Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

1) laptop dla faceta ~30 lat, do pracy (maile, office, aplikacje desktopowe, sporo stale otwartych kart w chrome).
2) z Windowsem 10 w zestawie.
3) 13,3"-14,1" - sprzęt będzie często przenoszony, więc waga też ma znaczenie.
4) SSD >240GB
5) do 2500, nie więcej. Nowy.
5b) 2-4 lata. Będzie to mój laptop do użytku zarówno służbowo, jak i prywatnie.
5c) Jak najszybciej.
6) Jakość dosyć ważna, ale nie jest to priorytet. Bateria nie musi być pojemna, sprzęt będzie użytkowany w 95% czasu podłączony do prądu.
7) Czy rozdzielczość matrycy jest w tym wypadku (mniej niż 15") tak ważna? W pracy do lapka podłączam 27" monitor.
8) biuro/dom. Bez wyjazdów.
9) średnie wymagania.
10) jak w pkt. 1, czyli office, chrome z ~20 otwartymi kartami, apki desktopowe typu Slack, Skype, czasem jakiś większy (~10-20MB) plik graficzny do przejrzenia.
11) brak
12) pracowałem na Asusach (ostatnie 6 lat prywatnie x53, jestem bardzo zadowolony). Brak preferencji co do marki mimo to. Czy należy bać się Acera?
13) HP 14 i3-6006U/8GB/240SSD (2ME36EA)

Lenovo E31-70 i3 13,3FHD 8GB SSD240 W10Pro

14) brak

Z góry dzięki za pomoc!

Edytowane przez FxJ
Opublikowano (edytowane)

i3-7100U (początek 2017)
i3-7130U (koniec 2017)
i3-8130U (początek 2018)

5) do 2500, nie więcej. Nowy.

Ten HP to tak naprawdę 2016 r. (6-ta generacja). A Lenovo to 2015 jeszcze. Więc nie nie są to nowe laptopy.

4) SSD >240GB

Bez dysku SSD ze slotem M.2 na niego będzie ciężko za 2,5 tyś.

Czy należy bać się Acera?

Wszystko zależy od serii i modelu.

Acer X349 i5-7200U/8GB/256/10Pro FHD IPS - biznesowe z gwarancją 3 letnia producenta są dobrymi laptopami tak samo jak Delle Vostro.

Test - https://www.notebookcheck.net/Acer-TravelMate-TMX349-G2-M-5625-Laptop-Review.217946.0.html

ASUS VivoBook S14 S410UA i5-8250U/8GB/256SSD/Win10 - z tańszych Asusów, ZenBooki z lepszymi matrycami są jeszcze droższe.

Dell Inspiron 5370 i3-7130U/8GB/128/Win10 FHD 0 z nowych lista jest okrojona do najtańszych konsumenckich modeli z matrycą TN.

Edytowane przez FxJ
Opublikowano (edytowane)

Dzięki za odpowiedź. Czy to, że laptop jest z roku np. 2016 ma aż takie znaczenie? Nie ukrywam, że budżetu wolałbym nie naginać aż tak jak w podanych przez Ciebie przykładach.

A co z tymi DELLami?:

DELL Latitude 3380 i3-6006U 8GB DDR4 256SSD W10PRO

Jakiś haczyk? Czy przy ekranie 13,3" ma rozdzielczość 1366 x 768 to za mało? Szczerze powiedziawszy mam tyle w moim 15,6" Asusie i nie wydaje mi się, żebym potrzebował więcej w o dwa cale mniejszym ekranie.

edit: ten ostatni Dell wygląda sensownie pomimo tylko 128 GB pojemności. Czy to można rozszerzyć? Co dla mnie jako użytkownika oznacza "najtańszy konsumencki model z matrycą TN"?

Edytowane przez FxJ
Opublikowano (edytowane)
Opublikowano (edytowane)

A co z tymi DELLami?:

DELL Latitude 3380 i3-6006U 8GB DDR4 256SSD W10PRO

Jakiś haczyk?

Z tym konkretnym, oczywiście wiesz że to nie są nowe laptopy tylko refurbished (odnowione / re-certyfikowane) ?

Czy przy ekranie 13,3" ma rozdzielczość 1366 x 768 to za mało? Szczerze powiedziawszy mam tyle w moim 15,6" Asusie i nie wydaje mi się, żebym potrzebował więcej w o dwa cale mniejszym ekranie.

Dla 13,3" jeszcze się da przeżyć ale dla 14,1" i 15,6" tylko FullHD mamy 2018 r. zaraz będzie problem z stronami robionymi na mniejsze rozdzielczości, każdy film masz w FullHD nagrany lub wyższej rozdzielczości.

Czy to można rozszerzyć? Co dla mnie jako użytkownika oznacza "najtańszy konsumencki model z matrycą TN"?

To że kolory nie będą tak ładne jak na TV i smartfonie. Będą przypominać te z monitorów za 300-400zł.

szczególnie ten zwrócił moją uwagę: ASUS Zenbook Flip UX360CA-C4189T z M3-7Y30

Core M są dla ultra mobilnych ludzi którzy korzystają tylko z emaila i pakietu biurowego (np. jako notatnik na uczelni) i max kilku stron na raz. Kompletnie zredukowana wydajność by wydłużyć czas pracy na baterii. Jak chcesz w miarę nowy to z tymi procesorami i3 które wymieniłem.

Rzucisz okiem proszę na któryś z tych?

Wyprzedaż – sprzęt poserwisowy: zgłoszony na to, że komputer wyłącza się i zawiesza – serwis dokonał naprawy! Rysy na pokrywie matrycy!

Jak szukasz używanych to z modeli biznesowych.

Edytowane przez FxJ