Sensei_mRuk Opublikowano 25 Stycznia 2018 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2018 (edytowane) Witam, proszę o pomoc w wyborze laptopa: 1) Laptop na firmę, dorosły 30+ 2) Bez systemu 3) 15'4-15'6, waga nieistotna 4) Najlepiej z HDD + SDD, jeżeli takie wymaganie będzie poza budżetem, wtedy tylko SDD. Napęd DVD mile widziany 5a) Sam laptop, nowy, ewentualnie powystawowy (za używane dziękuję), widełki jak w temacie, maksymalne rozszerzenie kwoty do 3200 zł. 5b) Oby służył jak najdłużej. Będzie to drugi komputer w domu, obok "gamingowej" stacjonarki. 5c) Pośpiechu nie ma, ale przymierzam się do kupna w najbliższych dniach 6) Wykonanie mniej ważne od wydajności. Czas pracy na baterii wystarczy na średnim poziomie. Laptop będzie sporadycznie wynoszony z domu. 7) FHD, IPS 8) Głównie dom, czasami jakieś wyjazdy (raz w roku zagraniczne, ale nie uważam gwarancji międzynarodowej za konieczność). 9) Gry klasy 1 (chyba...), przykładowe tytuły: Heroes III, V, Baldur's Gate 1, 2, stare strategie typu Civilization III, IV, z nowszych jedynie Gwint: Wiedźmińska Gra Karciana 10) Nic szczególnego 11) Zależy mi, aby laptop działał płynnie i szybko, w odróżnieniu od obecnie posiadanego Della, który pomimo formatu jest bardzo powolny i zamulony (otwarcie przeglądarki zajmuje mu 30-60s). Mile widziany będzie smukły i nowoczesny wygląd. 12) Do tej pory miałem Lenovo - ok, gamingowego ASUS'a - bardzo ok, obecnie multimedialny Dell - kiepsko 13) Jestem laikiem i ciężko mi coś samemu znaleźć. Do tej pory polecono mi np.: Lenovo Ideapad 320-15IKB (80XL03JKPB) 14) Brak Z góry dzięki Edytowane 25 Stycznia 2018 przez FxJ Cytuj
Sensei_mRuk Opublikowano 25 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2018 (edytowane) Z modeli w górnej granicy cenowej zastanawiam się nad tym: Lenovo Ideapad 320-15 i5/8GB/128+1000/Win10X GT940MX (80XL02W9PB) Tylko nie wiem, jaki to ma ekran, ale chyba nie jest to IPS...? Jeżeli przesadziłem z tym wymaganiem ekranu IPS to proszę mnie oświecić, jak tak patrzę, to większość laptopów w tej cenie IPS nie ma. Edytowane 25 Stycznia 2018 przez FxJ Cytuj
FxJ Opublikowano 25 Stycznia 2018 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2018 Cytuj Laptop na firmę Na firmę najlepiej biznesowe z gwarancją trzy letnią Lenovo ThinkPad E470 i5-7200U/8GB/256 FHD - z biznesowych tylko najniższe modele, seria wyżej czyli ThinkPad L570 już kosztuje 500zł więcej. Aktualnie dają na nie 2 lata gwarancji. ASUS P2540UA-DM0089R i5-7200U/8GB/256SSD/Win10P FHD - niestety matryca TN, jedna z najbardziej pojemnych baterii. Cytuj Napęd DVD mile widziany Zewnętrzną nagrywarkę na USB dostaniesz już poniżej 80zł. Cytuj obecnie posiadanego Della, który pomimo formatu jest bardzo powolny i zamulony (otwarcie przeglądarki zajmuje mu 30-60s). Dysk się zużywa, sprawdź stan parametrów SMART przez Crystal Disk Info. Możesz mu podmienić dysk HDD na SSD Crucial BX300 120GB lub MX500 250GB (te są na kościach MLC). Cytuj Wykonanie mniej ważne od wydajności. Więc potrzebny jest kompromis, albo w matrycy o czym już wiesz, lub na dysku SSD. Jeśli zależy ci na wydajnym procesorze to najlepiej i5-8250U. ASUS VivoBook S15 S510UN-8 i5-8250U/8GB/1TB MX150 + dokupić dysk SSD M.2 (120GB od ok. 240zł). Cytuj 15.6" (16:9) FHD (1920x1080) 60Hz Anti-Glare Panel 72% NTSC with 178˚ wide-viewing angle display Asus tak opisuje tą matrycę. Lenovo Ideapad 720-15 i5-8250U/8GB/256 RX550 - alternatywa do Asusa, tyle że ma wlutowane 4GB RAM i brak miejsca na dysk HDD. Acer Aspire 5 i5-8250U/8G/1000/Win10 MX150 FHD IPS + rozszerzona gwarancja + dołożyć dysk SSD M.2. Cytuj
Sensei_mRuk Opublikowano 25 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2018 33 minuty temu, FxJ napisał: Dysk się zużywa, sprawdź stan parametrów SMART przez Crystal Disk Info. Możesz mu podmienić dysk HDD na SSD Crucial BX300 120GB lub MX500 250GB (te są na kościach MLC). Crystal Disc wyrzucił coś takiego: Cytuj
Sensei_mRuk Opublikowano 25 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2018 Dzięki za propozycję. Po długim przeglądaniu forum dochodzę do następujących wniosków: Karty graficzne: tutaj wybór sprowadza się w zasadzie do tańszej 940MX i droższej MX150. Czy opłaca się dopłacić do MX150, biorąc pod uwagę moje wymagania? Wydaje mi się, że gry, które zamierzam odpalać na laptopie nie są wymagające, tym bardziej, że nawet mój stary Dell jakoś to wszystko ciągnie. Czy będzie jakaś różnica w jakości sygnału HDMI? Czy te układy graficzne wpływają w jakimś stopniu na inne czynności, np. przeglądanie internetu? Procesory: tu mam największy problem. Najbardziej wydajny w moim budżecie i oczywiście najdroższy jest i58250U, następnie i5-7200U i tutaj podobne pytanie jak w przypadku kart graficznych. Czy opłaca się brać droższy procesor biorąc pod uwagę moje wymagania? Czy szybkość działania laptopa zależy od procesora, a jeżeli tak, to jaka będzie odczuwalna różnica pomiędzy dwoma podanymi powyżej? Jeżeli miałbym wybrać jeden podzespół droższy, a drugi tańszy, co wziąć? Lepszy procesor - słabsza grafika, czy na odwrót? Cytuj
FxJ Opublikowano 25 Stycznia 2018 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2018 Cytuj wybór sprowadza się w zasadzie do tańszej 940MX i droższej MX150 W zasadzie to MX150 to nowsza generacja, 940MX (28nm) a MX150 (14nm). Sporo wydajniejsza a mająca takie samo TDP. Cytuj Czy będzie jakaś różnica w jakości sygnału HDMI? Przy HDMI + USB-C lepiej sobie radzie w konfiguracjach wielokomorowych Cytuj Czy szybkość działania laptopa zależy od procesora Od procesora, ale potrzebuje też szybkiego dyski i minimum 8GB RAM lub więcej. Cytuj Lepszy procesor - słabsza grafika, czy na odwrót? Lepszy procesor i dołożyć dysk SSD. Cytuj
Sensei_mRuk Opublikowano 27 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2018 (edytowane) Przez ostatnie dni sporo szukałem odpowiedniego laptopa dla siebie i mam jeszcze kilka pytań, proszę o pomoc. Znalazłem taki model: Lenovo Ideapad 720-15 i5-8250U/8GB/1TB RX560 (81C7002CPB) Wszystko mi w nim pasuje (dysk SSD zamontuje w przyszłości) za wyjątkiem karty graficznej. Nigdy wcześniej nie miałem Radeona więc proszę o opinię na temat tego modelu. Większość testów i recenzji jest pozytywna, ale ciekawy jestem zdania forumowiczów. Opcja takiego samego laptopa, ale z grafiką MX150, w xkomie nie występuje, dlaczego? Jak wypada porównanie tego Radeona z MX150 (proszę o suche fakty, nie jestem specjalnym wyznawcą ani nVidia, ani Radeonów, więc sentymenty mnie nie interesują). Jeszcze w temacie grafiki, niektóre układy MX150 mają 2GB, inne 4GB. Czy różnica w średnio wymagających i starszych grach będzie zauważalna? Mi się wydaje, że taki MX150, czy Radeon RX560M to i tak sporo ponad moje wymagania, ale może się mylę? Dużą różnicę w cenie robi matryca IPS. Zastanawiam się, jakie będą różnice pomiędzy matrycą w Lenovo Ideapad 320 (matowa, TN), a matrycą Lenovo Ideapad 720 (matowa, IPS). Wiem jaka jest teoria, ale może ktoś podpowie praktycznie? Jeżeli jedyną zauważalną, wyraźną różnicą na korzyść IPS będą lepsze kąty widzenia, to pozostanę przy TN. Chyba, że faktycznie IPS wyświetla dużo ładniejsze kolory, daje lepszą ostrość, itp. Dodam tylko, że grafikiem nie jestem:) Czy jest sense dokładać parę groszy do 12GB ramu? Większość modeli ma 8, ale chciałbym, aby laptop służył sprawnie i płynnie przez minimum 4 lata, więc może warto dołożyć ramu? Jaka jest różnica między ramem 2133 mgh, a 2400 mgh? 2400 jest szybsze? Model bez matrycy IPS znalazłem taki, proszę o opinię: Lenovo Ideapad 320-15IKB (81BG007CPB) W przypadku powyższego nie wiem tylko, czy jest możlwość instalacji dodatkowego dysku, magnetycznego. Jak można to sprawdzić, jeżeli w opisie na stornie sklepu nie ma takiej informacji? Edytowane 27 Stycznia 2018 przez FxJ Cytuj
Tamagotchi Opublikowano 27 Stycznia 2018 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2018 (edytowane) Cytuj Opcja takiego samego laptopa, ale z grafiką MX150, w xkomie nie występuje, dlaczego? Bo zrobili projekt PCB pod Radeony Cytuj Jak wypada porównanie tego Radeona z MX150 Radeon będzie znacznie wydajniejszy ok 75% czyli znacznie bliżej mu do GTX 1050 ale wydziela sporo więcej ciepła od tych układów Nvidii. Cytuj Jeszcze w temacie grafiki, niektóre układy MX150 mają 2GB, inne 4GB. Zależy od gdy, ile pamięci wykorzystuje. Gry typu GTA 5 zyskują gdy maja więcej pamięci. Cytuj Chyba, że faktycznie IPS wyświetla dużo ładniejsze kolory, daje lepszą ostrość https://www.purepc.pl/notebooki/test_lenovo_ideapad_320s14ikb_z_procesorem_core_i58250u Kolory tak, kąty tak - ostrość nie. Cytuj więc może warto dołożyć ramu? Chcesz dokładać, dokładaj do modeli z procesorami HQ, te z U mają zwykle 4GB RAM wlutowane + wolny slot. Cytuj Jaka jest różnica między ramem 2133 mgh, a 2400 mgh? 2400 jest szybsze? Matematyka poziom podstawówka, oblicz różnicę procentową. W grach będzie właśnie na granicy 1-2 FPS albo i wcale. Cytuj W przypadku powyższego nie wiem tylko, czy jest możlwość instalacji dodatkowego dysku, magnetycznego. On nie ma slotu M.2, ma nagrywarkę zamiast. Lenovo Legion Y520-15 i5-7300HQ/8GB/1TB FHD GTX1050- sobie kup, puki jest promocja - caschback. Edytowane 27 Stycznia 2018 przez Tamagotchi Cytuj
Sensei_mRuk Opublikowano 27 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2018 2 godziny temu, Tamagotchi napisał: Bo zrobili projekt PCB pod Radeony Pojęcia nie mam, co to znaczy... 2 godziny temu, Tamagotchi napisał: Radeon będzie znacznie wydajniejszy ok 75% czyli znacznie bliżej mu do GTX 1050 ale wydziela sporo więcej ciepła od tych układów Nvidii. Czyli Radeon jest 75% wydajniejszy i sporo tańszy? Różnica w cenie wynika z temperatury jaką wydzielają te karty? Co z tej wysokiej temperatury Radeona wynika? Krótsza żywotność karty? 3 godziny temu, Tamagotchi napisał: Lenovo Legion Y520-15 i5-7300HQ/8GB/1TB FHD GTX1050- sobie kup, puki jest promocja - caschback. Poza budżetem i moim zdaniem nie potrzebują aż tak mocnej karty graficznej. 3 godziny temu, Tamagotchi napisał: Chcesz dokładać, dokładaj do modeli z procesorami HQ, te z U mają zwykle 4GB RAM wlutowane + wolny slot. No dobrze, ale jeżeli w opisie jest np.: "8GB, maksymalnie 16GB", to rozumiem, że niezależnie od wlutowanych 4GB do 16 spokojnie rozszerzę? Dzięki za pomoc, ktoś coś jeszcze? Cytuj
FxJ Opublikowano 27 Stycznia 2018 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2018 Projekt płyty głównej. Z czego tak po prostu został zaprojektowany i pobiera i wydziela więcej ciepła. Cytuj niezależnie od wlutowanych 4GB do 16 spokojnie rozszerzę? Ten laptop ma jeden slot na RAM, 4GB wlutowane, 1x4Gb wsadzoen w w slot, możesz dołożyć kość 1x16GB tyle że kosztuje jakieś 700zł. Cytuj Dzięki za pomoc, ktoś coś jeszcze? Aspire 5 z i5-8250U Cytuj
Sensei_mRuk Opublikowano 27 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2018 11 minut temu, FxJ napisał: Ten laptop ma jeden slot na RAM, 4GB wlutowane, 1x4Gb wsadzoen w w slot, możesz dołożyć kość 1x16GB tyle że kosztuje jakieś 700zł. No i wszystko jasne, dzięki. Abstrahując od ceny, ważne, że da się tą pamieć rozszerzyć. Natomiast co do grafiki, to się gubię. Krótko i na temat - czy są jakieś przeciwwskazania co do Radeona RX560M oprócz temperatury? I jaki praktyczny wymiar dla użytkownika będą miały te wysokie temperatury Radeona (oprócz ciepła wydzielanego przez sprzęt), czy żywotność sprzętu będzie mniejsza? @FxJ czy mógłbyś jeszcze odnieść się do samych matryc? To ostatni element, nad którym się zastanawiam. Czy Twoim zdaniem opłaca się dopłacić do matrycy IPS w Lenovo ( interesujących mnie modelach jest to około 300 zł, dla mnie kwota dość duża)? Czy dla przeciętnego użytkownika będzie duża różnica w jakości obrazu? Nie biorę pod uwagę katów widzenia, to jest dla mnie najmniej istotny element, bardziej myślę o kolorach. Dzięki za rady. Cytuj
FxJ Opublikowano 27 Stycznia 2018 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2018 Niestety to model który nie trafił do szerszego obiegu i jest dostępny w niewielu krajach, i nie ma testów, jedynie opinie które napisali posiadacze. Cytuj jest dla mnie najmniej istotny element, bardziej myślę o kolorach Potrzebny jest test z użyciem kolorymetru by sprawdzić okrycie i reprodukcje kolorów. Cytuj
Sensei_mRuk Opublikowano 28 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2018 Czy ktoś może mi wyjaśnić różnicę między: "Możliwość montażu dodatkowego dysku M.2" a "Możliwość montażu dodatkowego dysku M.2 PCIe/SATA" ??? Cytuj
Sensei_mRuk Opublikowano 28 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2018 Proszę jeszcze o podpowiedź, czy w codziennym użytkowaniu (nie biorąc pod uwagę grania) odczuję różnicę między procesorem 4 rdzeniowym (np. i5-8250U, i5-7300HQ), a procesorem 2 rdzeniowym (np. i5-7200U)? Jednym ważnym założeniem jest, aby laptop działa plynnie i szybko przez kilka lat (ciągle nie biorąc pod uwagę gier). Dzięki za pomoc. Cytuj
FxJ Opublikowano 28 Stycznia 2018 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2018 (edytowane) To zależy od tego czy obsługuje dyski SSD M.2 typu PCIe NVMe czy tylko SATA AHCI. Cytuj odczuję różnicę między procesorem 4 rdzeniowym (np. i5-8250U, i5-7300HQ), a procesorem 2 rdzeniowym (np. i5-7200U)? Oczywiście że tak. Weźmy choćby filmiki VR (360°) nagrywane teraz bardzo często. Czy inne mocno rozbudowane strony s dziesiątakami skryptów + adblock do ich blokowania. Edytowane 28 Stycznia 2018 przez FxJ Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi