gordonn Opublikowano 16 Lutego 2018 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2018 (edytowane) Ankieta: 1) Mężczyzna, 24 lata, tylko ja będę użytkował laptopa, ewentualnie dziewczyna czasami coś porobi 2) Może być bez systemu 3) Najbardziej mnie interesuję rozmiar matrycy 14,0, lub 15,6/15,4 - fajnie jakby laptop był w miarę mobilny, czasami będę go nosił ze sobą. Idealnie: matryca 15,6 w obudowie wielkości takiej jaką mają przeciętne 14-stki. Waga nie jest aż tak istotna, ale nie chcę kloca. Generalnie - w miarę możliwości mobilny. Na mieszkaniu i tak podłączony do zewnętrznego monitora. 4) Generalnie chciałem kupić obecnie z HDD i dokupić samodzielne SSD, natomiast HDD sobie wsadzić w zewnętrzną kieszeń i zrobić dysk zewnętrzny. Ma to sens? Niepotrzebny by mi był wtedy HDD w laptopie. Jeśli ma, prosiłbym o polecenie od razu sensowynych dysków do laptopów przez was polecanych (240GB-256GB SSD). Nie wliczać do kwoty 3000-3600. 5 a) 3000-3600 na sam laptop bez dysku SSD ani bez żadnych akcesoriów. Jestem w stanie dołożyć góra 200zł do górnych widełek, jeśli różnica w wydajności będzie naprawdę zauważalna. Generalnie wychodzę tutaj z założenia, że chciałbym się zmieścić w tych widełkach, w jak najlepszym stosunku cena-jakość. 5 b) Zamierzam go używać do 3 lat, fajnie by było gdyby przez ten czas laptop był ciągle rześki i w miarę szybki. To będzie mój jedyny komputer - mój obecny laptop przekazuję mamie. 5 c) W ciągu tygodnia/dwóch. Jeśli na horyzoncie mają pojawić się naprawdę ciekawe propozycje jestem w stanie zaczekać do miesiąca, jeśli nie to tak jak pisałem tydzień/dwa. 6) Laptop będzie przez 90% czasu podłączony do zasilacza, więc bateria nie jest moim priorytetem. Generalnie czasami będę nosił laptopa w plecaku, więc fajnie jakby był w miarę 'twardy', ale cały aluminiowy nie jest przeze mnie jakoś wymagane. Chciałbym aby na stanie był dobry procesor, coś na wzór i5 8250. 7) IPS matowa 1920x1080 najlepiej. Laptop będzie podłączony do zewnętrznego, jednak chciałbym aby matryca była stosunkowo dobrej jakości. 8) Biurko 70% czasu, łózko 20%, podróże 5%, w innych miejscach 5%. Nie będzie podróżował międzynarodowo laptop(a przynajmniej w planach) :) 9) Gry to będzie może raz od święta, ale jak już to jakieś nisko wymagające fajnie jakby ruszyły - ale mówić ogólnie o grach to nie jest to żaden priorytet. ■ klasy 0: przeglądarkowe np. z Facebooka, NK.pl i inne oparte na flash, HTML5, Hearthstone HoW ■ niskie wymagania: League of Legends, DOTA2, Counter-Strike 1.6, The Sims 3, Minecraft 10) Na komputerze będę programował więc jakieś edytory tekstu/IDE typu Sublime Text, Pycharm będą używane przede wszystkim. Wiele okien, również w przeglądarce. Oczywiście pakiet biurowy też będzie używany, przede wszystkim excel. Dodatkowo trochę hobbystycznie będę bawił się grafiką w Adobe PS oraz innymi z pakietu Adobe. Może kiedyś będę probował się bawić w 3D, więc jeśli to możliwe to fajnie by było aby uciągnął jakiegoś Blendera, Czy 3DS Maxa. 11) USB-C, fajnie by było gdyby miało klawiaturę podświetlaną jednak obejdzie się bez. Preferuję design berdziej elegancki/biznesowy od tego gamingowego. Jakby się w tej cenie udało to fajnie by było 16GB Ram(albo chociaż by miał wolny slot na dorzucenie do 16). Nie chcę zalutowanego Ramu. 12) Od końca 2013 roku działałem na Lenovo, i pomimo negatywnych opinii ja nie miałem z nim żadnych problemów. Nie mam jednak żadnych preferencji. 13) Aktualnie rozpatrywane modele:ASUS VivoBook S15 S510UN-16 i5-8250U/16GB/1TB MX150 (S510UN-BQ178) + dorzucenie SSD, natomiast wyjęcie tego HDD 14) W miarę cichy. Edytowane 16 Lutego 2018 przez FxJ Cytuj
FxJ Opublikowano 16 Lutego 2018 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2018 Cytuj natomiast HDD sobie wsadzić w zewnętrzną kieszeń i zrobić dysk zewnętrzny. Ma to sens? Chyba że ma slot M.2 na SSD wtedy nie musisz. Cytuj IPS matowa 1920x1080 najlepiej... aby matryca była stosunkowo dobrej jakości. Trochę do sensownych matryc IPS brakuje, to jak porównywać VivoBook-a do ZenBooka. ASUS VivoBook Pro 15 N580VD i7-7700HQ/8GB/1TB - ale nawet w tej odświeżanej partii też mają fatalne matryce (patrz rozszerzona gwarancja). I nawet warto by pomyśleć o jej wymianie w przyszłości ale trzeba zweryfikować jak podpięta i na jakim złączu. W niektórych jak Dell 7559/5577 jest to banalnie proste. Dell Vostro 5471 i5-8250U/8GB/1000/10Pro FHD FPR - ale bez IPS-a przynajmniej w tej konfiguracji. Cytuj
gordonn Opublikowano 16 Lutego 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2018 Ja własnie chciałem SSD wsadzić na złącze M2, a HDD wyjąć całkiem sobie do zewnętrznej. Bo nie specjalnie potrzebuje HDD wtedy, czy nie będzie od spowalniał reszty? Warto dopłacać do i7 7700HQ? Jaka jest różnica w wydajności między tym a i5 8250? A jak się ma ten model, który zalinkowałem i czy w jakimś elemencie odstaje od tego Vostro? Cytuj
FxJ Opublikowano 16 Lutego 2018 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2018 Cytuj Bo nie specjalnie potrzebuje HDD wtedy, czy nie będzie od spowalniał reszty? Jasne że nie będzie spowalniał bo niby i jak, można ustawić by wyłączał się po 2-4 minutach bez aktywności (plan zasilania). Cytuj Jaka jest różnica w wydajności między tym a i5 8250? 15W vs 45Whttps://ark.intel.com/compare/97459,124967 Łapią "power limit throttling" przez limitu TDP oraz wydajności układu chłodzenia. https://www.ultrabookreview.com/16539-asus-vivobook-s510/ Asus jest z serii konsumenckiej a Dell z biznesowej, te Vostro akurat mają w większości aluminiową obudowę, wyższą jakość wykonania i są projektowane z myślą o niezawodności i łatwym dostępnie do podzespołów. Cytuj
gordonn Opublikowano 23 Lutego 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2018 Jeszcze nie kupiłem jednak w tym czasie trochę też się rozejrzałem za innymi propozycjami. Co sądzicie o jeszcze dwóch propozycjach: 1. http://allegro.pl/thinkpad-e480-i5-8250u-8gb-ssd-256gb-pcie-nvme-10p-i7182945322.html Nowy thinkpad, bez Radeona więc nie powinien się tak grzać (czytałem, że wersja z radeonem na pokładzie się potrafi mega rozgrzać). Biznesowy model, szybki, solidny, super klawiatura do tego ekran IPS. Możecie powiedzieć coś o tym więcej? 2.http://allegro.pl/dell-inspiron-5577-i5hq-16gb-1tb-gtx1050-4gb-fhd-i7140939454.html + wymiana na IPS. Tylko tutaj pojawia się pytanie - gdzie kupić matrycę i jaką? O ile bawiłem się w wymienianie klawiatury, dysku czy ramu w laptopie to z wymianą matrycy nie miałem styczności. Skąd będę widział jaka jest dobra? czy np. taka jest już ok? http://allegro.pl/matryca-dell-3576-5570-5579-5577-7577-fhd-ips-i7200969889.html Ogółem - wiem, że te laptopy się bardoz różnią pierwszy nie ma nawet dedykowanej, drugi ma całkiem mocną, jednak jeśli miałbym (dobre podzespoły, całkiem nieźle wykonanie + IPS - Dell) to jestem zainteresowany tą opcją. Z drugiej strony mogę zrezygnować całkiem z dedykowanej na rzecz jakości wykonania. Generalnie obecnie z wymagań wyrzuciłbym totalnie gry, na rzecz lepszej matrycy i jakości wykonania - czy propozycje wtedy się jakoś zmieniają? Cytuj
FxJ Opublikowano 23 Lutego 2018 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2018 Cytuj Nowy thinkpad E480 Poczekaj na Thinkpady L aż trafią do sklepów. Też ze względu na gwarancje radziłbym Vostro i Latitude od Della. ElectroGarden - nie sprzedaje nowych laptopów. Cytuj Skąd będę widział jaka jest dobra? Wpisujesz w google i szukasz testu przy użyciu kolorymetru. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi