Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

1.Laptop dla studenta 

2.Nie posiadam swojej licencji, więc chciałbym, żeby laptop zawierał system Windows 10 

3.Matryca minimum 13 cali, coś pomiędzy 13-15.6''

4.Dobrze by było, gdyby był SSD, ale ze względu na budżet na razie mogę sobie pomarzyć. Dobrze by było, aby była możliwość dokupienia w przyszłości SSD. Nie potrzebuję nagrywarki DVD. 

5.Obecnie posiadam 1600zł, jednak mógłbym poczekać do połowy stycznia i wtedy miałbym około 1800zł, więc widełki to 1600-1800. Wiadomo, że coś tańszego może być, a kwotę 1800 również mogę nieznacznie przekroczyć np. 1850,1880 jeżeli znalazło się coś znacznie lepszego za 100zl więcej.

Raczej wolę nowe laptopy, ale gdyby coś powystawowego w bardzo dobrym stanie się znalazło, to mógłbym się skusić. 

Nie potrzebuje żadnych dodatkowych akcesoriów. 

5b. Zamierzam go używać co najmniej 3 lata, maksymalnie 5lat.

5c. W przeciągu miesiąca 

6.Nie mam żadnych wymagań jeśli chodzi o jakość wykonania, w tej cenie nie ma na co liczyć, a ważniejsze są dla mnie podzespoły. 

7.1366 wystarczy, znów kwestia budżetu. Szczerze to nie wiem czym różni się matryca matowa od błyszczącej, więc powiedzmy że jest mi to obojętne 

8.Głównie na biurku w pokoju, czasem będę go zabierał na uczelnię. 

9.Obecnie nie gram w nic, ale od czasu do czasu lubię ze znajomymi pograć w LoLa, a nawet w tibie. Wymagania niewielkie, jednak warto by było, żeby laptop dawał radę trzymać 60fps w lolu na średnich. Jeśli to niemożliwe przy takim budżecie, to nie jest to dla mnie takie ważne. 

10.Obsługa pakietu Office powinna mi wystarczyć, nie planuje używać żadnych wymagających programów. 

11. Więcej niż HDMI oraz USB 3.0 nie wymagam 

12. Przez 7 lat posiadałem laptop marki toshiba, niestety po tym czasie wszystko padło (grafika, dysk). Postanowiłem zamiast wymieniać wlutowaną grafikę i kupować nowy dysk, zainwestować w nowy sprzęt na czas studiów, więc jest mi potrzebny do nauki, stąd też nie mam dużych wymagań, chcę aby płynnie chodził, nie zacinał się. Poprzedni laptop przez pierwsze 5 lat nie sprawiał żadnych problemów, więc myślę że marka toshiba wydaje się być dobrym wyborem, ale ze względu na brak doświadczeń z innymi markami trudno mi porównać. Jestem otwarty na wszystkie marki i wierzę, że osoba polecająca będzie dobrze wiedziała, które są warte uwagi,  a których lepiej unikać. 

13. https://www.x-kom.pl/p.....ideapad-320-15-n4200-8gb-1000-win10.html

Jest on polecany na tej stronie, wydaje się być w porządku. Trochę przekracza budżet, ale tak jak powiedziałem, 100zl można bez problemu pożyczyć 

14. Nic mi nie przychodzi do głowy, w razie czego można pytać.

Edytowane przez FxJ
  • FxJ zmienił(a) tytuł na Szukam laptopa [1600-1850]
Opublikowano

Dobrze by było, aby była możliwość dokupienia w przyszłości SSD.

W tej cenie najwyżej podmiana

nie wiem czym różni się matryca matowa od błyszczącej, więc powiedzmy że jest mi to obojętne 

1.Laptop dla studenta 

Twój kierunek nie ma darmowych systemów z Microsoft Imagine Premium (dawniej Microsoft DreamSpark)?

Lenovo Ideapad 320-15 i3-7100U/4GB/1TB FHD

Lenovo Ideapad 320-15 i3-7100U/8GB/1TB FHD

Lenovo Ideapad 320s-15 i3-7100U/4GB/1TB (ma slot M.2)

• reaction_title_1 1
Opublikowano
34 minuty temu, FxJ napisał:

Twój kierunek nie ma darmowych systemów z Microsoft Imagine Premium (dawniej Microsoft DreamSpark)?

Nic mi o tym nie wiadomo, trochę poszukałem na stronie uczelni i nic na ten temat nie znalazłem. Istnieje jakaś oficjalna lista uczelni, które biorą udział w tym programie, czy muszę się pytać w dziekanacie? 

Oferta laptopów bez systemu wygląda znacznie lepiej, przede wszystkim jest i3. Istnieje jeszcze jakiś sposób zdobycia licencji do win10? 

Opublikowano
1 godzinę temu, Tamagotchi napisał:

Google - wpisz nazwę uczelni + Imagine Premium.

Niestety nie ma. Wstyd dla uczelni, chyba napiszę do nich maila z propozycją od Microsoftu :) 

1 godzinę temu, Tamagotchi napisał:

Popytaj kolegów :wink2:

Pirata nie chcę, ale zastanawiam się jak długo można wydłużyć wersję trial? Słyszałem, że nawet przez rok można z niej korzystać, więc w międzyczasie miałbym czas na kupno licencji. 

Opublikowano

Czym różnią się te 2 laptopy?

Niczym to ten sam model i konfiguracja 80XL03JJPB.

Ten z morele jest 25zł tańszy, a ma możliwość rozbudowy RAMu do 16GB, podczas gdy ten z x-komu tylko 12GB.

Błąd sklepu a nie 16GB RAM, jak ma wlutowane 4GB RAM to sobie można dołożyć 4/8/16 w jednej kości tylko.

czy po prostu morele ma taniej

1799 - x-kom

1813,50 - morele

Opublikowano
3 minuty temu, FxJ napisał:

1799 - x-kom

1813,50 - morele

Było 1774, pewnie jakaś tymczasowa promocja.

Myślę, że zdecyduję się na ten model, ma chyba wszystko co bym chciał w tej cenie. Trochę szkoda, że nie mam funduszy na wersje 8GB RAM, ale cóż, może coś wykombinuję, bo myślę, że warto dołożyć te 150zł.

Opublikowano
15 minut temu, FxJ napisał:

Lepszy były mimo wszystko 320s-15 z IPS i slotem M.2 i przynajmniej z aluminiową klapą matrycy.

To jest ten model, czy mowa o czymś innym? Jeśli dobrze widzę, nie ma on wlutowanej kości, a posiada włożoną kość 4GB, którą można wymienić na max 16GB, podczas gdy tańszy model ma wlutowaną kość 4GB i można dołożyć max kość 8GB?

Dawało by mi to większe możliwości rozbudowy, zarówno o pamięć RAM do 16GB jak i dodatkowy dysk SSD M.2, który jest szybszy niż dysk SSD 2.5 na SATA?