX1050Ti (GV62 7RE-1891XPL)

14) Istotne informacje które nie ujęła ankieta.

Przyznam bez bicia, że nie znam się na laptopach i cały czas waham się między GTX 1050ti, a 1060, tak samo między procesorami i5-7300HQ, a i7-7700HQ. Chciałbym by laptop posłużył mi kilka lat, bez większego problemu z wydajnością. Nie zakładam grania w najnowsze gry bo niestety czasu coraz mniej, ale na pewno będę chciał pograć sobie w Overwatch, które ostatnio maltretuje :D.  

Jak najbardziej jestem otwarty na propozycję i wszelkie sugestie.

Z góry dziękuję za pomoc.

Edytowane przez FxJ
Opublikowano

czy warto teraz kupować, czy lepiej poczekać?

O ile ewentualne podwyżki cen cię nie odstraszą.

Ale skoro masz tyle czasu to ewentualnie ci wypunktuję sensowniejsze modele

Lenovo Legion Y720-15IKB (80VR0065PB) + Samsung 960 EVO 250GB

Hyperbook MK55 PULSAR i7-7700HQ/8GB/1TB GTX1060 - puki są w promocji (lepsze od tych Dream Machines).

Dell Inspiron 7577 i5-7300HQ/8G/256/Win10 GTX1060 (MaxQ) - są tylko z systemem ale są znacznie lepsze od MSI GV a swoją licencje możesz odsprzedać (jeśli to BOX).

Dell Vostro 7570 i5-7300H/8GB/128+1000/10Pro GTX1060 (MaxQ) - biznesowy odpowiednik z dłuższą gwarancją

Z matrycami 120Hz pod FPS-y

HP OMEN i7-7700HQ/8GB/1TB/Win10 GTX1060 (2CQ98EA) + wliczając voucher

ASUS ROG Strix GL502VM i7-7700HQ/8GB/128+1TB/Win10 - sprzedając z promocji grę i figurkę na allegro/olx

• reaction_title_1 1
Opublikowano (edytowane)

Dziękuję za pomoc :), co do laptopów Dell to wyglądają bardzo kusząco, ale zastanawiam się nad procesorem, czy ma sens branie laptopa z mocniejsza grafiką, ale słabszym procesorem? Bo widzę tutaj i5, a nie lepiej by było i7? Czy różnica w wydajności jest na tyle mała, że nie ma sensu dopłacać?

Edytowane przez FxJ
Opublikowano

czy ma sens branie laptopa z mocniejsza grafiką, ale słabszym procesorem?

Jeśli tylko do grania to można tak zrobić inwestując w dysk SSD wtedy.

Bo widzę tutaj i5, a nie lepiej by było i7?

W grach nie jest tak bardzo widoczna różnica jak w innych zastosowaniach tam gdzie HT jest dobrze wykorzystywane. Ale dla jasności oczywiście i7 jest lepszym procesorem.

• reaction_title_1 1