Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Drodzy znający się na laptopach, pomóżcie. 

Potrzebuję kupić nową maszynę, bo mój stary laptop odmówił posłuszeństwa. Zastanawiam się nad opcjami bardziej mobilnymi, bo ostatnio znacznie więcej pracuję na stacjonarnym, niż na lapku, ale brak mi trochę doświadczenia w ocenie możliwości poszczególnych urządzeń. Nie jestem też jeszcze do końca przekonany, czy iść w stronę hybryd/2w1, chociaż kusi mnie to mocno.

Polecacie coś konkretnego w przedziale 2500-3600zł? 

Jeżeli chodzi o wymagania/oczekiwania (wg. "ankiety personalnej"):

1) laptop dla mężczyzny, 28l, pracownik naukowy na uniwersytecie (nauki społeczne).

2) najlepiej od razu w zestawie z systemem Windows 10, ale nie jest to konieczne.

3) rozmiar matrycy max 13,3 raczej, no i niewielka waga (ok. 1,5kg optymalnie).

4) pamięć SSD, nie musi być duża, i tak pracuję na dyskach zewnątrznych, napędy optyczne zbędne.

5a) na lapka chciałbym przeznaczyć ok 2500-3500zł, może minimalnie więcej, jak będzie szczególna okazja.

5b) tak jak pisałem,  ostatnio znacznie więcej pracuję w domu na stacjonarnym, niż na lapku. Nie potrzebuję go do codziennej pracy, ale z drugiej strony stosunkowo często podróżuje, też służbowo, i wtedy potrzebuję (niemal) pełnoprawny komputer. Często też pracuję poza domem, tam też konieczny jest mi komputer.

5c) zakupu potrzebuję dokonać już, na wczoraj...

6) ważna jest dla mnie solidność wykonania, chciałbym aluminiową obudowę (moja dotychczasowa Toshiba jest mocno połamana), ważny jest też czas pracy na baterii.

7) w kwestii matrycy wolałbym matową, ale nie wykluczam błyszczących.

8) wykorzystywany będzie mobilnie na trasie dom-biuro, w biurze, także w domu, czasem w łóżku, często w pociągach, autobusach, innych środkach komunikacji międzymiastowej.

9) jeżeli chodzi o gry to wymagania niskie - grać będę na stacjonarnym.

10) jeżeli chodzi o programy to będę na tym sprzęcie odpalał głównie pakiet Office (z naciskiem na Excela i PowerPointa), czasem pakiety statystyczne w stylu SPSS, albo coś do analizy jakościowej (QDA Miner, MaxQDA), czasem Lightrooma, no i oczywiście filmy, internet, etc. 

11) wymagania specjalne - aluminiowa obudowa, mobilność, ale w połączeniu z przyzwoitymi osiągami. 

12) brak osobistych preferencji marki, teraz padła mi Toshiba Satellite U940, raczej uważam to za nieudany zakup - awarie systemu chłodzenia, gniazda ładowania, pękające plastiki.

12) Na razie zastanawiam się najmocniej nad tymi opcjami:
Dell Inspiron 5370 i5-8250U/8GB/256/Win10 R530 FHD (Inspiron0603V)
Microsoft Surface Pro i5-7300U/4GB/128SSD/Win10P+Klawiatura (HGH-00009)

14) generalnie rozważam, czy iść w hybrydę czy w klasycznego ultrabooka. Z jednej strony hybryda byłaby o tyle fajna, że tak naprawdę mam trzy typy zapotrzebowania na komputer - czasem potrzebuję mocnej maszyny z dużym monitorem (najlepiej trzema) - tu mam stacjonarny, czasem pełnoprawnego laptopa, gdzie też mogę wszystko zrobić jak na stacjonarnym, może mniej wygodnie, ale za to jest on dość mobilny oraz czegoś bardzo mobilnego, na wyjazdy, gdzie czasem coś będę mógł napisać, wejść na internet, odpalić prezentację z PowerPointa, film, albo coś zanotować na pdfie (może być tablet). Hybryda załatwiłaby mi dwie ostatnie opcje jednym urządzeniem. Stąd moje zainteresowanie Surface Pro. Ale trochę się obawiam, nie miałem nigdy kontaktu z takim urządzeniem.

Co sądzicie?

Edytowane przez FxJ
Opublikowano

ale z drugiej strony stosunkowo często podróżuje, też służbowo, i wtedy potrzebuję (niemal) pełnoprawny komputer

To by sugerowało laptop 15,6" np. Dell Inspiron 5577 (pojemna bateria).

zakupu potrzebuję dokonać już, na wczoraj...

Teraz będą targi CES 2018 - 7-10 stycznia więc napisz po 10-tym. W okolicach lutego zaczną się pojawiać biznesowe z procesorami i5-8250U (Kaby Lake R).

Stąd moje zainteresowanie Surface Pro.

Te nowe bez wentylatorów po nagrzaniu są nie używalne, taktowanie tak spada że kursor laguje.

chciałbym aluminiową obudowę (moja dotychczasowa Toshiba jest mocno połamana)

Jaka seria toshiby bo na pewno nie biznesowa.

Biznesowe (gwarancja 3 letnia serwis na miejscu)

Acer X349 i5-7200U/8GB/256/10Pro FHD IPS (test) - wolny slot na kolejną kość RAM

Lenovo ThinkPad L470 i5-7200U/8GB/256SSD FHD - wolny slot na kolejną kość RAM, można zamontować model WWAN (LTE)

Lenovo ThinkPad L470 i5-7200U/8GB/256SSD/Win10X FHD

Lenovo ThinkPad T470 i5-7200U/8GB/256SSD FHD

Lenovo ThinkPad T470p i5-7300HQ/8GB/256SSD/Win10P FHD (cztero rdzeniowy HQ)

ASUS Pro B9440UA-GV0235T - wszystko wlutowane

Konsumenckie i ultrabooki

Dell Inspiron 5379 i5-8250U/8GB/256/Win10 FHD IR + PEN - wolny slot na kolejną kość RAM (matryca dotykowa glere z rysikiem aktywnym)

Acer Spin 5 i5-8250U/8GB/256/Win10 FHD IPS + PEN - wlutowany  (matryca dotykowa glere z rysikiem aktywnym)

ASUS ZenBook UX410UA i5-7200/8GB/256SSD/Win10 - wolny slot na kość RAM i kolejny dysk 2,5" (SSD/HDD)

ASUS ZenBook UX430UA i5-7200U/8GB/256SSD/Win10 - cieńszy i wlutowany już