Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

1) Mężczyzna, 30+, dla jednej osoby, bez dzieci, nie na firmę, za gotówkę

2) Mam Win7 Dreamspark (CD i obraz na penie) i chce miec wlasnie 7 na co dzien, więc głównie szukam lapka bez systemu, ale jeżeli w dobrej cenie będzie z 10, to może być. CZY NA KAŻDYM LAPKU MOŻNA ZAINSTALOWAĆ 7? NAWET JEŻELI ZAMIAST BIOS JEST UEFI?
Nie interesuje mnie Office.

3) 13,3-15,6, matowa matryca

4) Tylko SSD (SATA lub M.2). Najchętniej kupiłbym gotowca z HDD i zamienił na SSD, a HDD sprzedał (częściowy zwrot kasy + pewność co mam zamontowane). JEŻELI BYŁABY MOŻLIWOŚĆ MONTAŻU SSD M.2 TO CHĘTNIE DOŁOŻĘ KASĘ NA OSOBNY ZAKUP.
Napęd DVD może być, ale nie musi, nie jest to konieczność.

5 a) Około 1000 brutto, więc jestem świadomy wyboru procka innego niż i3/i5 (np. Pentium Dual Core, Celeron) oraz zgadzam się na outlety, zwroty, odnowione przez producenta - wszystko zależy od stanu uszkodzeń/napraw. Torbę mam, myszkę kupię osobno samemu.

5 b) Nie mam pojęcia jak długo, dopóki nie będę miał możliwości finansowej kupienia czegoś lepszego, więc powiedzmy, że pół roku/ rok, 2 lata. Będzie to jedyny laptop.

5 c) W przeciągu kilku dni najbliższych.

6) Wszystko jest ważne tak naprawdę :P ale najważniejsza wydajność (głównie dzięki SSD), ale też z drugiej strony nie chcę tak archaicznego wyglądu jak np. Ideapad Y530

7) 1366/1920, matryca matowa. Czasami będzie podłączany do TV przez HDMI, więc potrzebuje tylko jednego HDMI.

8) W domu, jako komputer stacjonarny głównie, ale ze względu na mobilność i wielkość wole lapka niż blaszaka. Brak wyjazdów.

9) Przy takiej konfiguracji i cenie nie nastawiam się na granie. To ma być sprzęt do przeglądania internetu. BARDZO WAŻNE - CHCIAŁBYM ŻEBY PROCESOR BYŁ NA TYLE DOBRY ABY BEZ ZACIĘĆ ODTWARZAŁ FILMY NA YT W 1080P. Jeżeli chodzi o RAM, to najchętniej 8GB bo według mnie to takie minimum teraz, ale jak będzie 4GB, to zobaczymy jak będzie działać i najwyżej dołożę (procek musi obsługiwać 8GB w jednej lub dwóch kościach).

10) Firefox, Opera, Winamp 2.xx, Photoshop CS2 i w sumie to tyle z takich "cięższych".

11) HDMI, USB 3.0, Bluetooth, WiFi 2/5 zakresowe, matowa matryca - nie są to raczej wymagania specjalne, ale jakieś są ;)

12) Kolor - najchętniej biały, szary, srebrny. MAm świadomość tego, że większość jest czarna, więc jak będzie black, to nie będę wybrzydzał. Pracowałem do tej pory: ACER Aspire 5755G brązowy, biały Lenovo IdeaCentre AiO. Bardzo chciałbym mieć jakiś model ASUSA ze względu na wygląd i jakość wykonania.

13) Jedyny który znalazłem na razie pasujący prawie idealnie to ASUS R541NA-GQ150 N3350/4GB/500GB/DVD (R541NA-GQ150)

14) ---

Edytowane przez FxJ
Opublikowano

Seria M/MQ, czyli tak naprawdę z tego co widze, to i3/i5. Super, ale to są wszystko używki, a te mnie raczej nie interesują. Refubrished, outlet i zwroty tak, ale tylko w pewnych sklepach, a nie używki z allegro np. z lombardów.

https://www.x-kom.pl/p/358995-notebook-laptop-156-asus-r541na-gq150-n3350-4gb-500gb-dvd.html Czy Celeron N3350 7 gen. nie będzie powodował zacinania się filmów na youtube? Jest wystarczająco wydajny, żeby płynnie obsługiwać np. 10 zakladek jednocześnie?

2 godziny temu, FxJ napisał:

Jeśli kupujesz od sklepu bez problemu możesz prosić o wersje bez dysku zamontowanego lub z ewentualnie takim dyskiem SSD jaki chcesz.

Ale chodzi Ci o sklepy stacjonarne czy w internetowych też tak jest?

Opublikowano

Super, ale to są wszystko używki, a te mnie raczej nie interesują.

To są serie biznesowe, zobacz sobie ile kosztowały nowe.

Refubrished, outlet i zwroty tak, ale tylko w pewnych sklepach

Refurby już padły na gwarancji więc to o tych seriach dobrze nie świadczy, 

outlet i zwroty tak

Za 1500zł nowy jako outlet, to dalej przecież zabawka plastikowa jakich pełno w marketach a które ludzie utylizują bo zawiasy rozwarstwiają obudowę bo i czego mają się trzymać tandetnej jakości plastiku?

Czy Celeron N3350 7 gen. nie będzie powodował zacinania się filmów na youtube?

i3-7100U (początek 2017)
i3-7130U (koniec 2017)
i3-8130U (początek 2018)

Te będą miały już problem z Windows 7 - to już pod Windows 10 laptopy bez wsparcia w dla starszych systemów. Dlatego też ci sugerowałem poleasingowe biznesowe.
Zakup słabszego od tych najprostszych 2 rdzeniowych i3 to strzał w stopę, chyba że chcesz by w momencie zakupu już były wydajnościowo przestarzałe.

Poszukaj sobie laptopów z i3-7100U na allegro.

Opublikowano
18 minut temu, FxJ napisał:

Super, ale to są wszystko używki, a te mnie raczej nie interesują.

To są serie biznesowe, zobacz sobie ile kosztowały nowe.

Mało mnie to obchodzi ;) Ważne za ile teraz można kupić.

49 minut temu, FxJ napisał:

i3-7100U (początek 2017)
i3-7130U (koniec 2017)
i3-8130U (początek 2018)

Te będą miały już problem z Windows 7 - to już pod Windows 10 laptopy bez wsparcia w dla starszych systemów.

50 minut temu, FxJ napisał:

Zakup słabszego od tych najprostszych 2 rdzeniowych i3 to strzał w stopę, chyba że chcesz by w momencie zakupu już były wydajnościowo przestarzałe.

Przestarzałe czyli w praktyce jakie? Jak dla mnie mogą mieć nawet 10 lat, oby tylko po podpieciu SSD dalo się zainstalować bez problemu 7 i używać płynnie bez zacięć.

Opublikowano

Mało mnie to obchodzi ;) Ważne za ile teraz można kupić.

Chodzi mi o różnice jeśli chodzi o poziom jakościowy.

Przestarzałe czyli w praktyce jakie?

O wydajności takiej jak w tabletach.

oby tylko po podpieciu SSD dalo się zainstalować bez problemu 7 i używać płynnie bez zacięć.

Od Skylake zaczynały się problemy z instalacja prostą Windows 7.

Opublikowano
1 minutę temu, FxJ napisał:

Od Skylake zaczynały się problemy z instalacja prostą Windows 7.

Z powodu wprowadzenia UEFI? Jeżeli tak, to z tego co wyczytałem po kombinacjach można jednak zainstalować 7 w nowszych sprzętach? Trzeba się trochę namęczyć, ale chyba jest to możliwe?

Czyli wniosek jest taki, że trzeba szukać procka do max 5 generacji.

Opublikowano

Co masz na myśli pisząc problem z instalacją 7? Na czym dokładnie polega? Zainstalować można po zmianie pewnych ustawień tylko potem są kłopoty używaniem czy chodzi Ci o to, że nie ma lub zaraz nie będzie aktualizacji bezpieczeństwa? Bo jeżeli kłopotem, w przypadku nowych procesorów powyżej 5 generacji, będzie brak aktualizacji i wsparcia bezpieczeństwa, to dla mnie to nie jest problem. Ważne, żeby system po prostu działał.