Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam, 

Stoję przed wyborem kupna laptopa nowego lub używanego.

Pytaniem jest, czy lepiej wybrać i5 7200U i nowego laptopa czy używanego Lenovo Z510 z  procesorem i7 4702mq ?

Szukam jak najwydajniejszego laptopa do 2000-2500, na oku mam rocznego Z510 ze specyfikacją:

Lub jakiś nowy laptop. Z ofert które przejrzałem to w ofertach najczęściej pojawia się i5 7200U.

Z benchmarków wynika, że i5 jest słabsze, ale podejrzewam, że to może być przekłamanie, bo porównuje się je w testach 4x core, a i5 posiada ich 2, co może negatywnie wpływać na wynik (w porównaniu 1-core wygrywa).

Dodatkowo zauważyłem, że Z510 posiada RAM  DDR3 1600Mhz, natomiast nowy laptop będzie już posiadać raczej wyższe taktowanie.

Fajnie by było, jakby laptopa miał w miarę przyzwoity ekran, żeby ta praca z obrazami miała sens.

Co nie odpowiada: Waga nieprzekraczająca 2.6kg, gdyż tyle waży aktualny laptop i mojej żonie to już ciąży, dlatego odpadają gamingowe laptopy. 

Własna propozycja (model wybrany samemu): 

Używany Lenovo Z510

Procesor:Intel Core i7-4702MQ ,4x2,2GHz Turbo do 3,2GHz , 4 rdzenie fizyczne/8 rdzeni logicznych
Pamięć operacyjna: 8GB DDR3 1600Mhz
Karta Graficzna: NVIDIA GeForce GT740M 2GB
Ekran:15,6'' Matryca:Matowa Full HD (1920x1080) Panoramiczna
Dysk twardy: 0,5TB HDD - wymienię na SSD który mam już w aktualnym laptopie
Napęd DVD z możliwością odczytu/zapisu
Wbudowana Kamera: Tak
Wbudowane Głośniki: Stereo Dolby
Łączność: Bluetooth 4.0
Wi-Fi 802.11 b/g/n
Porty wejścia/wyjścia: 
2x USB 3.0
1x USB 2.0
HDMI

@ps, przesiadać się będę z 6 letniego laptopa Asus X54h który nadal mnie powala tym, że nigdy się nie przegrzewał i obudowa się nie ścierała.

@ps2. Z510 można wyrwać za 1500-1800 zł

Jak wy to widzicie swoimi oczami Panie/Panowie? Jeżeli jesteście w stanie proszę zapodać jakieś oferty
Z góry dziękuję za odpowiedź.

[1] 2500, nowy lub używany
[2]  Może być bez windowsa
[3] 15,4"- 15,6” - niewiem jaki typ, byle jakość obrazu była na przyzwoitym poziomie
[4] a) poniżej 2,6kg b) bez znaczenia
[5] Autocad, Sketchup, (Niekoniecznie renderowanie - od tego mocny PC mamy), photoshop
[6] a) jak najdłużej, +2lata, b) Wydajność przede wszystkim, c) mamy jeszcze mocnego PC
[7] żadne
[8] żadne
[9] Żeby obudowa nie ścierała się, i byłoby fajnie jakby gładzik był na przyzwoitym poziomie.

Edytowane przez FxJ
Opublikowano

Najtańsza budżetówka, cała z plastiku, pozbawiona slotu M.2 (dla SSD) ale jeszcze z nagrywarką,  z matrycą TN.

Typowy model dla marketów z fajną specyfikacją na papierze ale to takie gówno w złotym papierku.

Opublikowano

No już prawie idealnie :D, dałoby radę znaleźć to co wyżej tylko z dedykowaną kartą graficzną i ewentualnie bez SSD? Mam już swój więc drugi jest mi zbędny, jeżeli jest możliwość obniżenia ceny. Dzięki wielkie chłopaki, sory, że tak marudzę :)

Żeby nie było w między czasie szukam też na allegro różnych wariantów, ale wam się udaje znaleźć zawsze lepsze opcje niż to co ja upatruje

Opublikowano

To biznesowy z rocznika na 2016 wiec stąd taka cena, zbyt wiele ich już nie ma więc nie ma co szukać z dedykowaną. Zresztą do nas praktycznie nie trafiały z grafiką dedykowaną.

Opublikowano

Hej, dziękuję, za uprzednią pomoc, zdecydowaliśmy się podnieść budżet do 3000 by móc pracować na IPS.

Wybór padł na Acer Aspire 5.

Mógłby ktoś podpowiedzieć czy da się w nim bez utraty gwarancji wymienić włożony 1 TB HDD i zmienić go na SSD 2.5' i czy jest to bezproblemowe?

Wybór padł na wersje z procesorem i5 8250U bo jest najlepszy w tym przedziale, ale w tej cenie dają tylko HDD do niego.

Dzięki

Opublikowano

da się w nim bez utraty gwarancji wymienić włożony 1 TB HDD i zmienić go na SSD 2.5"

On ma slot M.2, powinien obsłużyć też dyski NVMe, ale możesz też podmienić HDD. Oczywiście wpierw odłącz baterie od płyty głównej.

Opublikowano

Dziękuję za odpowiedź.

Niestety ten Acer Aspire 5 na żywo ma beznadziejmy ekran, niby IPS, ale nie widziałem żadnej róznicy między nim, a matrycą TN w obok laptopach.

A więc zostaje mi szukanie dalej.