Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

1) Laptop dla studenta, kupowany na firmę.
2) Nie musi posiadać Windowsa, mam zapewnioną wersję z uczelni (DreamSpark).
3) Matryca 15,4"- 15,6”; waga taka, żeby nie był za ciężki, ale nie musi być też bardzo lekki.
4) Dysk SSD (min. 256 GB), może być dodatkowo większy HDD; nie musi posiadać napędu DVD.
5 a) Kwota to ok. 4000zł, jeśli warto to mogę dołożyć do 500 zł.

5 b) Zamierzam go używać min. 3 lata jako jedyny komputer.

5 c) Chciałbym go kupić jak najszybciej (chyba że warto poczekać do miesiąca ze względu na spadek ceny).
6) Jakość wykonania raczej solidna.
7) Matryca matowa, FullHD.
8) Używany głównie w domu, ale czasem mobilnie na uczelni.
9) Gry średnio wymagające, typu CS:GO, Fortnite.

10) Okazjonalnie do programowania

11) 
12) Kolor najlepiej czarny
13) Myślałem o tym konkretnym laptopie: http://allegro.pl/lenovo-legion-y520-i5-7300hq-8gb-256ssd-gtx1060-i6933605396.html

ale przeczytałem kilka negatywnych opinii o Lenovo. Czy warto się tym przejmować?
14)

Edytowane przez FxJ
Opublikowano

Lenovo Legion Y520-15 i5-7300HQ/8GB/256 GTX1060 (80YY0036PB) - bez dodatków wliczonych w cenę 4299zł za 4399zł to już jest z dodatkowym dyskiem HDD 1TB. Tylko pamiętaj że to tańsza konfiguracja z 3GB VRAM (GDDR5) zamiast 6GB.

Lenovo Legion Y720-15IKB (80VR0065PB) byłby nawet lepszy, tylko sprzedaj fotel i kup dysk PCIe NVMe Samsung 960 Evo M.2 250GB

ale przeczytałem kilka negatywnych opinii o Lenovo

Czytaj opinie tylko o tych modelach, na te się raczej nie skarżą ale aktualizacja BIOS-u to podstawa, tak jak instalacja systemu w trybie UEFI.

Opublikowano
Godzinę temu, FxJ napisał:

to tańsza konfiguracja z 3GB VRAM (GDDR5) zamiast 6GB.

Znajdę gdzieś wersję z 6GB i dyskiem SSD (bez HDD)?

A jakieś inne laptopy spełniające kryteria?

Opublikowano

A jakieś inne laptopy spełniające kryteria?

Nie z fabrycznym SSD, więc ile możesz dołożyć?

Z czego wynika aż taka różnica w cenie po dołożeniu tego samego dysku SSD w konfiguratorze?

Z tego że ten model obsługuje tylko dyski PCIe NVMe - a te tak kosztują, bo to najwydajniejsze aktualnie dyski SSD.

Plextor 256GB M.2 PCIe PX-256M8PeGN - 465zł

Samsung 250GB 1,8'' Seria 960 EVO M.2 2280 NVMe - 559zł

Jak brać Lenovo z 1060-tką to Y720-15 najlepiej.

Opublikowano (edytowane)

Chyba się już przekonałem do tego Lenovo, więc rozważam teraz dwie opcje:

lub

• LENOVO Y520-15 i5 GTX 1060 (80YY001APB) można od razu dołożyć dysk SSD przy zakupie (dysk ten co polecałeś, 30 zł drożej, ale wolę się nie bawić w osobne zamawianie) i wychodzi całość za 4689zł (z przedpłatą 4595 zł) i chyba jedyna różnica to karta graficzna 1060 max-Q zamiast 1060 - czy jest to aż tak odczuwalne? Czy może jeszcze czymś się różnią?

I rozumiem, że fotel z promocji można odebrać niezależnie od tego, gdzie się kupiło laptopa?

Edytowane przez FxJ
Opublikowano

tu mam wrażenie, że jest to samo

Rożnica w partii

ale wolę się nie bawić w osobne zamawianie

Przecież możesz zamówić razem gdzie chcesz i poprosić o zamontowanie.

fotel z promocji można odebrać niezależnie od tego, gdzie się kupiło laptopa

Tylko komputronik.