Amayetu Opublikowano 22 Stycznia 2018 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2018 (edytowane) Witam. 1. Facet. 27lvl. 2. Windows mile widziany, jednak nie jest wymagany. 3)Dotychczas używalem 17, jednak tym razem szukam coś mniejszego, bardziej poręcznego i mobilnego. Celuje w 15, ale rozważe też 13-14. 4. SSD koniecznie. 128 lub 256. Mile widziany dodatkowy dysk HDD 1TB 5 a) Do 3000zł. Maks 3500zl. Najlepiej żeby był nowy. Nigdy nie miałem styczności z rynkiem używek, więc nie wiem co i jak, a potrzebuje sprzętu na kilka lat. 5 b) Kilka lat. Dotychczas używałem Hp Envy Dv7 przez ponad 5 lat. Szukam sprzętu, który wytrzyma co najmniej podobny okres czasu. 5 c) Obecy laptop powoli umiera i muszę w przeciagu maks miesiąca coś znaleźć. 6) Zależy mi na trwałości. Najlepiej obudowa aluminiowa . 7) Ekran najlepiej matowy, jednak nie jest to priorytet. 8) Głównie dom i praca. Dodatkowo czasami muszę zabrać laptopa na studia. 9) Okazjonalnie Cs, Sc2, Gta5 co jakis czas nachodzi mnie ochota na Wowa, wiec dobrze by bylo gdyby dawal odpalic te tytuly na przyzwoitych detalach(conajmniej medium/hight) 10) Programy. AutoCAD, Enterprise Dynamic, Statistica,MS Office, okazjonalnie Photoshop 11) Mile widziana podświetlana klawiatura. 12) Tak w skrócie: szukam laptopa do domu i pracy. Głównie przegląd Internetu, oglądania filmów, okazjonalne granie i używanie programów z pkt. 10. Czyli potrzebuje mocnego laptopa, ale z którym można wyjść do ludzi. 13) ASUS VivoBook Pro 15 N580 (N580VD-E4622) Przekracza budżet, ale jest czymś czego szukam. Elegancki wygląd, mocne podzespoły. Nie znam się jednak na tyle by ocenić czy to będzie jakoś funkcjonować. Dlatego bardzo proszę Was o poradę i z gory dziękuję za poświęcony czas ;) Edytowane 23 Stycznia 2018 przez FxJ Cytuj
Amayetu Opublikowano 23 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2018 Dzieki za odpowiedz. Ciekawa propozycja, jednak dotykowy ekran nie jest moim dla mnie priorytetem i wolałbym poświęcić go kosztem lepszych podzespołów. Swoją drogą jak wygląda kwestia zawiasów w takich laptopach 2w1? Nie rozlatuja się zbyt szybko? Cytuj
FxJ Opublikowano 23 Stycznia 2018 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2018 Cytuj Najlepiej obudowa aluminiowa To najwyżej ultrabook licząc bez grania Cytuj Swoją drogą jak wygląda kwestia zawiasów w takich laptopach 2w1? Najlepiej unikaj takich przez matrycę lustrzana i słabe chłodzenie. Cytuj odpalic te tytuly na przyzwoitych detalach(conajmniej medium/hight) Więc koniecznie GTX 1050 z procesorem HQ. N580VD + dysk SSD M.2 Plextor NVMe 128GB lub 256GB. Acer Aspire 7 i5-7300HQ/8GB/1000/Win10 GTX1050 - jeszcze był ale aktualnie niedostępny, wyprzedane przez promocje Chciałbyś zapewne coś w stylu MSI GS63 7RD Stealth ale to nie ten pułap cenowy. Cytuj
Amayetu Opublikowano 23 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2018 (edytowane) Cytuj N580VD + dysk SSD M.2 Plextor NVMe 256GB Dziś cały dzień rozważam taka kombinację i chyba ostatecznie się na to zdecyduje. Ktos miał/ma do czynienia z tym Asusem? Nie ma z nim jakichs większych problemów? Edytowane 23 Stycznia 2018 przez FxJ Cytuj
FxJ Opublikowano 23 Stycznia 2018 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2018 USB 2.0 (2 szt.) - trochę słabo to przemyśleli. Nieco zbyt giętka klawiatura, średniej klasy matryce. Za bardzo robią z nich ZenBooki a od tych odstają jakością konstrukcji. Polecam wgrać najnowszą 10-tkę na czysto w trybie UEFI. https://www.microsoft.com/pl-pl/software-download/windows10 Cytuj
Amayetu Opublikowano 23 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2018 USB mi nie przeszkadza. 1x USB 3.1 w zupełności mi wystarczy Co do reszty to jeszcze czeka mnie wizyta w jakimś markecie, może uda się zobaczyć na żywo i troszkę pomacać. Dziękuję za rady. Gdyby ktoś jeszcze mial jakaś propozycję to będę wdzięczny;) Cytuj
Tamagotchi Opublikowano 23 Stycznia 2018 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2018 Cytuj jeszcze czeka mnie wizyta w jakimś markecie Nie masz po co tam iść, bo i tak nie znajdziesz w żadnym nowszej wersji tego Asusa, tylko xkom ma tą nowszą rewizję (ten który podałeś) z lepszą matrycą. Nie masz po co też pytać pracowników o opinie. Zamów przez net i testuj przez 14 dni i samodzielnie wyrób sobie opinie. Cytuj 1x USB 3.1 w zupełności mi wystarczy Nie zapominaj o USB-C i wszelkiej maści przejściówkach, adapterów i stacji dokujących. W tym przedziale budżetowym to już chyba wszystkie z lekkich modeli. MSI PE62 7RD ewentualnie z nieco droższych pół biznesowych. Cytuj
Amayetu Opublikowano 29 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2018 Witam po czasie. Kupiłem tego Asusa VivoBook Pro. Póki co jestem zadowolony. Mam jednak dwa pytania odnośnie tego laptopa. 1. Kolory są ciemne, takie matowe. Czy to jest wada matrycy TN czy gdzieś się ustawia tryb kolorów? Czy może jest to związane z tym, że zainstalowałem Windowsa bez klucza póki co? 2. Klawiatura podświetlana jest cały czas. Nie działają/Nie reagują przyciski od regulacji podświetlania. Gdzieś się to ustawia? Jest jakaś możliwość sprawdzenia czy to wina laptopa ? Dziękuję za każdą odpowiedź i poświęcony czas ;) Cytuj
FxJ Opublikowano 30 Stycznia 2018 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2018 Głupie pytanie, pobrałeś jedynie sterowniki przez windows update - prawda? Jeśli tak to od razu na stronę Asusa i pobieraj wszystko po kolei i instaluj, zacznij od chipsetu. Cytuj
Amayetu Opublikowano 30 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2018 Tak. Pobieralem tylko te wymagane. Koło środy ma przyjść dysk ssd i pewnie od nowa przeinstaluje system i spróbuje wtedy. Ale dzięki za informacje Cytuj
Włóczykij Opublikowano 30 Stycznia 2018 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2018 ATK musisz mieć wgrane żeby działały skróty klawiszowe. Splendid jest chyba od regulacji ekranu, podaj model matrycy jaki jest zamontowany (HWiNFO). Cytuj
Amayetu Opublikowano 30 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2018 https://imgur.com/a/E7t0z https://imgur.com/a/3GMg3 Zdjęcia z programu HWiNFO Sterownik ATK rozwiązał problem podświetlania klawiatury i już wszystkie klawisze działają.( wcześniej wszystkie działały poza podświetleniem) Po wgraniu sterowników od karty graficznej ze strony asusa kolory się troszkę poprawiły, jednak dalej nie jest to to co było na poprzednim laptopie, do czego przywykłem. Kolory wydają się mieć inne odwzorowanie, są jakby ciemniejszy, wyblaknięte. Może to tylko kwestia przyzwyczajenia do poprzedniego laptopa. Cytuj
FxJ Opublikowano 30 Stycznia 2018 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2018 http://www.panelook.com/B156HAN06.1 HW1A_AUO_15.6_LCM_parameter_31545.html 45% NTSC - czyli niezbyt specjalne pokrycie. Cytuj
Amayetu Opublikowano 31 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2018 Czyli to już kwestia samego laptopa i matrycy? Bawienie się z ustawianiem kolorów niewiele zmieni? Troche kiepsko przy ogladaniu filmow, gdzie u mnie to duzy procent uzytkowania. Nie wiem, potestuje to jeszcze w takim razie i jesli się nie przyzwyczaje to trzeba będzie zrobić zwrot. Czyli wracając to punktu wyjscia, coś możecie polecić z lepsza matryca. Budżet mogę podnieś Max do 4000zl. I może nie mieć dysku SSD, bo dysk 256 z Plextara już jedzie. Cytuj
FxJ Opublikowano 31 Stycznia 2018 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2018 Dell Inspiron 7577 i5-7300HQ/8G/1000/Win10 GTX1050 Acer Aspire 7 i5-7300HQ/8GB/1000/Win10 GTX1050Ti W zasadzie to e tej cenie tylko matryce pod graczy, nawet te IPS nie powalają parametrami. Cytuj
Amayetu Opublikowano 3 Lutego 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2018 Po tygodniu użytkowania jestem bardzo zadowolony z tego Asusa. Różnica w kolorach w stosunku do poprzedniego laptopa jest widoczna, jednak powoli się przyzyczajam i nie jest to już tak irytujące jak na początku. Reasumując, bardzo dziękuję za wszelką pomoc i rady udzielone w tym temacie. Były bardzo przydatne. ;) Myślę, że temat do zamknięcia. Pozdrawiam D.K. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi