Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

1) Mam 20 lat, potrzebuje laptopa do montażu video, obróbki dźwięku oraz grafiki. Na firmę. 
2) Chce żeby laptop miał w zestawie Windows 10, ewentualnie uwzględniony zakup do kwoty maksymalnej
3) Myślę nad rozmiarem 15,4"- 15,6”, lecz może to ulec zmianie. Waga nie jest istotna
4) Dysk SSD
5) Maksymalna cena 6000, preferowałbym okolice 5000. Chcę wydać taką kwotę, żeby wymienione wyżej czynności szły jak najsprawniej i jak najprzyjemniej, ale też nie chce przepłacać za coś czego po prostu nie będę używać.
5b) jedyny sprzęt jaki będę używać
5c) zakup jak najszybciej, najlepiej w tym tygodniu
6) Ważne żeby był w miare estetyczny, moga być świecące elementy, ale nie koniecznie, bardziej mi zależy na tym co jest w środku. Praca na baterii przez pare godzin mile widziana
7) matryca minimum full Hd, żeby jak najładniej oddawała obraz nagranych wideo
8) Głównie dom, czasem jakieś puby, kawiarnie
9) Wystarczy żeby odpalony raz na ruski rok League of Legends chodził bez problemu
10)  Adobe permiere, sony vegas, adobe audition, adobe after effect. Ważne żeby praca na materiałach full hd, 2k była płynna, szybka, przyjemna, oraz jakość dźwięku jak najlepsza
11) Jeżeli to nie jest wielkim kosztem mile widziana podświetlana klawiatura
12) 
13) Dell Inspiron 7577 i7-7700/16G/256+1000/Win10 GTX1060 (Inspiron0573V)

Lenovo Legion Y520-15 i7/16GB/256+1000/Win10X GTX1060  (80YY0039PB)

patrzyłem również na msi, jednak nie znalazłem modelu z ssd m.2 pci do 6000
14) Podsumowując, mam problem z dostosowaniem podzespołów do moich potrzeb. Nie chce przepłacać, jednak jeżeli to dużo zmieni jestem w stanie zapłacić nawet 8000 za laptopa, chodzi mi tylko o to, co powtarzałem tutaj parę razy, czyli przyjemna praca, szybki rendering, wysoka jakość dźwięku oraz video, to jest dla mnie najważniejsze. 

Edytowane przez FxJ
Opublikowano

nie chce przepłacać za coś czego po prostu nie będę używać

Przecież do renderowania i mocny procesor i grafika się przyda już nie mówiąc o dobrej matrycy IPS!

Ważne żeby praca na materiałach full hd, 2k była płynna, szybka, przyjemna

Laptopy z procesorami 6 rdzeniowymi Intela dopiero w kwietniu.

Lenovo Legion Y520-15

Bardzo słabiutka matryca nawet do grania - chińska od AOC.

Dell Inspiron 7577

Dell Inspiron 7577 i7/16GB/512+1000/Win10 GTX1060 UHD

Dell Inspiron 7577 i7/32GB/512+1000/Win10 GTX1060 UHD

Dopiero wersja z matrycami 4K ma matrycę o przyzwoitych parametrach

MSI GT62VR i7-7700HQ/16/1TB+256SSD/Win10 GTX1060 IPS

Przyzwoita matryca + super chłodzenie (co jest wymagane do długiego renderowania), lepsze niż w Dell-u, model klasy DTR czyli 4 sloty na RAM, duży cięzar bo masywne radiatory i sporo ciepłowodów, oraz np. wymienna grafika w slocie MXM.

Opublikowano

Czyli rozważając między MSI GT62VR i7-7700HQ/16/1TB+256SSD/Win10 GTX1060 IPS, a tym Dell Inspiron 7577 i7/32GB/512+1000/Win10 GTX1060 UHD, którego byś wybrał i dlaczego? Męczę się już od dłuższego czasu nad wyborem laptopa i chciałbym już skupić się na konkretnym modelu, ale brakuje mi argumentów. Piszesz, że Msi ma lepsze chłodzenie, tylko czy to jest warte więcej niz 16 gb ramu więcej w Dellu (+2400 mHZ zamiast 2133 MHz),   256 GB SSD M.2 zamiast 512 GB SSD M.2 PCIe, które oferuje Dell, matryca 4k  oraz GeForce GTX 1060 Max-Q. Zastanawia mnie skąd ta podobno cena (Msi o 300 zł drozszy) przy takiej roznicy parametrów. Ostatnie pytanie, ile mniej więcej wytrzyma bateria w obydwu modelach? Mam nadzieje, że rozważysz moje wątpliwości i będę gotów na zakup. Pozdrawiam

Opublikowano

którego byś wybrał i dlaczego

Jak szukasz wydajnej bestyjki do pracy bez podkładki chłodzącej to MSI GT

Zastanawia mnie skąd ta podobno cena (Msi o 300 zł drozszy) przy takiej roznicy parametrów.

To jest odpowiednik Dell Alienware 15, gruby, chłodny z dobrą kulturą pracy, z większą ilością portów, cztery sloty na RAM zamiast dwóch, sama matryca ma też G-sync, też wymienna grafika (nie wlutowana).

ile mniej więcej wytrzyma bateria w obydwu modelach?

Patrz na testy, zależy od obciążenia, przy renderowania jakieś 1,5 godz. Przy przeglądaniu stronek w trybie oszczędzania energii znacznie dłużej.

Opublikowano

klasa wyższa-średnia (segment E)

klasa samochodów terenowych (segment I)

Jak by porównać do samochodów, to DTR jest jak terenówka która wszędzie wjedzie a przy tym nic sobie nie zatrze ani się nie zagotuje po całym dniu (renderowania).