Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

1) Mężczyzna, liceum (technikum informatyczne właściwie), 17 lat, dla jednej osoby;
2) Nie posiadam własnej wersji Windows, dlatego celował będę raczej wersję OEM ;
3) Interesuje mnie matryca  15,4"- 15,6” lub drugi priorytet ma matryca 13,3”-14,x". Wolałbym jednak koło 15;
4) Interesuje mnie SSD, jednak jeżeli byłaby możliwość połączenia SSD i HDD to fajnie, gdyż rozważałem taką opcję, nie jest ona jednak priorytetem;
5a) 3200 - max 3400, sam laptop, tylko nowy, zrezygnować można na pewno z połączenia SSD i HDD, a w najgorszym wypadku z systemu;
5b) Posiadam dosyć mocny komputer stacjonarny z i5 i gtx 960, jednak chce odzielić pracę od przyjemności, zamierzam go w sumie używać przez okres 3-5 lat;
5c) W styczniu lub max w lutym;
6) Jakość wykonania mogę sobie odpuścić, na rzecz dobrego procesora, później grafiki i na końcu pojemnego akumulatora;
7) Rozdzielczość 1920, wolałbym matową
8)  Dom, biurko, kawiarnia,
9) Średnie wymagania: Wiedźmin 3
10) Amatorska obróbka video i graficzna:

- Photoshop CC,

- Premiere Pro CC,

Programowanie Webowe

Tworzenie gier (niezależne gry 2D) :

- Godot

- Unreal engine 4 (mniejszy priorytet)

13) https://www.ceneo.pl/54262515

Edytowane przez FxJ
Opublikowano

5c) W styczniu lub max w lutym;

Więc najlepiej podbij temat w połowie stycznia.

Lenovo Legion Y520-15 i5-7300HQ/8GB/128/Win10X RX560 - z czystym systemem OEM za 3299zł, czyli system 150zł w zestawie.

Ale nie ma on zbyt dobrej matrycy IPS, powiedziałbym że słaba mocno jeśli chodzi o "parametry". W zasadzie w tym przedziale tylko matryce TN.

I tutaj np. MSI GV62 7RC - ma matrycę TN o niezłym pokryciu palety kolorów sRGB (ale wąskie kąty jak na TN).

Możliwość montażu dysku SATA (brak elementów montażowych)

Nie ma ramki montażowej dla dysku (bracket) ale można sobie znaleźć i ściągnąć z aliexpress.

HP OMEN i5-7300HQ/8GB/1TB/Win10 GTX1050 też były w podobnej cenie, jeśli wpierw załatwił byś sobie voucher od HP.

• reaction_title_1 1
Opublikowano (edytowane)

Dziękuje, za propozycje, a jeszcze kwestia ramek. Jak można je dobrać do laptopa, tak, aby odpowiadały? Pytać trzeba producenta, czy wystarczy tylko gdzieś wejść i sprawdzić wymiary? Nigdy nie dokupowałem takowych ramek i jestem dosyć w tej sprawie zielony. Czy to jest coś takiego? https://abcdeal.pl/p146,ramka-dysku-twardego-2-5-lenovo-legion-y720.html

Edytowane przez przemo12a
  • 2 tygodnie później...
  • FxJ zmienił(a) tytuł na [3200-3400] Laptop do tworzenia gier, obróbki video i graficznej
Opublikowano

DM (kadłubek od Clevo) trochę denerwujący przez to że jeden wylot powietrza jest skierowany z prawej wprost na myszkę (jeśli jesteś praworęczny).

MX150 (2GB) jest jednak sporo słabszy od GTX 1050.

Opublikowano

Dzięki bardzo mi pomogłeś, jednak jeszcze dwie rzeczy. Nie wiesz czy, w każdym zestawie dołączają sanki? Bo wiem, że w x-kom dołączali, a w ,mediaexpert nic nie piszą. Druga rzecz, czy w mediaexpert jest również wersja dysku SSD M.2? Wolałbym większą prędkość, a jeżeli udałoby mi się kupić w tak korzystnej cenie, to dokupiłbym sanki i dysk HDD.

Opublikowano

czy w mediaexpert jest również wersja dysku SSD M.2

Zakładam że tak, no chyba że by montowali własny ale obstawiam że to fabryczna konstrukcja.

Nie wiesz czy, w każdym zestawie dołączają sanki?

Dell zwykle dołącza zawsze.

Nie wiesz czy, w każdym zestawie dołączają sanki

Nie widzę by mieli jakiekolwiek dyski HDD 2,5"

Opublikowano

https://pl.aliexpress.com/item/New-Laptop-Hard-Drive-Bracket-For-DELL-Inspiron-15P-7000-7559-HDD-Frame-HDD-Bracket-Y1GP9/32821673087.html

Widzę że rami są do dostania jeśli by brakowało. Możesz zresztą napisać i się zapytać.

Dyska da sie bez problemu dokupić ale nie widzę w sklepie by mieli, tylko dyski SSD widzę że w tej chwili mają. Więc sam dysk musisz kupić w innym sklepie.