Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

1) Potrzebuję laptopa do pracy (stety lub niestety, ale muszę być mobilny więc stacjonarka odpada). Głównie grafika rastrowa i wektorowa. Sporo DTP (w tym na duże nośniki więc pliki często do mielenia po kilka GB). Zakup na FV. 

2) Windows 10 w zestawie

3) 15,4"- 15,6”

4) Przydałoby się przynajmniej ze 256GB SSD

5 a) 4000-6000 z VAT

5 b) 8-10h dziennie - najdłużej jak się da ;) 

5 c) jak najszybciej

6) Wydajność jest dla mnie priorytetem, aczkolwiek sprzęt ma być mobilny więc musi wytrzymać codzienne przemieszczanie, pakowanie do torby / plecaka etc. 

7) Pracuje głównie na monitorze, ale awaryjnie może się zdarzyć na samym laptopie. Minimum Full HD, IPS, Mat

8) Biuro / Dom / Polska

9) Do gier mam PS4 ;) 

10) Adobe Photoshop / Illustrator / InDesign / czasami After Effects - tak jak w pkt. 1 pisałem głównie grafika rastrowa i wektorowa. Sporo przygotowania do druku, w tym na duże nośniki co mocno obciąża komputer. 

11) Szybkie USB i HDMI

12) Złe wspomniania z pracy na: Sony, Asus, HP, Lenovo. Dobre wspomniania: Dell

13) Dell Inspiron 15 7567, Acer Aspire 7

14) Laptop ma wytrzymać jednoczesną pracę na kilku programach Photoshop / Illustrator / InDesign + kilakanaście zakładek w Chromie, a przy tym dawać radę mielić pliki po kilka GB. Nie jestem freakiem, ale wydaje mi się, że potrzebuję min. 16GB ramu, procesor i7 i przede wszystkim dysk SSD.  

Opublikowano

7) Pracuje głównie na monitorze

Mogłeś napisać model

5 c) jak najszybciej

Acer VN7-593G i7-7700HQ/16GB/1000/Win10 GTX1050Ti

Acer VN7-593G i7-7700HQ/32GB/1000/Win10 GTX1050Ti

Ale ich raczej nie dostaniesz, musiałbyś czekać do premiery modelu 594 na początku 2018 r.

Ewentualnie Dell Inspiron 7577 z matrycą UHD chociaż lepsze będą XPS-y ale też i sporo droższe.

A nie zwracając uwagę tak bardzo na matrycę ale ze złączem DisplayPort (mini).

MSI PE62 i7-7700HQ/32GB/1TB/Win10 GTX1050 + SSD M.2

MSI GE62VR ApachePro i7/32GB/1TB+120SSD/Win10X GTX1060

MSI GE62 i7-7700HQ/16GB/1TB/Win10X GTX1050 IPS + SSD M.2

MSI GS63 i7-7700HQ/16GB/256/Win10 GTX1050 IPS + slot na HDD/SSD (2,5")

Opublikowano
Godzinę temu, FxJ napisał:

Mogłeś napisać model

Na ten moment jest to 24' HP sprzed 5 lat, ale po laptopie kolejnym zakupem będzie monitor dlatego nie przywiązuje wielkiej wagi do matrycy. 

Opublikowano (edytowane)

@FxJ a ten? https://www.x-kom.pl/p.....acer-aspire-7-i7-7700hq-16gb-2561000-win10-gtx1050ti.html widzę po parametrach, że praktycznie niczym się nie różni od VN7-593G (wersja z 16GB). Nie chce też szaleć z budżetem, bo wolałbym zainwestować w lepszy monitor zamiast wydawać na laptopa, którego i tak nie wykorzystam w 100%. 

594 kiedy można się premiery spodziewać? 

Edytowane przez FxJ
Opublikowano

Nie chce też szaleć z budżetem, bo wolałbym zainwestować w lepszy monitor zamiast wydawać na laptopa, którego i tak nie wykorzystam w 100%. 

To nie jest 32 rdzeniowa bestia tylko zwykły laptop z prockiem HQ. Każdy soft sensowny potrafi 4 rdzenie (8 wątków) obsłużyć.

A tylko HDMI (ewentualnie UCB-C) ci wystarczy? Profesjonalne wręcz wymagają DP. A jaki byś planował kupić monitor masz jakiś model konkretny na oku?

Ja bym proponował i polecał dokupić z dyskami NVMe:

Plextor 256GB PX-256M8PeGN

Plextor 256GB PX-256M8SEGN

Samsung 250GB 960 EVO

594 kiedy można się premiery spodziewać? 

Styczeń-marzec, obstawiam raczej początek roku ale no nie wiadomo na 100%.

Opublikowano (edytowane)

@FxJ Rozumiem, że ten Acer Aspire 7 jest gorszy od VN7-593G pomimo podobnych parametrów?

Jak trzeba poczekać miesiąc czy dwa i mieć dobry sprzęt na lata to ja jestem gotów uzbroić się w cierpliwość :) 

doradzano mi taki monitor -> Dell U2715H

Człowiek się zatrzymał trochę w rozwoju... nie sądziłem, że ma to aż takie znaczenie czy HDMI czy DP.

Edytowane przez FxJ
Opublikowano

pomimo podobnych parametrów?

To tak jak z silnikiem w samochodach, można zamontować go do wielu modeli. Tylko niektóre rdzewieją jak Mazda a inne nie i mają szyberdach i ksenony.

VN7 mają przede wszystkim jeden z lepszych matryc montowanych, Aspire 7  to oczko niżej seria dla troszkę mniej wymagających.

Lepsze były by:

Dell UP2516D

Dell UP2716D

NEC EA275WMi

• 2 miesiące temu...