Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Temat podobny do tego, który został założony w dziale "Zestawy komputerowe". Chciałbym ojcu zaprezentować propozycję zarówno wybranego laptopa jak i zestawu stacjonarnego.

1) Osoba dorosła.

2) Laptop powinien posiadać system Windows 10 PRO

3) 15"

4) SSD + HDD, jednak SSD nie jest priorytetem
5) Tyle ile będzie trzeba. Chciałbym aby ojciec posiadał sprzęt, który spełni swoją rolę w poniżej opisanych czynnościach, był szybki i dobrze wykonany.
5b) Sprzęt będzie zakupiony na kilka lat. Ojciec często komputera nie zmienia. Obecny komputer stacjonarny posiada Windows XP i ponad 10 lat.
5c) Luty. Istnieje też prawdopodobieństwo, że zakup zostanie wykonany w Marcu, jednak bardzo małe.
6) Biorąc pod uwagę fakt, że sprzęt będzie wykorzystywany przez lata, zależy mi na jakości wykonania.
7) FHD, matryca matowa

8) Dom, biurko
9) Klasy zero. Laptop na pewno nie będzie wykorzystywany do grania.

10) - CorelDraw

- Microsoft Office (Word, PowerPoint [...])

Laptop będzie wykorzystywany do działań biurowych, aktualizowania strony internetowej w systemie CRM, delikatnych* prac na oprogramowaniu CorelDraw (dodawanie napisów np. imię i nazwisko na plakacie, poprawa kolorów, kontrastu [...]

11)

- Podświetlana klawiatura

12) Ja osobiście zawsze korzystałem i korzystam z laptopów DELL i prawdopodobnie gdybym kupował go dla siebie, to znowu celowałbym w tę markę. Zostałem przyzwyczajony przez nią do wzorowego serwisu jak i jakości wykonania, jednak ja wykorzystuje sprzęt do innych celów więc jestem otwarty na propozycje.

13)

Dell Vostro 7570 i7-7700H/8GB/128+1000/10Pro GTX1050Ti (Vostro0796)

Dell Vostro 5471 i7-8550U/16GB/256+1000/10Pro R530 FHD (Vostro0807)

Pomyślałem, że przyszłościowo przydałaby się mu karta karta graficzna (kto wie co przyniesie czas).

14) Tak jak wspomniałem w punkcie 10. program będzie głównie wykorzystywany do działań biurowych oraz do podstawowych funkcji programu CorelDraw. Jednak pomyślałem, że warto byłoby zainwestować w 1050 lub inną kartę graficzną, aby w przyszłości (gdyby zaszła taka potrzeba) mógł bezproblemowo wykonywać operacje w programach graficznych.
Może jednak nie ma takiej potrzeby i wydziwiam, czy Intel HD Graphics 620/630 [..] spokojnie poradzi sobie z podstawowymi funkcjami na programach graficznych? (dodawanie napisów, poprawa kolorów)[...])

Edytowane przez FxJ
Opublikowano

Dell Latitude 5580 i5-7300U/16GB/256/10Pro FHD LTE

Lenovo ThinkPad T570 i5-7200U/16GB/256SSD/Win10PX FHD

Gdzieś na początku tego może zaczną się pojawiać następcy tych modeli na 2018 r.

ASUS VivoBook Pro 15 N580VD i5-7300HQ/8GB/1TB/Win10PX - nawet ten byłby wystarczający wliczając dodatkowy dysk 256GB SSD M.2.

Dell Vostro 5471 14

Ten jest przeznaczony do pracy z tekstem, lepiej szukać z matrycą IPS.

Opublikowano (edytowane)

- Latitude 5580, prezentuje się ciekawie, jednak pojemność dysku 256 będzie niewystarczająca (zapomniałem dodać w poście głównym, że dysk powinien posiadać minimum 500GB, dlatego wydaje mi się, że rozwiązanie mały SSD + HDD, będzie idealnym rozwiązaniem).

- Asus VivoBook Pro 15, również prezentuje się ciekawie. Z opisu wnioskuje, że jest dobrze wykonany. Dokupiłbym dysk SSD 256 gb M.2 i byłoby perfekcyjnie.
Mam pewne obawy co do serwisu ASUSA, obiło mi się o uszy, że jest on "problematyczny".
Uważasz, że ta seria jest dobrą serią do w.w działań?

- Chciałbym poznać Twoją opinię, czy wg Ciebie, jest sens kupować laptopa z dedykowaną kartą graficzną np. 1050, czy do w.w działań spokojnie wystarczy zintegrowana?
Zintegrowana karta graficzna pozwoli na podstawową prace na oprogramowaniu graficznym?

- Tak niezobowiązująco, co sądzisz o modelu Dell Vostro 7570?

128gb SSD + 1TB HDD, 3 letnia gwarancja, i7 i podobno dobre chłodzenie, posiada również 1050ti (to aż ponadto, ale nie znalazłem wersji z 1050), na minus ram, 1x8GB ale w przyszłości będzie można dołożyć jedną kość w celu zapewnienia dodatkowej świeżości. Co prawda trochę waży, ale wątpię aby ojcu to przeszkadzało.
Dell Vostro 7570 i7-7700H/8GB/128+1000/10Pro GTX1050Ti (Vostro0796)

- Zauważyłem, że niektóre modele laptopów na x-kom posiadają gwarancję: "Gwarancja 36 miesięcy (gwarancja x-kom sp. z o.o.)", czy to oznacza, że zamiast gwarancji producenta (w tym przypadku DELL) będę miał gwarancję sprzedającego? :o

Edytowane przez FxJ
Opublikowano

jednak pojemność dysku 256 będzie niewystarczająca

Więc trzeba czekać na nowe modele na 2018 r. ze slotami M.2

co do serwisu ASUSA, obiło mi się o uszy, że jest on "problematyczny"

W biznesowych mas serwis On Site z naprawą na miejscu, z konsumenckich zawsze coś tam można wyczytać o problemach, w Lenovo czy MSI podobnie.

Uważasz, że ta seria jest dobrą serią do w.w działań?

czy do w.w działań spokojnie wystarczy zintegrowana?

To konsumencki więc przede wszystkim będzie dołożona zawsze grafika dedykowana, z GTX 1050 przynajmniej mają montowane odpowiedni lepsze układy chłodzenia.

Tańsze mają też inne procesory już.

co sądzisz o modelu Dell Vostro 7570?

Dla bardziej wymagających do pracy z grafiką 3D, to nie jest typowa biznesówka a model przystosowany wizualnie pod biznesowe zastosowania. Są też z GTX 1050 ale oczywiscie wyprzedane.

https://www.purepc.pl/notebooki/dell_vostro_7570_biznesowe_laptopy_z_kaby_lakeh_i_gtx_1060

w przyszłości będzie można dołożyć jedną kość w celu zapewnienia dodatkowej świeżości

Dodatkowo podniesie nawet trochę maksymalną wydajność bo obie kości będą pracować w trybie Dual Channel.

czy to oznacza, że zamiast gwarancji producenta (w tym przypadku DELL) będę miał gwarancję sprzedającego? :o

Mają po prostu dokładany RAM np. więc wolą by do nich wysłać na gwarancję (jak by to dokładany RAM/dysk był przyczyną awarii). Oczywiście nie musisz bo 1 rok ma gwarancje CAR z dojazdem serwisu na miejsce i dołożenie RAM-u nie ma żadnego znaczenia.