alexrusin Opublikowano 21 Grudnia 2017 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2017 Witam wszystkich! Powoli skłaniam się do wymiany mojego Lenovo G500H z procesorem i7 3712QM. Jestem muzykiem pracującym pod programi typu DAW (Ableton, Cubase, Bitwig itd.) i zależy mi na dużej wydajności sprzętu, który posiadam, gdyż obecny przy dużych projektach potrafi się przyciąć i uniemożliwia pracę. Początkowo myślałem, że uda mi się coś wyszukać samemu, ale po kilku godzinach przeglądania straciłem już ogląd na sprawę - więc po pomoc zwracam się do tych, którzy siedzą bardziej w temacie. 1. Absolutnie nie potrzebuję laptopa do grania - nawet najbardziej podstawowa karta graficzna zintegrowana mi wystarczy, NIE GRAM 2. Zależy mi na maksymalnej wydajności procesora, bo niektóre wtyczki VST(syntezatory itd.) potrafią "pokazać pazurki" 3. Minimalna ilość pamięci RAM to 8GB i w sumie nie wydaję mi się, abym potrzebował więcej 4. Nie chcę systemu operacyjnego w cenie laptopa 5. DYSK SSD - tutaj rodzi się pytanie do znawców, czy potrzeba? Czy wystarczy po prostu dysk 1TB tak jak mam teraz i miałem w komputerze stacjonarnym i spokojnie wyrabiał przy procesorze i7 4770 6. Matowa matryca - konieczność - nie cierpię nie widzieć co mam na ekranie tak jak w przypadku mojego obecnego laptopa 7. W miarę dobre wykonanie - chcę, żeby ten laptop wytrzymał trochę i czasami zdarza mi się pracować mobilnie, przenosić 8. Matryca max 15 cali - 17 calowy laptop fatalnie się przenosi 9. Mile widziany w miarę długi czas pracy na baterii - minimum 2h przy pracy, ale im więcej tym lepiej 10. Nie potrzebuję super wyglądu i bajerów 11. Chciałbym, żeby mój sprzęt nie grzał się aż tak bardzo, bo wyjeżdżam na pół roku do ciepłego kraju i nie chcę mieć problemów 12. Nie zależy mi na tym, żeby to był super extra nowy model - jeśli są jakieś np z procesorem i7 4770HQ to jestem absolutnie za - coś w stylu zalegającego w magazynach :) Wydaje mi się, że kryteria nie są takie trudne, skłaniałbym się co do kwoty 3500 bardziej, ale dla wyjątkowego trafu mogę naciągnąć trochę budżet. I tylko miejsca, gdzie wystawiają fakturę. Przeglądałem laptopy od MSI, czy są one godne polecenia? Czy może jakiś Asus, HP? Pamiętam, że dawniej Acery nie były zbytnio polecane. Jeszcze kwestia, czy opłaca się np inwestować w używanego MacBooka albo jakiś inny sprzęt? Z góry dziękuję za pomoc! Pozdrawiam Cytuj
FxJ Opublikowano 21 Grudnia 2017 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2017 Cytuj 3. Minimalna ilość pamięci RAM to 8GB i w sumie nie wydaję mi się, abym potrzebował więcej Sądzę że jesteś mocno w błędzie, a podczas pracy jaki masz zapełnienie pamięci RAM i pliku wymiany? Przecież możesz to sprawdzić. Cytuj 4. Nie chcę systemu operacyjnego w cenie laptopa Niektóre są akurat tylko z systemem wypuszczane za to sam jego kosz to 200-250zł około. Cytuj Czy wystarczy po prostu dysk 1TB tak jak mam teraz i miałem w komputerze stacjonarnym i spokojnie wyrabiał przy procesorze i7 4770 Nie wiesz jak działa dysk SSD. Cytuj coś w stylu zalegającego w magazynach Nic takiego nie istniej, laptop co by zalegał od 2014 na magazynie. Wolne żarty. Nie można sprzedać tylko najgorszego badziewia od Lenovo (konkretne modele) reszta ma w ciągu roku zniknąć, producent w ciągu roku wypuszcza 2-4 rewizje swojego modelu - zwykle jak wchodzą nowe to stare są już w sporej mieże wyprzedane. Tak to na allegro reklamują po serwisowe z importu! Unikaj takich. No szkoda że to nie nasza ankieta ... W tym przedziale, wszystkie maja slot M.2 na dysk SSD. MSI GV62 i7-7700HQ/8GB/1TB MX150 MSI PL62 i7-7700HQ/8GB/1TB MX150 MSI PL62 i7-7700HQ/8GB/1TB MX150 Cytuj
alexrusin Opublikowano 21 Grudnia 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2017 (edytowane) Co do RAMu - wnioskuję tak po tym, że pracowałem przez ostatnie 3 lata na PC, który miał 8GB ramu i i7 4770 i nigdy nie miałem problemów. Oki to wypełnie wg tej ankiety :) Odp: 1)Laptop na firmę, dla muzyka, lat 22 2)Nie potrzebuję systemu 3)rozmiar: 13,3”-14,x" / 15,4"- 15,6”, waga nie jest aż tak istotna 4)Zależy mi na tym, żeby było minimum 1TB wolnej przestrzeni, więc jeśli się da to może być HDD+SSD 5)Brutto koło 3,5-4tys. może lekko ponad 4tys, sprzęt nowy 5b) około 3 lata 5c) w ciągu miesiąca chciałbym kupić 6) Jakość wykonania jest ważna, ale ważniejsza dla mnie jest wydajność i czas pracy na baterii 7)Matowa 1920, nie będę na razie raczej podpinał do zew. monitora 8) Biurko, czasem gdzieś na zewnątrz 9) 10)Programy typu DAW - muzyczne, reszta po prostu Office i internet 11) 12) Nie potrzebuję laptopa do grania, ważna jest faktura VAT 13)Teraz mam Lenovo G500H z procesorem i7 3612QM i jestem raczej zadowolony :) 14) Nie wiesz jak działa dysk SSD. Czyli po prostu lepiej kupić lapka z wolnym slotem na SSD i sobie go samemu dołożyć? np kupić po prostu takiego MSI ze slotem i dokupić dysk 128GB na system? niestety na takim małym i tak się nie zmieszczą wszystkie dane potrzebne, żeby tworzyć muzykę, więc czy to też da jakiś boost? Edytowane 21 Grudnia 2017 przez alexrusin Cytuj
FxJ Opublikowano 21 Grudnia 2017 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2017 GP62M 7RDX + Plextor PX-256M8PeGN 256GB (lub mniejszy 128GB). Ten ma trochę lepsze chłodzenie i obudowę, ale jeśli byś chciał mocną baterie to trzeba by zejść z procesora do i5 HQ. Oczywiście Windows 10 musisz zainstalować na takim dysku NVMe w trybie UEFI. Cytuj
alexrusin Opublikowano 21 Grudnia 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2017 (edytowane) Dzięki! Bardzo fajna propozycja. Teraz natknąłem się jeszcze na laptopy HP i ASUS. I pytanie moje jest następujące, czy ten laptop to jest dobra propozycja? https://www.x-kom.pl/p.....vivobook-pro-15-n580vd-i7-7700hq-8gb-1tb-gtx1050.html - wiem, że nie ma SSD, ale to mogę dokupić kiedykolwiek, a wyglądowo naprawdę spełnia totalnie moje wymagania. Jak z baterią? Wykonanie? Jeszcze jest taka niby 'nowość' i widzę tutaj trochę inny rodzaj baterii, ale laptop niby jest z aluminium i jest lżejszy: https://www.x-kom.pl/p.....vivobook-pro-15-n580vd-i7-7700hq-8gb-1tb.html - opłaca się dokładać aż 300zł? Wydaje mi się, że lepiej dokupić do poprzedniego dysk SSD. No i jeszcze mamy HP Omen, gdzieś widziałem, że niektóre modele całkiem dobrze radzą sobie w testach. Tutaj tak samo pytanie o jakość wykonania, baterię i te wszystkie rzeczy, bo laptop jest jednak droższy niż MSI: https://www.x-kom.pl/p.....omen-i7-7700hq-8gb-1tb-gtx1050ti.html Szczególnie jestem ciekaw tych Asusów, czy ktoś to posiadał, miał doświadczenie, bo laptop bardzo mi się podoba i wydaje się być konkretny :) Edytowane 21 Grudnia 2017 przez FxJ Cytuj
FxJ Opublikowano 21 Grudnia 2017 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2017 https://www.notebookcheck.net/Asus-VivoBook-Pro-15-i7-7700HQ-GTX-1050-Laptop-Review.257952.0.html Patrz na pewno na ilość złącz, ten powyżej ma słabą matrycę TN nowszy już dostał lepszą. Bateria realnie około 5+ godzin. Oba mają aluminiową obudowę (szczotkowaną). https://www.notebookcheck.net/HP-Omen-15-7700HQ-GTX-1060-Max-Q-Full-HD-Laptop-Review.236264.0.html Omeny maja baterie ok na około 3+ godziny, na pewno wymagają aktualizacji biosu - to może poprawić ten wynik. Dell Inspiron 5577 i7-7700HQ/8G/128+1000/Win10 GTX1050 - Dell ma świetną baterie ale za to nie ma matrycy IPS (są tylko z systemem). Cytuj
alexrusin Opublikowano 21 Grudnia 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2017 (edytowane) Bardzo zaciekawiłeś mnie tym Dellem, bo myślałem, że są dla mnie trochę poza zasięgiem,a znalazłem je po 3999 https://www.mediaexpert.pl/laptopy/laptop-dell-inspiron-15-5577-2967-,id-1044777 Tylko ta matryca faktycznie jest słaba zwłaszcza, że będę narażony na duże promienie słoneczne. Edytowane 22 Grudnia 2017 przez FxJ Cytuj
FxJ Opublikowano 22 Grudnia 2017 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2017 Chodziło mi o coś trochę innego - typ matrycy i jej parametry. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi