Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, proszę o propozycję sprzętu zgodnego z poniższymi wymaganiami:

1. kobieta, studentka ostatniego roku budownictwa
2. bez systemu
3. 15,6", ok. 2 kg
4. SSD, większość danych będzie przechowywana na dysku zewnętrznym
5. około 3000 zł, nowy, raczej na pare lat; zakup jak najszybciej
6. wydajność
7. najlepiej 1920, matowa; laptop używany razem z monitorem 24"
8. głównie w domu
9. żadnych gier
10. autocad 2d, revit, robot i inne programy MES do obliczeń inżynierskich
11. brak
12. acer aspire 5560 ms2319
13. niestety nie znam się kompletnie na laptopach
14. brak

Z góry dziękuje i pozdrawiam

Opublikowano

Waga nie jest mocno istotna, ale oczywiście bez przesady - laptop będzie użytkowany przez kobietę, czasem na uczelni/w pracy.

Jeśli przy obliczaniu wzrośnie temperatura podzespołów czy układ chłodzenia zacznie pracować głośniej, jest to do zaakceptowania.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Dzięki za odpowiedź. Kupiłem ten zestaw, jednak mam problem z montażem dysku ssd. Laptop wyłącza się po kilkunastu sekundach od uruchomienia, a dysk ssd jest gorący. Bez zamontowanego dysku problem nie występuje. Dlaczego tak się dzieje?

Opublikowano

Dysk w ogóle nie jest widoczny w BIOSIE i Windowsie. Firmware jest starszy (1.01 na pudelku), przy próbie aktualizacji do 1.02 pojawia się błąd związany z brakiem dysku. Z changelogu do FW wynika, że poprawiono kontrolę nad temperaturą, więc mogłoby to pomóc.. Temperatury nie jestem w stanie zmierzyć, ale jest dosyć wysoka - czuć specyficzny zapach i po kilku sekundach od dotknięcia, dysk zaczyna parzyć dłonie.

Chyba nie pozostaje nic innego jak oddać na gwarancję.