Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Dzień dobry. Drogi internecie proszę o pomoc w wyborze :).

1.    Facet po 30.
2.    Z Win10
3.    14”
4.    SSD 256
5a.    Bazowa kwota 3000zł, mogę coś dorzucić jeśli będzie coś fajnego maksymalnie +500zł. Kusi mnie dotykowy ekran, do pracy z wykresami, ale nie wiem jakie są opinie, czy warto i czy to się sprawdza w codziennej pracy. Może lepiej tradycyjny ale ciut lepsze bebeszki. Tylko nowe sztuki. Mogą być zestawy.
5b.    Mam zamiar używać go dużo i długo. Obecnie mam chromebooka od Acera, który potrafi pracować bez ładowania nawet 8h. Było by miło, gdyby nowy sprzęt nie wypadł gorzej pod tym względem.
5c.    Zakupu chcę dokonać jak najszybciej.
6.    Jakość wykonania może być przeciętna, zależy mi na długiej prac na baterii jak to napisałem powyżej. Chciałbym jednak osiągnąć kompromis pomiędzy wydajnością a czasem pracy.
7.    Nie mam wymagań co do samej matrycy. Chciałem kupić z dotykowym ekranem ale nadal nie wiem czy ma to sens i czy faktycznie dotyk się przydaje w codziennym użytkowaniu (zwłaszcza przy analizie wykresów). Liczę na Wasze sugestie. Jeśli okaże się, że dotykowe ekrany to kicha, chętnie poświęcę dotyk na rzecz lepszych podzespołów.
8.    Używany w domu na biureczku.
9.    Nie gram
10.    Programy do obróbki filmów odpalane raz na miesiąc. Sporadycznie coś do obróbki skanów zdjęć. Zdalna praca, łącze do biura. Główne zadanie to analiza wykresów giełdowych, poprzez przeglądarkę.
11.    Brak
12.    Szukałem wśród modeli Dell i Lenovo.
13.    Chciałem kupić te modele jednak nadal mam wątpliwości
Lenovo YOGA 520-14 i5-7200U/8GB/256/Win10 (80X800HJPB_SE)
lub ten Lenovo YOGA 520-14IKB i3-7100U(80X800V4PB)
14.    Min 8G RAM.

Edytowane przez FxJ
Opublikowano

Kusi mnie dotykowy ekran, do pracy z wykresami, ale nie wiem jakie są opinie, czy warto i czy to się sprawdza w codziennej pracy.

Tak jak z smartfonem na słońcu, jeśli w nasłonecznianym (lub oświetlonym) pomieszczeniu to będzie ci przeszkadzać ekran lustrzany (glere).

chętnie poświęcę dotyk na rzecz lepszych podzespołów.

To z powłoką matową są droższe, szczególnie typu IPS.

8.    Używany w domu na biureczku.

Czyli nie skreślasz definitywnie 15,6" modeli? I pojemność baterii też nie jest kluczowa?

Obecnie mam chromebooka od Acera, który potrafi pracować bez ładowania nawet 8h. Było by miło, gdyby nowy sprzęt nie wypadł gorzej pod tym względem.

To musiał by mieć bardzo pojemną baterie > 6000mAh, lub ustawiony indywidualnie plan zasilania.

Główne zadanie to analiza wykresów giełdowych, poprzez przeglądarkę.

Używasz dodatkowego monitora 1400p lub 4K?

14.    Min 8G RAM.

Patrz żeby nie miał wlutowanego RAM-u bez dodatkowo wolnego slotu. Biznesowe w większości mają 2 sloty tak by były bezproblemowe.

Najnowsze są procesory Kaby Lake R ale jest ich jeszcze mało, szczególnie biznesowych.

Z konsumenckich

ASUS VivoBook S14 S410UA i5-8250U/8GB/256SSD/Win10 - tańsza wersja ZenBooków bez tak dobrej jakości wykonania i matryc.

ASUS VivoBook S15 S510UN-16 i5-8250U/16GB/1TB/Win10 - jak są z 8GB ram to w wersji 2x4GB.

Z biznesowych (14,1")

Acer X349 i5-7200U/8GB/256/10Pro FHD IPS (zestaw) - test

Lenovo ThinkPad L470 (20J4002FPB)

Dell Vostro 5471 i5-8250U/8GB/1000/10Pro FHD FPR + dołożyć dysk SSD M.2

Dell Vostro 5471 i5-8250U/8GB/120+1000/10Pro FHD FPR

Dell Vostro 5471 i5-8250U/8GB/256/10Pro FHD

Z biznesowych (15,6")

ASUS P2540UA-DM0089R i5-7200U/8GB/256SSD/Win10P FHD

ASUS P2540UA-DM0090R i7-7500U/8GB/256SSD/Win10P FHD

Te mają bardzo pojemne baterie - 6700mAh.

Dell Vostro 5568 i5-7200U/8GB/120+1000/Win10X FHD

Opublikowano
26 minut temu, FxJ napisał:

Czyli nie skreślasz definitywnie 15,6" modeli? I pojemność baterii też nie jest kluczowa?

Nie skreślam, 15,6" również rozważę. Pojemność baterii nie jest aż tak ważna, powiedzmy 6,5/10.

28 minut temu, FxJ napisał:

To musiał by mieć bardzo pojemną baterie > 6000mAh, lub ustawiony indywidualnie plan zasilania.

Jeśli takie są realia to muszę zaakceptować krótszy czas pracy w stosunku do chromebooka. Bateria nie jest najważniejsza.

29 minut temu, FxJ napisał:

Używasz dodatkowego monitora 1400p lub 4K?

Nie, dodatkowy monitor nie jest mi na razie potrzebny w domu. Jeśli będzie potrzeba, pomyślę nad osobną jednostką z kilkoma monitorami. Laptop ma służyć do szybkiej i pobieżnej analizy, sprawdzeniu zleceń itd.

Z laptopów, które proponujesz nie wszystkie mieszczą się w budżecie. Część jest w przedsprzedaży, a ja nie chciałbym czekać nie wiadomo jak długo. W sumie to nadal nie wiem czy rezygnować z dotykowego ekranu. Wiem, że są błyszczące i będą odbijać światło ale akceptuję to. Bardziej boję się tych zawiasów 360 stopni w Yogach, czy to w ogóle jest trwałe?

Opublikowano

Nie, dodatkowy monitor nie jest mi na razie potrzebny w domu.

Pytałem względem złącz DisplayPort, USB-C.

Bardziej boję się tych zawiasów 360 stopni w Yogach, czy to w ogóle jest trwałe?

https://www.notebookcheck.net/Lenovo-Yoga-520-14IKB-i5-7200U-256-GB-SSD-Laptop-Review.267898.0.html

http://laptopmedia.com/review/lenovo-yoga-520-flex-5-14-inch-review-the-yoga-720-on-a-budget-with-little-to-no-trade-offs/

Poczytaj, jeden egzemplarz z sztywnymi a drugi z nieco wyrobionymi.