Adawik Opublikowano 2 Lutego 2018 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2018 Cześć, od jakiegoś czasu myślałem nad złożeniem stacjonarki lub zakupem jakiegoś wydajnego laptopa 15,6" w okolicach 3,5-5k. Zainspirowany podaną niżej ofertą z morele pomyślałem, żeby przeczekać te nieprzychylne okoliczności (Meltdown i Spectre - wolne od luk procesory to pewnie koniec tego lub początek przyszłego roku, wysokie ceny SSD i RAM, zakup GPU w postaci 1060 lub wydajniejszej nieopłacalny dzięki górnikom, a w przypadku laptopów przyjdzie nam jeszcze trochę poczekać na Kaby Lake-H i Kaby Lake-G) i kupić jakiś poleasingowy laptop, który spełni moje podstawowe potrzeby. Najlepiej, gdyby posłużył mi najbliższe 2 lata. 1) 20 lat, student 2) Mam dostęp do MS Imagine X. Jak to jest z systemem z tego programu? Pamiętam, że kiedy jeszcze nosił nazwę DreamSpark czytałem w warunkach licencji: "na komputerach prywatnych (studentów i pracowników naukowych) możliwe jest zainstalowanie systemu operacyjnego jako upgrade’u istniejącego systemu – musi być na nim zainstalowana już legalna dowolna poprzednia wersja systemu Windows". Win 10 Refubrished dodawany do laptopów poleasingowych drogi nie jest, a w laptopie który przykuł moją uwagę nie ma możliwości zrezygnowania z niego, stąd drugie pytanie: czy warto upgradeować go do Win 10 Education z Imagine X? 3) Do 14,1". Możliwie lekki i przenośny. 15,6" z wątku raczej odpadają - wielkie i ciężkie (patrząc pod kątem zabierania sprzętu na uczelnię). Ich jedyny plus to nagrywarka, którą można podmienić na dysk, ale to dodatkowy wydatek. Głównie będzie używany na stancji z monitorem 22", ale czasami mam zamiar zabierać go na uczelnię. 4) Mile widziany SSD - mogę dokupić go sam, chociaż obecne ceny nie zachęcają. Zależy też od warunków ewentualnej gwarancji - czy w jej okresie dopuszcza ingerencję w sprzęt. 5 a) Około 1500 zł. Wliczając w to wymianę baterii na zamiennik z Green Cell czy dołożenie dysku w przypadku zakupu laptopa bez HDD/SSD. Max. 2000 zł. Nie chcę obecnie inwestować więcej w poleasingowca. 5 b) Jedyny laptop. Zastępstwo obecnej, leciwej stacjonarki. 5 c) Patrząc na poniższą ofertę z morele, to jak najszybciej - póki jest dostępna. Jeśli jednak ta nie jest według was warta uwagi, to zakup planuję w przypadku jakiejś ciekawej okazji - im szybciej tym lepiej, ale nie spieszy mi się nadto. 6) Jak to w serii biznesowej oczekuję dobrego wykonania oraz długiej pracy na baterii. 7) Najlepiej FullHD, matryca matowa IPS. 8) Stancja, mieszkanie w mieście rodzinnym i czasami uczelnia. 9) Gry o bardzo niskich wymaganiach: Hearthstone, FTL i podobne. 10) Internet (w tym YouTube, Twitch), pakiet biurowy, inne programy związane z kierunkiem (rachunkowość - póki co wielkiej mocy obliczeniowej nie potrzebuję) oraz w/w gry. 11) Nie wymagane, ale dobrze gdyby miał złącze stacji dokującej. 12) W pierwszej kolejności myślałem o Thinkpadach Lenovo, potem seria Latitude Della, ewentualnie HP EliteBook/ProBook. 13) Thinkpad X240 z morele. i5 4 gen., 8 GB RAM, matryca IPS, do tego bardzo lekki i niewielkich rozmiarów. Martwi mnie jedynie rozdzielczość HD i mała pojemność dysku. 14) - Co myślicie o mojej propozycji? Raczej spełni moje oczekiwania czy lepiej rozglądać się za czymś innym? Jeśli opcja druga, to za jakimi modelami? Może coś z FullHD i możliwością zakupu bez dysku + dokupienie jakiegoś 240-256GB SSD na MLC? Cytuj
FxJ Opublikowano 2 Lutego 2018 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2018 Cytuj od jakiegoś czasu myślałem nad złożeniem stacjonarki Z grafiką już możesz się wstrzymać na 2-3 miesiące, ponad 600zł byś przepłacił kupując teraz z GTX 1060. Cytuj wysokie ceny SSD SSD to teraz są tanie 2 . musisz doczytać ale ja bym się tym ani trochę nie przejmował. Cytuj Może coś z FullHD i możliwością zakupu bez dysku Piszesz do sklepu oferujące poleasingowe (nie morele) i się dogadujesz co chcesz, mozesz kupić bez HDD a wziąć np. stacje dokującą od razu pasującą do danego modelu. Cytuj oczekuję dobrego wykonania oraz długiej pracy na baterii Czyli wszystkie z końcówką U, np. Dell Latitude E7440 / E7450 / E7470, ThinkPad T440s, EliteBook 840 G2. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi