Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

[1] Dla kobiety 26 lat do użytku domowego, kompletny laik komputerowy(proszę o wyrozumiałość :))
[2]  laptop ma być  w zestawie z systemem Windows 10
[3] Jaki rozmiar matrycy Cię interesuje podaj z zakresu:  15,4"- 15,6” / 17,3” . Jak największy. Mam problemy ze wzrokiem. Jestem przyzwyczajona do 19 calowego monitora strego poczciwego  PC. Waga nie jest istotna, laptop ma być przeznaczony głównie do użytku stacjonarnego.
[4]Nie mam pojęcia,  czy laptop ma być z SSD czy HDD jakiego ma być typi SATA AHCI czy PCIe NVMe. Czy zależy Ci na napędzie DVD (nagrywarka) oraz montażu w jego miejsce z HDD za pomocą “HDD Caddy”?  NIE WIEM-dla mnie to czarna magia, proszę o wytłumaczenie różnicy i ew.wskazanie, na co zdecydować się lepiej w moim przypadku.
[5 a] Chciałabym wyrobić się  w kwocie do 3500 zł. Sprzęt ma być nowy.Jeśli nie znajdzie się nic sensowego w tej cenie jestem w stanie troszkę dołożyć, choć wolałalbym tego uniknąć.

[5 b] Ma być to jedyny komputer w domu. Do użytku domowego w 90procentach, sporadycznie zabierany na zewnątrz.

[5 c] Mój prawie 11-letni PC odmawia posłuszeństwa. Z tego tytułu zależy mi na dość szybkim zakupie, ale jeszcze miesiąc/dwa mogę zaczekać.
[6] Jakość wykonania nie jest najważniejsza,tzn też nie chcę żeby się zaraz po zakupie rozleciał, ale  laptop będzie stał na ogól w jednym miejscu, bardziej zależy mi na dobrym procesorze niż na wykończeniu
[7] Jaka rozdzielczość matrycy (porównanie) cię interesuje (1366/1600/1920) oraz typ i powłoka matrycy (TN - IPS, błyszcząca - matowa) i czy ewentualnie rozważasz pracę na zewnętrznym monitorze (lub jednocześnie na kilku) np. po HDMI/DisplayPort/WiDi/Stream (WiFi). Istnieją folie matujące (anti-glere) jeśli komuś nie odpowiada matryca typu glere (refleksyjna) Nie mam pojęcia.
[8] Dom, tylko w Polsce
[9] Gry -absolutnie  żadne

[10] Komputer ma służyć przede wszystkim do przeglądania stron Internetowych czasami oglądania filmów. Poza tym Programy- pakiet Office, Adobe, coś do odtwarzania filmów, program do wycinania muzyki. Przeglądanie aktów normatywnych oraz filmików z zajęć dla dzieci przedszkolnych, poszukiwanie muzyki dla dzieci.

[11] Wymagania specjalne (np. VGA/D-SUB lub DisplayPort, USB-C, matowa matryca, obudowa aluminiowa, podświetlana klawiatura, subwoofer, modem 3G(HSPA+)/4G(LTE), złącze stacji dokującej (replikator portów, USB-C z Thunderbolt etc.) Raczej nie mam. Wolałabym matową matrycę, ale to nie jest priorytet. Odpada komputer koloru białego.
[12] Słyszałam od znajomych dobre opinie na temat marki  Lenovo, ale nie mam pojęcia,czy rzeczywiście są warte polecenia, a sporo narzeń na temat marki Asus i Acer. Sama nie miałam jeszcze laptopa. Przez 11 lat używałam PC, składanego przez jakiegoś informatyka, stąd moje znikome pojęcie o komputerach, nie za bardzo interesowałam się tym tematem.
[13] Nie mam jeszcze konkretnych typów.Słyszałam, że 8 GB RAM i 5-rdzeni to takie minimum, a 7-rdzeni to jeszcze lepiej- ale czy w tej cenie coś takiego znajdę?
[14] Cenna będzie każda wskazówka, ponieważ kompletnie nie znam się na tym, nie chciałabym, aby w sklepie wcisnęli mi jakiś totalny niewypał, a łatwo wyczuć, że ktoś się nie zna na rzeczy i można wmówić naprawdę wiele. Proszę o pomoc!

Edytowane przez FxJ
Opublikowano

Jestem przyzwyczajona do 19 calowego monitora strego poczciwego  PC.

Można użyć wysięgnika i bez problemu korzystać nawet z obu na raz.

Słyszałam od znajomych dobre opinie na temat marki Lenovo

Lenovo Y700-17 i5-6300HQ/8GB/1000/Win10 GTX960M FHD (80Q000ETPB) - jeśli chodzi o 17,3" to tylko ten, ale sama matryca jest osłonięta dodatkowo taflą szkła która powoduje dodatkowe refleksy więc nie koniecznie tutaj dla ciebie może się sprawdzić. Chyba że będziesz korzystał w mało nasłonecznionym pomieszczeniu.

że 8 GB RAM i 5-rdzeni to takie minimum, a 7-rdzeni to jeszcze lepiej- ale czy w tej cenie coś takiego znajdę?

Chodzi o procesory i5 i i7 - ale są nadal 4 rdzeniowe w laptopach. Zasadniczo i7 w niczym by ci nie przyśpieszył już działania komputera a o wiele lepiej w tej cenie jaak byś zainwestował w dysk SSD.

Tak optymalnie do twojego zastosowania sprawdziły by się procesory i5-8250U (4 rdzenie, od 1.6 GHz do 3.4 GHz, 6MB cache)
Acer Aspire 5 i5-8250U/8GB/1000/Win10 MX150 FHD (matryca IPS) + dysk SSD na system np. Lite-On MU X 128GB

Bo chyba nie ma co ci pokazywać modeli 15,6" jeśli masz słaby wzrok?

https://www.nieidealny.pl/forum/forum/92-dyski-ssd-do-laptopa/ - poczytaj o dyskach SSD.

Opublikowano

Dzięki za sugestie. Te 15'' tez wezme pod uwagę, bo zdaję sobie sprawe, ze w tej cenie ciezko o tak duzy ekran. Wiem, ze mozna korzystac z monitora elranowego, ale wolalabym jednak uzywac tylko laptopa, nie jest to zbyt wygodne, mam okazje incydentalnie pracowac na dwoch monitorach w pracy ( 8h przed komputerem) i raczej to mi sie nie widzi.

Opublikowano

W pracy ogolnie mamy PC i pracujemy na systemie Windows.7 Enterprise. Incydentalnie korzystalam tam z laptopa i podpietego ekranu.

Nie zamierzam podpinac raczej laptopa do innych ekranow, ale zawsze lepiej wiedziec, niz nie wiedzoec. Dzieki :)

Opublikowano

Rozmawialam dzisiaj z kolega, ktory ma ( tak twierdzi) jakies pojecie o komupterach i on sugeruje, ze przy ekranie 17calowym pamiec ram 8gb bedzie zbyt mala. Ja w ogole nie wiedzialam, ze to ma jakis zwiazek. Sugerowal rowniez matowa matryce. Proszę wiec o polecenie czegos z ekranem 15'' i matową matrycą. Bardzo dziękuję.

Opublikowano

ktory ma ( tak twierdzi) jakies pojecie o komupterach i on sugeruje, ze przy ekranie 17calowym pamiec ram 8gb bedzie zbyt mala.

Ilość pikseli jest nadal taka sama, nawet jak byś podpiął pod monitor 24" nic to nie zmieni. Nadal obszar do wyrenderowania jest jednakowy.

Sugerowal rowniez matowa matryce

To zapytaj go jeszcze jaki typ matrycy, skoro już wiemy że z powłoką matową.

Ale jak by chciała 15,6" - ASUS VivoBook S15 S510UN-8 i5-8250U/8GB/1TB/Win10 MX150

Opublikowano

Czyli wychodzi na to, ze jednak moj znajomy sie nie zna na komputerach;) Uparcie wpieral mi, ze przy ekranie 17 cali paniec 8GB jest zbyt mała. Wobec tego, temu Panu juz podziekuje i radzic sie go nie będę. Z tego co wyczytałam o tych matrycach to wydaje mi sie, ze IPS byloby chyba lepszym rozwiazaniem. 

Podsumowujac poki co zostal mi zaproponowany Lenovo z 17 calowym.ekranem oraz Acer i Asus. Opinii w necie na temat tego Asusa praktycznie nie ma. Musze sie zdac calkowicie na Wasze rady. 

Opublikowano

NIE WIEM-dla mnie to czarna magia, proszę o wytłumaczenie różnicy i ew.wskazanie, na co zdecydować się lepiej w moim przypadku.

Zewnętrzną nagrywarkę na USB dostaniesz już poniżej 80zł. TO już od ciebie zależy czy jeszcze używasz płyt czy już tylko pendrive/dyski i przesyłanie plików w chmurę.

Gdyby była wyższa rozdzielczość niż FullHD to oczywiście że przydało by się, ale w pierwszej kolejności VRAM (pamięć grafiki) - i to głównie jeśli chodzi o gry.

Acer Aspire 7 i5-7300HQ/8GB/1000/Win10 GTX1050 - jeśli chcesz dopłacić i jednak mieć 17,3" to możesz brać "Aspire 7" zamiast "Aspire 5". 

Opublikowano

A co sądzicie konkretnie o tych modelach? Z jakiego wzgledu ew odpadaja i w czym.sa gorsze od tych zaproponowanych? Zaznaczam, ze nie bardzo vede sie tymi modelami sugerowac, ale jak juz dostalam te kartke, to postanowilam Was zapytac;)

1. Acer Aspire 5 (.NX.GP5EP.012) 8GB RAM/ 500GB HDD/Windows10HomePL/15.6'' FHD matt led

2.Lenovo IdeaPad  320-IKBN( 80XL03JGPB) 8GB RAM/1TB HDD/WINDOWS 10 HOME

3.DELL INSPIRON 3567( TURIS 15KBL1801_120_0PP_R_B)

Przepraszam, ze nie mam linkow, ktos podrzucil mi na kartce same nazwy.moze ktos w wolnej chwili rzuci okiem

• 9 miesięcy temu...
Opublikowano

Jest jeszcze opcja zakupu laptopów serii Omen z voucherem, tylko musiałbyś trochę więcej zapłacić i poczekać kilka dni na zwrot z vouchera.

Ale to bardziej dla dzieciaków pod "gry".

HP OMEN i5-7300HQ/8GB/1TB+128SSD/Win10 GTX1050 - stary z dodatkowym dyskiem SSD M.2

HP OMEN 17-an100nw (4TY02EA) - nowy + dokupienie SSD M.2

Ale to takich zająć jak napisałeś to wystarczające będą procesory i5-8250U (cztery rdzenie energooszczędne) z systemem zainstalowanym na SSD.

Więc radziłbym wybierać pomiędzy Dellem a Acerem z częściowo aluminiową obudową, oba z matrycami IPS.

Dell Inspiron 5770 i5-8250U/8G/128+1000/Win10

Dell Inspiron 5770 i5-8250U/16G/128+1000/Win10

Acer Aspire 5 i5-8250U/8GB/120+1000/Win10 MX150 FHD

Acer Aspire 5 i5-8250U/8GB/256/Win10 MX150 FHD

Acer Aspire 5 i5-8250U/8GB/240+1000/Win10 MX150 FHD