bleuclair Opublikowano 13 Grudnia 2017 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2017 (edytowane) [1] Dla kobiety 26 lat do użytku domowego, kompletny laik komputerowy(proszę o wyrozumiałość :)) [2] laptop ma być w zestawie z systemem Windows 10 [3] Jaki rozmiar matrycy Cię interesuje podaj z zakresu: 15,4"- 15,6” / 17,3” . Jak największy. Mam problemy ze wzrokiem. Jestem przyzwyczajona do 19 calowego monitora strego poczciwego PC. Waga nie jest istotna, laptop ma być przeznaczony głównie do użytku stacjonarnego. [4]Nie mam pojęcia, czy laptop ma być z SSD czy HDD jakiego ma być typi SATA AHCI czy PCIe NVMe. Czy zależy Ci na napędzie DVD (nagrywarka) oraz montażu w jego miejsce z HDD za pomocą “HDD Caddy”? NIE WIEM-dla mnie to czarna magia, proszę o wytłumaczenie różnicy i ew.wskazanie, na co zdecydować się lepiej w moim przypadku. [5 a] Chciałabym wyrobić się w kwocie do 3500 zł. Sprzęt ma być nowy.Jeśli nie znajdzie się nic sensowego w tej cenie jestem w stanie troszkę dołożyć, choć wolałalbym tego uniknąć. [5 b] Ma być to jedyny komputer w domu. Do użytku domowego w 90procentach, sporadycznie zabierany na zewnątrz. [5 c] Mój prawie 11-letni PC odmawia posłuszeństwa. Z tego tytułu zależy mi na dość szybkim zakupie, ale jeszcze miesiąc/dwa mogę zaczekać. [6] Jakość wykonania nie jest najważniejsza,tzn też nie chcę żeby się zaraz po zakupie rozleciał, ale laptop będzie stał na ogól w jednym miejscu, bardziej zależy mi na dobrym procesorze niż na wykończeniu [7] Jaka rozdzielczość matrycy (porównanie) cię interesuje (1366/1600/1920) oraz typ i powłoka matrycy (TN - IPS, błyszcząca - matowa) i czy ewentualnie rozważasz pracę na zewnętrznym monitorze (lub jednocześnie na kilku) np. po HDMI/DisplayPort/WiDi/Stream (WiFi). Istnieją folie matujące (anti-glere) jeśli komuś nie odpowiada matryca typu glere (refleksyjna) Nie mam pojęcia. [8] Dom, tylko w Polsce [9] Gry -absolutnie żadne [10] Komputer ma służyć przede wszystkim do przeglądania stron Internetowych czasami oglądania filmów. Poza tym Programy- pakiet Office, Adobe, coś do odtwarzania filmów, program do wycinania muzyki. Przeglądanie aktów normatywnych oraz filmików z zajęć dla dzieci przedszkolnych, poszukiwanie muzyki dla dzieci. [11] Wymagania specjalne (np. VGA/D-SUB lub DisplayPort, USB-C, matowa matryca, obudowa aluminiowa, podświetlana klawiatura, subwoofer, modem 3G(HSPA+)/4G(LTE), złącze stacji dokującej (replikator portów, USB-C z Thunderbolt etc.) Raczej nie mam. Wolałabym matową matrycę, ale to nie jest priorytet. Odpada komputer koloru białego. [12] Słyszałam od znajomych dobre opinie na temat marki Lenovo, ale nie mam pojęcia,czy rzeczywiście są warte polecenia, a sporo narzeń na temat marki Asus i Acer. Sama nie miałam jeszcze laptopa. Przez 11 lat używałam PC, składanego przez jakiegoś informatyka, stąd moje znikome pojęcie o komputerach, nie za bardzo interesowałam się tym tematem. [13] Nie mam jeszcze konkretnych typów.Słyszałam, że 8 GB RAM i 5-rdzeni to takie minimum, a 7-rdzeni to jeszcze lepiej- ale czy w tej cenie coś takiego znajdę? [14] Cenna będzie każda wskazówka, ponieważ kompletnie nie znam się na tym, nie chciałabym, aby w sklepie wcisnęli mi jakiś totalny niewypał, a łatwo wyczuć, że ktoś się nie zna na rzeczy i można wmówić naprawdę wiele. Proszę o pomoc! Edytowane 23 Września 2018 przez FxJ Cytuj
FxJ Opublikowano 13 Grudnia 2017 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2017 Cytuj Jestem przyzwyczajona do 19 calowego monitora strego poczciwego PC. Można użyć wysięgnika i bez problemu korzystać nawet z obu na raz. Cytuj Słyszałam od znajomych dobre opinie na temat marki Lenovo Lenovo Y700-17 i5-6300HQ/8GB/1000/Win10 GTX960M FHD (80Q000ETPB) - jeśli chodzi o 17,3" to tylko ten, ale sama matryca jest osłonięta dodatkowo taflą szkła która powoduje dodatkowe refleksy więc nie koniecznie tutaj dla ciebie może się sprawdzić. Chyba że będziesz korzystał w mało nasłonecznionym pomieszczeniu. Cytuj że 8 GB RAM i 5-rdzeni to takie minimum, a 7-rdzeni to jeszcze lepiej- ale czy w tej cenie coś takiego znajdę? Chodzi o procesory i5 i i7 - ale są nadal 4 rdzeniowe w laptopach. Zasadniczo i7 w niczym by ci nie przyśpieszył już działania komputera a o wiele lepiej w tej cenie jaak byś zainwestował w dysk SSD. Tak optymalnie do twojego zastosowania sprawdziły by się procesory i5-8250U (4 rdzenie, od 1.6 GHz do 3.4 GHz, 6MB cache)Acer Aspire 5 i5-8250U/8GB/1000/Win10 MX150 FHD (matryca IPS) + dysk SSD na system np. Lite-On MU X 128GB Bo chyba nie ma co ci pokazywać modeli 15,6" jeśli masz słaby wzrok? https://www.nieidealny.pl/forum/forum/92-dyski-ssd-do-laptopa/ - poczytaj o dyskach SSD. Cytuj
bleuclair Opublikowano 13 Grudnia 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2017 Dzięki za sugestie. Te 15'' tez wezme pod uwagę, bo zdaję sobie sprawe, ze w tej cenie ciezko o tak duzy ekran. Wiem, ze mozna korzystac z monitora elranowego, ale wolalabym jednak uzywac tylko laptopa, nie jest to zbyt wygodne, mam okazje incydentalnie pracowac na dwoch monitorach w pracy ( 8h przed komputerem) i raczej to mi sie nie widzi. Cytuj
FxJ Opublikowano 13 Grudnia 2017 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2017 Na windows 10 czy 7 lub 8.1 korzystałeś z dwóch monitorów? Cytuj
bleuclair Opublikowano 14 Grudnia 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2017 Akurat tam był Windows 7 Cytuj
bleuclair Opublikowano 14 Grudnia 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2017 W pracy ogolnie mamy PC i pracujemy na systemie Windows.7 Enterprise. Incydentalnie korzystalam tam z laptopa i podpietego ekranu. Cytuj
FxJ Opublikowano 14 Grudnia 2017 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2017 Bez programu DisplayFusion - na 7-mce nie ma jak pracować z więcej niż jednym monitorem. Dziesiątka ma już wgraną obsługę wielu ekranów. Cytuj
bleuclair Opublikowano 15 Grudnia 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2017 W pracy ogolnie mamy PC i pracujemy na systemie Windows.7 Enterprise. Incydentalnie korzystalam tam z laptopa i podpietego ekranu. Nie zamierzam podpinac raczej laptopa do innych ekranow, ale zawsze lepiej wiedziec, niz nie wiedzoec. Dzieki :) Cytuj
bleuclair Opublikowano 16 Grudnia 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2017 Rozmawialam dzisiaj z kolega, ktory ma ( tak twierdzi) jakies pojecie o komupterach i on sugeruje, ze przy ekranie 17calowym pamiec ram 8gb bedzie zbyt mala. Ja w ogole nie wiedzialam, ze to ma jakis zwiazek. Sugerowal rowniez matowa matryce. Proszę wiec o polecenie czegos z ekranem 15'' i matową matrycą. Bardzo dziękuję. Cytuj
FxJ Opublikowano 16 Grudnia 2017 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2017 Cytuj ktory ma ( tak twierdzi) jakies pojecie o komupterach i on sugeruje, ze przy ekranie 17calowym pamiec ram 8gb bedzie zbyt mala. Ilość pikseli jest nadal taka sama, nawet jak byś podpiął pod monitor 24" nic to nie zmieni. Nadal obszar do wyrenderowania jest jednakowy. Cytuj Sugerowal rowniez matowa matryce To zapytaj go jeszcze jaki typ matrycy, skoro już wiemy że z powłoką matową. Ale jak by chciała 15,6" - ASUS VivoBook S15 S510UN-8 i5-8250U/8GB/1TB/Win10 MX150 Cytuj
Tamagotchi Opublikowano 16 Grudnia 2017 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2017 Cytuj tak twierdzi Ładny bajkopisarz. Cytuj
bleuclair Opublikowano 17 Grudnia 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2017 Czyli wychodzi na to, ze jednak moj znajomy sie nie zna na komputerach;) Uparcie wpieral mi, ze przy ekranie 17 cali paniec 8GB jest zbyt mała. Wobec tego, temu Panu juz podziekuje i radzic sie go nie będę. Z tego co wyczytałam o tych matrycach to wydaje mi sie, ze IPS byloby chyba lepszym rozwiazaniem. Podsumowujac poki co zostal mi zaproponowany Lenovo z 17 calowym.ekranem oraz Acer i Asus. Opinii w necie na temat tego Asusa praktycznie nie ma. Musze sie zdac calkowicie na Wasze rady. Cytuj
FxJ Opublikowano 17 Grudnia 2017 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2017 Cytuj NIE WIEM-dla mnie to czarna magia, proszę o wytłumaczenie różnicy i ew.wskazanie, na co zdecydować się lepiej w moim przypadku. Zewnętrzną nagrywarkę na USB dostaniesz już poniżej 80zł. TO już od ciebie zależy czy jeszcze używasz płyt czy już tylko pendrive/dyski i przesyłanie plików w chmurę. Gdyby była wyższa rozdzielczość niż FullHD to oczywiście że przydało by się, ale w pierwszej kolejności VRAM (pamięć grafiki) - i to głównie jeśli chodzi o gry. Acer Aspire 7 i5-7300HQ/8GB/1000/Win10 GTX1050 - jeśli chcesz dopłacić i jednak mieć 17,3" to możesz brać "Aspire 7" zamiast "Aspire 5". Cytuj
bleuclair Opublikowano 18 Grudnia 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2017 Tak, plyty maja byc uzywane. Czy wobec tego ktorys z powyzej polecanych komputerow ma juz nagrywarke,czy w kazdym przypadku trzeba dokupic zewnetrzna? Cytuj
FxJ Opublikowano 18 Grudnia 2017 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2017 No niestety całkowicie się odchodzi od płyt i w większości już nie są montowane - nawet Windowsa się instaluje z pendriva. Cytuj
bleuclair Opublikowano 19 Grudnia 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2017 A co sądzicie konkretnie o tych modelach? Z jakiego wzgledu ew odpadaja i w czym.sa gorsze od tych zaproponowanych? Zaznaczam, ze nie bardzo vede sie tymi modelami sugerowac, ale jak juz dostalam te kartke, to postanowilam Was zapytac;) 1. Acer Aspire 5 (.NX.GP5EP.012) 8GB RAM/ 500GB HDD/Windows10HomePL/15.6'' FHD matt led 2.Lenovo IdeaPad 320-IKBN( 80XL03JGPB) 8GB RAM/1TB HDD/WINDOWS 10 HOME 3.DELL INSPIRON 3567( TURIS 15KBL1801_120_0PP_R_B) Przepraszam, ze nie mam linkow, ktos podrzucil mi na kartce same nazwy.moze ktos w wolnej chwili rzuci okiem Cytuj
Tamagotchi Opublikowano 19 Grudnia 2017 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2017 Te wszystkie mają 15,6" więc zostań przy 17,3" jeśli nie będziesz podłączać pod monitor lub telewizor. Acer Aspire 5 (NX.GP5EP.012) - to jeszcze model na 2017 z starszym procesorem, najnowsze mają już i3-7130U montowane. Lenovo Ideapad 320-15 80XL03JGPB - niestety bez miejsca na SSD i z matrycą tupu TN. Tego trzeciego nie odszyfruję. Cytuj
bleuclair Opublikowano 23 Września 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Września 2018 Temat stary, ale problem wciąż aktualny, bo miałam pilniejsze wydatki i teraz kupno laptopa to już MUS. Czy propozycje z poprzednich miesięcy są nadal ok, czy szukać czegoś innego? Cytuj
FxJ Opublikowano 23 Września 2018 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2018 Jest jeszcze opcja zakupu laptopów serii Omen z voucherem, tylko musiałbyś trochę więcej zapłacić i poczekać kilka dni na zwrot z vouchera. Ale to bardziej dla dzieciaków pod "gry". HP OMEN i5-7300HQ/8GB/1TB+128SSD/Win10 GTX1050 - stary z dodatkowym dyskiem SSD M.2 HP OMEN 17-an100nw (4TY02EA) - nowy + dokupienie SSD M.2 Ale to takich zająć jak napisałeś to wystarczające będą procesory i5-8250U (cztery rdzenie energooszczędne) z systemem zainstalowanym na SSD. Więc radziłbym wybierać pomiędzy Dellem a Acerem z częściowo aluminiową obudową, oba z matrycami IPS. Dell Inspiron 5770 i5-8250U/8G/128+1000/Win10 Dell Inspiron 5770 i5-8250U/16G/128+1000/Win10 Acer Aspire 5 i5-8250U/8GB/120+1000/Win10 MX150 FHD Acer Aspire 5 i5-8250U/8GB/256/Win10 MX150 FHD Acer Aspire 5 i5-8250U/8GB/240+1000/Win10 MX150 FHD Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi