Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej, 

Mam pewien problem ze sprzętem. Laptop Dell inspiron 7577 posiada kartę zintegrowaną Intel i dedykowaną jak w tytule. W obudowie znajduje się jedno wyjście HDMI i zaraz obok Thunderbolt (też od karty graficznej?). Wszystkie sterowniki są zaktualizowane do najnowszych.

Problem jest w zasadzie dwojaki:

1) przy podłączeniu monitora obraz jest generowany przez integrę, zamiast przez kartę dedykowaną. Czy to znaczy że jedyne wyjście hdmi w laptopie należy do zintegrowanej karty i nie da rady przerzucić obrazu z gtxa na zewnętrzny monitor?

2) miałam okazję podłączyć ten laptop pod ogrom różnych monitorów za pomocą różnych kabli hdmi. Praktycznie na każdym monitorze pojawiał się taki obraz na całej matrycy:

Zdjęcie nr 1

Na jednym jedynym monitorze coś takiego już się nie działo, zostalam przy nim. Jednak po jakimś czasie pracy na nim zauważyłam drobniejsze artefakty przytwierdzone do konkretnych elementów, które można scrollować, jak na poniższym zdjeciu:

Zdjęcie nr 2

Jest to dla mnie nie do zaakceptowania.

Podsumowując, chciałabym się dowiedzieć czy można sprawić by pod wyjściem hdmi leciał sygnał z gtx 1050 ti oraz czy w/w artefakty oznaczają, że zintegrowana karta jest wadliwa i mogę oddać laptopa do reklamacji? (Kupiony 2 tygodnie temu).

Opublikowano

Thunderbolt (też od karty graficznej?)

USB-C z TB - uniwersalne złącze.

1. Nawet matryca w laptopie jest na eDP czyli na złączu zewnętrznym, więc obie mogą na zewnętrznych działać.

Jest to dla mnie nie do zaakceptowania.

To mogą być sterowniki od grafiki zintegrowanej, chyba że fizycznie uszkodzone złącze HDMI.

Jeśli na ekranie laptopa nie ma artefaktów to coś na 100% ze sterownikami. Pobierz DriverEasy i sprawdź (nie instaluj wszystkiego).

http://www.dell.com/support/home/pl/pl/plbsd1

Możesz wezwać serwis ale ja bym się skonsultował wpierw.

Jaką wersje 10-tki masz zainstalowaną (link)?

• FxJ zmienił(a) tytuł na Dell inspiron 7577 (1050 Ti) artefakty na monitorze i TV po HDMI
Opublikowano
12 godzin temu, FxJ napisał:

USB-C z TB - uniwersalne złącze.

Przepraszam za może zbyt oczywiste pytanie, ale czy istnieją kable USB-C z TB -> HDMI? Rozumiem, że gdybym podłączyła monitor przez to złącze to mogłabym wykluczyć problem ze sterownikami?

Pobierz DriverEasy i sprawdź (nie instaluj wszystkiego).

Pobrałam, sprawdziłam, wyskoczyło w zasadzie wszystko, w tym karta graficzna. Jednak po podczas instalacji wyskoczył błąd:

driver.PNG.fcc184c13ef86aecc77bb9f19ce75a3d.PNG

Natomiast na stronie Della najnowsze Intelowskie sterowniki z 18-12-2017 nie są jeszcze dostępne. Na laptopie są zainstalowane właśnie te najświeższe wg Della, czyli z 27-10-2017.

Jaką wersje 10-tki masz zainstalowaną 

winver.PNG.052d4f2760352fdb64d649f984cb5d5b.PNG

Opublikowano

Przeprowadziłam właśnie diagnostykę kart graficznych za pomocą Dellowskiego asystenta i nie wykryło żadnych problemów. Obstawiam uwalone wyjście HDMI w takim razie.

Oraz dalej nie udało mi się dojść do tego jak odpalić nvidię na zewnętrznym monitorze. W tej chwili jak w menedżerze urządzeń wyłączę integrę to monitor zewnętrzny traci sygnał.

Opublikowano

UNITEK ADAPTER USB-C - HDMI (Y6316)

UNITEK ADAPTER USB-C - DISPLAYPORT (Y6317)

Targus Adapter USB-C to HDMI / USB-C / USB-A 3.0

Są różne.

Jednak po podczas instalacji wyskoczył błąd

Żaden taki program nie ma 100% poprawności, więc pobrał złe sterowniki od innego modelu.

https://www.intel.com/content/www/us/en/support/intel-driver-support-assistant.html

http://downloadcenter.intel.com

Możesz ręcznie sprawdzić.

Opublikowano

Udało mi się zdobyć dla testów Apple'owską przejściówkę z USB-C do HDMI i wszystko ładnie hula. Czyli uwalone jest wyjście HDMI. Ten problem już można uznać za rozwiązany. 

Dnia ‎03‎.‎01‎.‎2018 o 23:39, FxJ napisał:

1. Nawet matryca w laptopie jest na eDP czyli na złączu zewnętrznym, więc obie mogą na zewnętrznych działać.

W jaki sposób ustawić w takim razie by sygnał na zewnętrzy monitor leciał z Nvidii? 
W panelu PPM > Ustawienia NVidia > Ustawienia 3D > Preferowany procesor graficzny mam ustawione "procesor NVidia o dużej wydajności"

Obraz na zewnętrznym monitorze mimo to dalej leci z integry i jest dużo gorszej jakości. Naprawdę nie potrafię nic znaleźć w goglach :(

Opublikowano

Czyli uwalone jest wyjście HDMI

Albo winą są sterowniki, możesz jakiegoś linuxa z USB odpalić i też tak sprawdzić.

jest dużo gorszej jakości

Jak to gorszej jakości?

Opublikowano
Dnia 5.01.2018 o 20:08, FxJ napisał:

Jak to gorszej jakości?

Hmm.. może to moje błędne rozumowanie, bo się nie znam. Ale chwyciłam się tego, że podczas wyłączania integry w menedzerze urządzeń znika obraz z zewnętrznego monitora. Więc wnioskuję, że ten właśnie monitor z jakiegoś powodu nie widzi karty dedykowanej. Czy się mylę?