Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Poszukuje poleasingowego laptopa dla studenta, programisty.

Głównie praca biurowa i programisty, ale czasem chciałbym obejrzeć jakiś film bezproblemów

1) Student
2) Obojętnie
3) Raczej 14'' nie chce za dużego, gdyż często będę brał laptopa na uczelnię
4) SSD konieczność
5) 1000-1500
5b) Jak najdłużej ;) W domu mam stacjonarkę, więc czas korzystania raczej rozłoży się na 50/50
5c) Teraz
6) Wolę solidną konstrukcję niż plastik z lepszymi osiągami
7) 1600x900 to chyba minimum teraz, możliwe że w przyszłości będzie praca na zewnętrznym monitorze
8) głównie biurko
9) Raczej nie będę grał, a jak już to raczej w stare tytuły typu homm3/4 bez żadnych najnowszych gier
10) Visual Studio, Eclipse/IntelliJ, Android Studio, pakiet Office, Photoshop
11)
12)
13) Myślałem nad t440p
14)

Edytowane przez ewazdomu
Opublikowano

Nie mogę już edytować a chciałem jeszcze spytać o coś.

Często widzę, że klawiatury mają inny układ klawiatury np QWERTZ /AZERTY. Czy z takim układem normalnie można działać na polskim systemie i czy te naklejki spolszczające co są dołączane przez sprzedawców są w porządku, nie przeszkadzają, da się to odczuć?

Opublikowano

SSD konieczność

To sobie go kup i zamontuj a sam laptop bez dysku kup np. Crucial MX300 275GB czy Samsung 850 Evo 250GB.

często będę brał laptopa na uczelnię

To poniżej 2kg możesz polować na:

EliteBook 840 G2, Latitude E7440, ThinkPad T440s

Czy z takim układem normalnie można działać na polskim systemie

Tak bo są przypisywane klawisze tak jak normalnie w klawiaturach polskich, może być przesuniecie "/" na lewą itp. najbardziej przeszkadza jeśli klawiatura jest z podświetleniem.

Ale łatwo jest z nich (serie biznesowe) wymienić klawiaturę więc o to bym się nie martwił.

Opublikowano

Dzięki za odpowiedź, rozejrzę się za modelami które poleciłeś. 

Jeszcze odnośnie ssd, gdybym chciał dodać ssd jako drugi dysk zamiast napędu optycznego to czy to w każdym laptopie da się, czy są jakieś ograniczenia? I czy wystarczy kupić tackę/kieszeń na dysk, bo w niektórych modelach które widziałem, to nie ma napędu a jest oryginalna zaślepka i czy to jakoś ogranicza dodatkowy dysk w tym meijscu?

Opublikowano

gdybym chciał dodać ssd jako drugi dysk zamiast napędu optycznego

Dysk SSD zawsze w miejsce HDD, a HDD do kieszeni HDD Caddy!

bo w niektórych modelach które widziałem, to nie ma napędu

No dokładnie bo to 14" a nie 15,6" - większość nie ma i nikt ich nie chce. Niektóre stare mają slot mSATA na SSD a nowe już M.2.