Aski Opublikowano 17 Lutego 2018 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2018 (edytowane) Szukałem używanych laptopów i znalazłem takie dwa z bardzo fajnymi specyfikacjami 1) http://allegro.pl/lenovo-ideapad-700-i5-6300-8gb-1tb-gtx950-gwar-i7159310864.html 2) http://allegro.pl/y50-70-i7-4720hq-8gb-ram-1tb-sshd-gtx960-win10-gw-i7179744947.html Co do tego pierwszego to ma gwarancję jeszcze przez 5 miesięcy i 1 rok rękojmi sprzedawcy oraz możliwość zwortu do 14 dni. Sprzedawca odpowiedział że nie ma potrzeby przeniesienia praw gwarancyjnych. To jest chyba jakaś firma sprzedająca używany sprzęt. Ale to ta najniższa seria laptopów od Lenovo - Ideapady więc też najbardziej sie psujaca. Ten drugi ma 4 miesiące gwarancji, nie ma rękojmi, ani możliwości zwrotu w ciagu 14 dni . Sprzedawca też wymaga natychmiastowej zapłaty (nie wiem czemu) i odmawia cesji przeniesienia praw gwarancyjnych. Nie wie czy ten laptop posiada matryce IPS. Podobno nie dawno była wymieniana matryca, może była jakaś poważna awaria laptopa, albo w serwisie założyli nową matrycę tak ze dostał się pod nią brud. I teraz nie wiem który wziąć. Od razu mówię, że tu różnica w cenie nie gra żadnej roli i że granie w gry pokroju CS:GO albo Pillars of Ethernity to zupełnie drugorzędne przeznaczenie laptopa. Bardzo zależy mi też na matrycy IPS w laptopie, a ten drugi nie wiem czy ma taką matrycę. Ten drugi laptop ma lepszą specyfikacje, ale chyba miał jakaś awarie i moze być cos z nim nie tak i sprzedawca też coś dziwnie robi z tym ze wymaga natychmiastowej wpłaty i odmawia cesji. Ten drugi ma z kolei 14 dni na zwrot i 1 rok rękojmi, ale jest z gorszej i bardziej awaryjnej serii od Lenovo. Sam nie wiem. Doradźcie który wziąć. A może lepiej wziąć coś innej marki, albo poleasingowy? No i jak jest z tą cesja przeniesienia praw gwarancyjnych, jest to rzeczywiście niekonieczne? Edytowane 17 Lutego 2018 przez FxJ Cytuj
FxJ Opublikowano 17 Lutego 2018 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2018 Cytuj I teraz nie wiem który wziąć. I po to jest ankieta w tym dziale, bo nie wiem jakie ma być główne przeznaczenie, jaki masz wymagania względem matrycy. ASUS GL552VW i5-6300HQ/8GB/GTX960 - jeśli potrzebujesz przyzwoitej matrycy IPS. 1 Cytuj
Aski Opublikowano 18 Lutego 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2018 (edytowane) Tego laptopa chcę wziąć do akademika na studia i ma być głównie do internetu, filmów, programowania i ewentualnie czasem w CS:GO pograć bo od gier ogólnie mam konsolę. Edytowane 18 Lutego 2018 przez FxJ Cytuj
Tamagotchi Opublikowano 18 Lutego 2018 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2018 No ok ale mógłbyś napisać ile chcesz max przeznaczyć. Acer Aspire VX15 + GRATIS - za 2750zł (20 miesięcy gwarancji). 1 Cytuj
Aski Opublikowano 18 Lutego 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2018 No tak do 2500 zł bym sie chciał zmieścić razem z nowym dyskiem SSD który muszę kupić do laptopa. Cytuj
Tamagotchi Opublikowano 18 Lutego 2018 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2018 Skup się na procesorze a nie na dysku SSD, nawet jeśli kupisz go za 2-3 miesiące, dysk SSD M.2 zawsze zdążysz dokupić a procesora czy grafiki już nie wymieniasz. 1 Cytuj
Aski Opublikowano 18 Lutego 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2018 Okej więc teraz mam do wyboru 1) http://allegro.pl/show_item.php?item=7173104677#thumb/1 2) http://allegro.pl/show_item.php?item=7159310864 W przypadku tego pierwszego gość zgodził sie zejść do 2500 zł i daje 7 dni gwarancje rozruchową, ale z kolei ten drugi ma lepszą specyfikacje. Sam już nie wiem. Cytuj
FxJ Opublikowano 18 Lutego 2018 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2018 I ja też nie wiem - jeszcze, bo nadal czekam na konkretne informacje od ciebie. 1 Cytuj
Aski Opublikowano 18 Lutego 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2018 (edytowane) 1) Dla ucznia/studenta 2) Bez systemu 3) Nie mniejsza niż 15" 4) Jest mi to całkowicie obojętne bo w laptopie chcę mieć dysk SSD jako dysk główny i dysk HDD jako magazyn na dane, jak laptop bedzie z HDD to i tak dokupie potem SSD, a jak bedzie z SSD to i tak potem dokupię jeszcze HDD, więc jest mi to obojętne. 5 a) Nowy albo używany,/polesiangowy/powystawowy. Na używanego/poleasingowego/powystawowego tak do 2000-2200 zł, a na nowego do max 2800 zł. 5 b) Co najmniej przez 5 lat, a najlepiej to i dłużej, ogólnie ma mi służyć jak najdłuzej. Od grania mam PS4 Pro i zapewne kupię też następne PlayStation albo XBOXa do grania, nie planuję składać stacjonarki do grania, tylko na konsolach będę grał. 5 c) Nie śpieszy mi sie bardzo, może byc teraz ale też moze byc np. za dwa tygodnie. 6) Długość pracy na baterii jest dla mnie najmniej ważna, a bardziej ważne są jakość wykonania, żeby długo mi służył i podzespoły. 7) 1920x1080, koniecznie matowa IPS. Czasem będzie podłączany do TV żeby np. film oglądnąć, ale tak to głównie będę korzystał z ekranu laptopa. 8) Dom i akademik. 9) Gry - generalnie od gier mam PS4 Pro i w gry które chcę zagrać, a które wyjda na PS4 to będę grał w nie na konsoli, ale np. w takiego CS:GO, czy SpellForce 3 to bym zagrał w najniższych detalach na tym laptopie bo tych gier nie ma na PS4, ale jeśli najlepszą opcją będzie laptop bez dedykowanej karty graficznej to obejdę sie bez grania na tym laptopie. Generalnie to granie na tym laptopie to jest jego najmniej ważne i jest to jego ostatnie przeznaczenie. Jak sie będzie dało zagrac w CS:GO to będzie fajnie, a jak sie nie bedzie dało to też będzie fajnie bo ten laptop w głównej mierze ma być do multimediów, internetu, filmów. 10) Laptop ma byc do szeroko pojętych multimediów, do internetu, oglądania filmów, słuchania muzyki, oglądania YouTuba, Netflix oraz do programowania na studiach i tak ogólnie do nauki na studiach. 11) Matowa matryca IPS. 12) To będzie mój pierwszy laptop. Edytowane 18 Lutego 2018 przez Aski Cytuj
FxJ Opublikowano 18 Lutego 2018 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2018 HP OMEN 15-AX050NW i5-6300HQ 8GB 1TB GTX960M GWAR - w takich sensownych jeszcze pieniądzach z gwarancją. Cytuj a na nowego do max 2800 zł. To jeszcze czasem da się wypaczyć od osób kupujących internet mobilny w zestawie z laptopem 15,6" ewentualnie jakieś MSI/Lenovo 17,3" z 960M z roczną gwarancją. 1 Cytuj
Aski Opublikowano 18 Lutego 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2018 (edytowane) 16 minut temu, FxJ napisał: HP OMEN 15-AX050NW i5-6300HQ 8GB 1TB GTX960M GWAR - w takich sensownych jeszcze pieniądzach z gwarancją. To jeszcze czasem da się wypaczyć od osób kupujących internet mobilny w zestawie z laptopem 15,6" ewentualnie jakieś MSI/Lenovo 17,3" z 960M z roczną gwarancją. FxJ a wytłumaczyłbyś mi jak to jest z tą gwarancją na ten laptop? Gdybym chciał go oddać na gwarancję to mam go dać do Orange czy wysłać go bezpośrednio do producenta bez żadnego dowodu zakupu i kontaktu z Orange? Takie coś przechodzi? Bo trochę obawiam sie o to że bez dowodu zakupu to nie uznają mi gwarancji na ten laptop. A w tym laptopie ta matryca IPS to jest przyzwoitej jakości, czy jakaś gorsza? Edytowane 18 Lutego 2018 przez Aski Cytuj
FxJ Opublikowano 18 Lutego 2018 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2018 Dowód zakupu to skan FV zakupu od Orange, najlepiej oddać na rękojmie do sprzedawcy. Co do matrycy IPS to wszystkie w tym przedziale to najwyżej średniaki. 1 Cytuj
Aski Opublikowano 18 Lutego 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2018 No i tu jest problem bo ten sprzedawca twierdzi że nie ma faktury, a na rękojmie też nie bierze. No i co teraz z tym zrobić? Brać czy lepiej zaczekać i kupić coś innego z pewniejszą gwarancją?? Cytuj
FxJ Opublikowano 18 Lutego 2018 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2018 Zawsze lepiej mieć choć HP nie robi z tym większego problemu, napisz np do Oragne czy można zdobyć duplikat. 1 Cytuj
Aski Opublikowano 18 Lutego 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2018 Ale tak czy inaczej procedura gwarancyjna w przypadku tego laptopa jest z pominięciem Orange? Tylko pomiędzy mną a HP? Czy jak to wygląda? To jest gwarancja door to door? Cytuj
Aski Opublikowano 19 Lutego 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2018 (edytowane) Tu jeszcze cytat ze strony HP na temat gwarancji: Otrzymanie usługi gwarancyjnej może być uwarunkowane posiadaniem przez zamawiającego dowodu zakupu produktu bądź wzięcia go w leasing. Źródło: http://www8.hp.com/pl/pl/privacy/limited_warranty.html Ja nie mogę poprosić Orange o kopię dowodu zakupu bo nie ja go od nich kupiłem. I mam wrażenie że ten kto sprzedaje ten laptop też nie jest jego pierwszym właścicielem, chyba go odkupił od pierwszego właściciela i go teraz sprzedaje, więc też wątpię by jemu wydali kopię dowodu zakupu. No i taka troche patowa sytuacja, bo laptop w zupełności spełnia moje wymagania i jest w fajnej cenie, ale za tyle kasy nie chcę brać laptopa bez w 100% pewnej gwarancji. Ewentualnie znalazłem jeszcze coś takiego: http://allegro.pl/dell-latitude-e6540-i5-4300m-3-3-240ssd-8-full-hd-i7167795367.html Poleasingowy, matryca IPS 15", procesor i5 4300M, 6 miesięcy gwarancji sprzedawcy, 2 lata rękojmi. Wiadomo ze dużo bardziej wolałbym tego HP Omen od tego Della, ale jak gwarancja nie będzie w 100% pewna przy HP Omen to bede chyba zmuszony wziąć tego Della. Jak gość mi poda numer seryjny tego HP Omen to jeszcze zadzwonie do obsługi klienta HP i osobiście sie dowiem co i jak z tą gwarancją. Edytowane 19 Lutego 2018 przez Aski Cytuj
FxJ Opublikowano 19 Lutego 2018 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2018 https://www.facebook.com/firma.HP.Polska/ - napisz do supportu, tam ci odpowiedzą. Co do tego Della Latitude to świetny sprzęt do pracy - to model biznesowy bez grafiki dedykowanej a jeśli już mają to też nie GeForcy tylko Quadro. 1 Cytuj
Aski Opublikowano 19 Lutego 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2018 16 minut temu, FxJ napisał: https://www.facebook.com/firma.HP.Polska/ - napisz do supportu, tam ci odpowiedzą. Co do tego Della Latitude to świetny sprzęt do pracy - to model biznesowy bez grafiki dedykowanej a jeśli już mają to też nie GeForcy tylko Quadro. Do supportu? Czy napisać na facebooku do nich po prostu? Czyli co ten Dell lepszy od tego HP Omen? Ten Dell jest trwalszy niż ten HP? Cytuj
FxJ Opublikowano 19 Lutego 2018 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2018 Biznesowe są projektowane z myślą o niezawodności i wytrzymałości oraz prostej naprawie. 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi