Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć!
Laptop o specyfikacji:
- GTX 1060
- i7 7700 hq
- 1 TB HDD 5400 rpm
- 8 GB RAM ddr4 2400 mhz

- Kod producenta: "80VR0067PB" (Lenovo Legion Y720-15IKB)
Sprzęt potrzebuje "kopniaka"

Na razie mam około 280 zł; Zastanawiam się, co i jakiej firmy kupić w pierwszej kolejności.
Zależy mi na szybkości działania systemu, więc raczej postawię na SSD 128\240 GB, aby zachować na nim pliki systemowe + wymagające tytuły, np. F. Horizon 3.
W późniejszym czasie na pewno dołożenie kości RAM. Chciałbym, aby działała z tą moją, obecną, jak najlepiej.

Myślę o (SSD):
ADATA XPG SX7000 256GB M.2 (ASX7000NP256GTC)

Jednocześnie interesuje mnie Wasze zdanie. Co możecie polecić?

Pozdrawiam serdecznie,
Bartek.

Edytowane przez FxJ
Opublikowano

Przepraszam jeszcze, od razu zapytam:
- Jaka kość RAM ? Zależy mi na 8 GB

P.S - poinformowano mnie na innym forum, że do niektórych modeli Lenovo można wsadzić tylko dyski NVMe.
W egzemplarzu, który ja posiadam, jest tylko taka możliwość, tak?

Opublikowano

do niektórych modeli Lenovo można wsadzić tylko dyski NVMe.

Do legionów tylko NVMe

Np. od Kingstona dedykowana jest KCP424SS8/8

Dane techniczne: DDR4 , 2400MHz , Non-ECC , CL17 , X8 , 1.2V , Unbuffered , SODIMM , 260-pin

• reaction_title_1 1
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Mam problem z pamięcią. 
Dziś byłem w serwisie, gdzie poinformowali mnie, że zaproponowana przez Ciebie - nie będzie pasować.
Mieli też używane pamięci 8gb po 200 zł. Gdy już ją zamontował, BIOS widział ją, ale system się wysypywał - informując o nieoczekiwanych błędach.
Niestety serwisant utwierdził mnie w przekonaniu, że gdyby włożył tę pamięć do Acera czy HP - kompatybilność by była.
Różnica jawi się w odmiennych opóźnieniach.
Serwisant miał CL11 2400mhz, a u mnie jest chyba na poziomie CL19. Tak wyczytałem z przykładowej, archiwalnej aukcji:
https://archiwum.allegro.pl/oferta/8gb-2400mhz-ddr4-ramaxel-pc4-2400t-sa1-11-fv-i7088149190.html

W załączniku dodaję moją pamięć.

29003856_1927176064023304_642878868_n.jpg

Opublikowano

Będę musiał mu to pokazać. Mówił, że nawet inaczej są obudowane te elementy, w których przechowuje się dane (czarne kwadraciki). Haha - uwierzyłem mu. W końcu to on prowadzi serwis :)
Jeżeli mam świadomość, że na tę kość można wydać ok. 200 - 250 zł, to nie będę nowej kupował. Pamięć, to nie dysk - można zaoszczędzić :)

Opublikowano

A napisz mi proszę, jakie wartości muszą być identyczne z tych poniżej?

NB Frequency

DRAM Frequency
FSB:DRAM
CAS# Latency (CL)
RAS# to CAS# Delay (tRCD)
RAS# Precharge (tRP)
Cycle Time (tRAS)
Row Refresh Cycle Time (tRFC)
Command Rate (CR)