Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

1) Laptop dla mnie. Student. Głównie programowanie (noszenie na uczelnię) + granie w gierki i oglądanie jakiś seriali etc.

2) System niepotrzebny.

3) Matryca 15-15'6 (17 odpadają, są zbyt duże)

4) Dysk może być HDD, ale musi być slot M2, żeby dołożyć sobie ssd w późniejszym czasie (łatwy dostęp do portu m2 i ram mile widziany)

5 a)  Kwota maks to 3400-3500 (chociaż przy naprawdę dobrej okazji mogę zacisnąć pasa i rzucić się na 3600~

5 b) Będzie to mój jedyny komputer, gdyż zaraz po zakupie pozbywam się leciwego już x220
Ważna będzie jego mobilność, zamierzam go nosić miedzy akademikiem, uczelnią, a domem dziewczyny, więc trochę czasu będzie spędzał w plecaku

5 c) chcę go  kupić jak najszybciej.

6) Ważne by nie rozleciał się od noszenia w plecaku, zawiasy trzymały klapę, a matryca nie pękła.

Jeśli te podchodzące pod gamingowe laptopy konfiguracje nie są odpowiednio wytrzymałe może być laptop o gorszej konfiguracji, ale lepszym czasie pracy na baterii i wyższej wytrzymałości.
Chciałbym, żeby to był jednak zakup na kilka lat. X220 mimo tego że jest modelem z 2012 roku i ma 4gb ramu i zaledwie 120 ssd to daje radę (chociaż aplikację na androida musiałem, odpalać na telefonie po usb), ale taki Gwint (karcianka) ledwo już na nim chodzi. 
 Chciałbym aby za 4 lata nowy laptop wciąż funkcjonował, chociażby tak jak ten x220 obecnie.

7) Rozdzielczość minimum 1920x1080, jakość raczej dowolna będzie zadowalająca po przejściu z matrycy TN w x220

8) Głównie biurko, często będzie w plecaku, okazyjnie w łóżku

9) Jeśli chodzi o gry, chciałbym ograć wreszcie wieśka 3

Ale jeśli gamingowe laptopy w tej cenie to zły wybór, to mogę zrezygnować z opcji z 1050 i może mieć jakąś gorszą kartę grafiki na rzecz wytrzymałości i czasu pracy na baterii.

10) Głównie visual i pycharm, nic ciężkiego.

13)

Waham się pomiędzy 

Legion Y520 (80WK011BPB) z gtx 1050TI który jest na korzystnej promocji (w Xtreem)

A MSI GV62 7RE-1891XPL które z 1050ti da się wyrwać za 3600

Jednak bardziej skłaniałbym się do konfiga tego MSI z 1050 żeby nie przeginać z ceną.
Martwi mnie jednak giętkość matrycy tego MSI, czy nie zniszczę sobie laptopa podczas przenoszenia go w plecaku.
Z drugiej strony matryca w Legionie jest wręcz beznadziejna...

Jest jeszcze Dell Inspiron 15 5577
ale nie ma jakoś specjalnie wielu recenzji na temat tego laptopa. Dwa poprzednie mają nie najgorszą kulturę pracy, a co do della nie mam pojęcia. Nie chciałbym by się przegrzewał.

Edytowane przez FxJ
Opublikowano

http://laptopmedia.com/review/hp-omen-15-mid-2017-gtx-1060-max-q-review-a-fresh-new-start/
https://www.notebookcheck.net/HP-Omen-15-7700HQ-GTX-1060-Max-Q-Full-HD-Laptop-Review.236264.0.html

HP OMEN i7-7700HQ/8GB/1TB GTX1050Ti (MID-2017) praktycznie łapie się w tym przedziale o ile załatwiłbyś sobie voucher od HP.  Tyle że to działa na zasadzie caschback czyli zwrotu.

czy nie zniszczę sobie laptopa podczas przenoszenia go w plecaku

Jeśli będziesz mieć plecak przeznaczony dla laptopa np. od Targusa z oddzielną komorą to oczywiście że nie.

Z drugiej strony matryca w Legionie jest wręcz beznadziejna...

Urok tanich IPS-ów, a MSI ma TN-kę ale całkiem niezłą.

ale nie ma jakoś specjalnie wielu recenzji na temat tego laptopa

To konstrukcja podobna do Inspiron 7559 z 960M, trochę lepszy jest 7577 (starsze 7566/7567).

Nie chciałbym by się przegrzewał.

Patrz że w testach jest podawana temperatura obudowy i temperatura układów (procesora i grafiki). Jeśli są poniżej 90 stopni to jest ok.