Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

1. Laptop dla siostry, póki co 3 liceum, później studia. Zakup prawdopodobnie będzie na raty z wpłatą własną (ok. 50% wartości) na start. Ogólnie jest to kontynuacja tego tematu click.
2. Proszę o propozycję z systemem operacyjnym Windows.
3. Matryca 15,4"- 15,6", waga nieistotna.
4. Chciałbym kupić laptop od razu z dyskiem SSD, więc proszę o propozycję dysku.

5a. Komputery tylko nowe, cena 3200 odnosi się już do zestawu laptop+dysk SSD. Ewentualnie mogę coś dołożyć sam od siebie (200 pln) jak naprawdę będzie się opłacało.

5b. Komputer na przynajmniej 4 lata, więc najważniejsza jest wydajność.

5c. Zakup w najbliższe dni (do 2 tygodni max). Jeśli za niedługo ma wyjść nowa generacja, któregoś z podzespołów to dajcie znać. Przemyślimy czy nie warto zaczekać kilka tygodni z zakupem.

6. Obudowa (kolor/materiał etc.) nie ważne, zależy na max. wydajności żeby posłużył jak najdłużej.

7. Rozdzielczość najlepiej full HD, typ matrycy - nie wiem co jest lepsze i na co pozwoli budżet, i najlepiej matową powłokę.
8. Komputer będzie używany głównie w domu i prawdopodobnie za granicą, ale w kraju należącym do UE.
9. Gry klasy zero, a całkiem prawdopodobne, że w ogóle nie będzie w nic grane.
10. Programy: 
 - Creative Suite® 6 Design & Web Premium, czyli (Adobe Acrobat X Pro, Adobe Bridge CS6, Adobe Dreamweaver CS6, Adobe Fireworks CS6, Adobe Flash Professional CS6, Adobe Illustrator CS6, Adobe InDesign CS6, Adobe Media Encoder CS6,  Adobe Photoshop CS6 Extended);

- Microsoft® Office 2010;
 - jest też możliwość (raczej niewielka), że będzie zainstalowany jakiś program CAD 3D.
Siostra będzie tego używać tych programów (tak ma zapisane w programie studiów), także 2 pierwsze pozycję są obowiązkowe. Zgaduję, że na początku nie będzie to poziom profesjonalny. Reszta zastosowań to standard, czyli internet, filmy i seriale.
11. Podświetlana klawiatura, ale jeśli będzie do wyboru mocniejszy procesor vs. podświetlana klawiatura, to wybór padnie na to pierwsze.
12. Nie mam awersji do żadnej marki. Liczy się stosunek cena-wydajność i ewentualnie gwarancja.
13. Niestety nie mam póki co swoich typów, ale jutro / pojutrze zacznę się rozglądać. Dla kuzynki ostatecznie kupiłem tego laptopa Lenovo Ideapad 700-15
14. Tak jak wspomniałem w pierwszym poście chciałbym kupić tego laptopa na raty. Najlepiej 0%. Myślałem o tym żeby kupić lapka na allegro, bo daje raty 0%, ale w jakimś znanym sklepie, np. x-kom, karen, czy komputronik. Co o tym myślicie? Dopuszczam oczywiście jakieś niewielkie oprocentowanie jeśli allegro okaże się głupim pomysłem. Sklep raczej nie ma znaczenia.

Chyba to wszystko z tych najważniejszych rzeczy. Jeśli macie dodatkowe pytania to walcie śmiało. Z góry dziękuję za pomoc.

Edytowane przez FxJ
Opublikowano

A jakbyś porównał laptop zaproponowany przez Ciebie do tego co kupiłem dla kuzynki, czyli Lenovo Ideapad 700-15 i5-6300HQ/8GB/1000/Win10 GTX950M? Porównywałem suche liczby i ten Lenovo wydaje się mocniejszy. Widzę oczywiście przeskok generacji jeśli chodzi o procesor (i5-8250U wydaje się niewiele gorszy od tego zainstalowanego w Lenovo (i5-6300HQ)), ale martwi mnie duża rozbieżność w wydajności kart graficznych. Nie podważam Twojej propozycji tylko prosiłbym o jakiś krótki komentarz dlaczego akurat wybrałeś ten model. Z góry dziękuję. Oczywiście czekam również na inne ciekawe oferty.

Opublikowano (edytowane)

Porównywałem suche liczby i ten Lenovo wydaje się mocniejszy.

cena 3200 odnosi się już do zestawu laptop+dysk SSD

Tutaj już sam koszt dysku SSD blokuje wyższe modele.

i5-8250U wydaje się niewiele gorszy od tego zainstalowanego w Lenovo (i5-6300HQ)

Bo nie jest ale dopiero przy dłuższym obciążeniu gdy złapie "power limit throttling" spadnie mu wydajność.

martwi mnie duża rozbieżność w wydajności kart graficznych

Gry klasy zero, a całkiem prawdopodobne, że w ogóle nie będzie w nic grane.

Więc nie jest w żadnym razie priorytetowa. Ale oczywiście MX150 była by lepsza (też od 950M).

Acer Aspire 7 i5-7300HQ/8GB/1000/Win10 GTX1050 - byłby dobry ale też nie do równych 3200zł

Zakup w najbliższe dni (do 2 tygodni max)

Targi CES 2017 będą 7-10 Stycznia więc możesz napisać po ich zakończeniu.

Edytowane przez FxJ
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Podbijam temat, ponieważ ostatnio nie mogłem się zdecydować na zakup. Ani nawet nie miałem czasu. Warunki póki co pozostają bez zmian, laptop mam zamiar zakupić w najbliższy lub przyszły weekend. Prawdopodobnie znowu w x-kom. 

Edytowane przez Przesyt
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam ponownie. Odświeżam temat, ponieważ jest decyzja, że laptop ma być kupiony do kwoty 3000 zł plus dysk SSD, ale na to jest osobny budżet. Czas nie ma już takiego dużego znaczenia. I pojawia się pytanie: czy kupować laptopa od razu? Czy może poczekać na jakieś promocje w kwietniu (przed sezonem komunii)? Warto czekać? Są zaplanowane jakieś premiery?

Opublikowano

Rozumiem - trzeba się spieszyć. Fajna oferta jeśli chodzi o raty, tylko cholera końcem lutego kończy mi się umowa o pracę. Oczywiście mam dostać nową, ale dopiero 28 lutego. Wróci jeszcze promocja z przedłużoną o rok gwarancją na laptopy Acera?

Opublikowano (edytowane)

Rozumiem. Wygląda na to, że w tym tygodniu będę musiał zamknąć sprawę tego laptopa. Proszę jeszcze o pomoc w wyborze dysku SSD. Wstawię swoje propozycję zarówno 128 GB i 256 GB. Będą odpowiednie?

128 GB
ADATA Ultimate SU800 128GB M.2 2280 (ASU800NS38-128GT-C)

256 GB 
Crucial MX300 275GB M.2 2280 (CT275MX300SSD4)
ADATA Ultimate SU800 256GB M.2 2280 (ASU800NS38-256GT-C)

Edytowane przez FxJ
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

To znowu ja. Niestety zakupiony laptop jest wadliwy: głośniki w nim trzeszczą po pewnym czasie słuchania muzyki (bez znaczenia czy to YT, czy spotify, itp). Gdyby to były same głośniki to jeszcze pół biedy, ale tak samo trzeszczy na słuchawkach. I teraz moje pytanie do was. Oddać tego laptopa i mieć spokój (jeszcze nie minęło 15 dni od odbioru go z salonu) czy próbować wymieniać na gwarancji? Poniżej daje filmik i kilka linków do forum acera. Na innych polskich stronach ten problem też jest opisany. Ogólnie na to wychodzi, że ten model tak ma.

http://www24.zippyshare.com/v/bWafQNmQ/file.html
https://community.acer.com/en/discussion/534842/how-to-fix-the-static-sound-on-my-new-acer-aspire-5
https://community.acer.com/en/discussion/comment/545944