Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć, szukam laptopa, który będzie używany tylko do pracy, nie musi mieć w zasadzie żadnej grafiki ani żadnych tego typu umilaczy. Zależy mi, żeby miał dobrą łączność bezprzewodową, dużą ilość RAMu i dobrym procesorem, bo chciałbym go używać do pracy na programie, który wymaga minimum 8GB RAM, jest też dość zasobożerny, więc im więcej rdzeni i im lepszy procesor tym lepiej. Obecnie używam tego programu na prywatnym PC z 6-rdzeniowym AMD 8GB RAM i działa świetnie. Chciałbym, żeby laptop miał też zainstalowany WIN10. Mam do wydania 4000zł, ale nie obrażę się za coś tańszego ;) 

Nie znam się na laptopach, ale myślałem wcześniej o https://www.x-kom.pl/p.....inspiron-5570-i5-8250u-8g-256-win10-fhd.html, jednak mi go odradzono. Ten laptop ma nowy procesor i5 8 generacji z 4 rdzeniami.

Edytowane przez FxJ
Opublikowano

1) Dla osoby prywatnej, 20+, tylko do pracy

2) Ma mieć WIN10 

3) Najlepiej 15,6'', waga max 2.2kg, bo chciałbym go ze sobą zabierać poza dom

4) Chciałbym jak najszybszy dysk, mininimum 256GB

5a) Sam laptop do 4000zł, nie więcej, ale jeżeli jest kilka z podobnymi właściwościami - to ten najtańszy.

5b) Zamierzam go używać poza domem, w domu mam PC, który w zupełności do wszystkiego wystarcza

5c) Chciałbym go kupić jak najszybciej, w ciągu 1-2miesięcy max.

6) Najważniejsza jest wydajność procesora + min. 8GB RAMu i czas pracy na baterii, obudowa może być jakakolwiek

7) Nie rozważam pracy na zewnętrznym monitorze, rozdzielczość - nie znam się, ale chciałby matową matrycę

8) Tylko w Polsce - poza domem, biuro itp.

10) Wymagania programu - min. 8 GB RAM(choć podobno 4GB RAM wystarczają na obsługę programu), w specyfikacji jest dysk 1TB HDD, ale wydaje się, że to dość stara specyfikacja - sam mam na PC 1TB SSD, rozdzielczość większa niż 1280x800, wejście Ethernet. Najważniejsze jest, żeby procesor był w stanie uciągnąć ten program, sam mam na PC AMD-FX6300 3.5Ghz i tu program działa świetnie. 

12) To mój pierwszy laptop :]

Opublikowano

1. Co to za program? Bo wymagania a rzeczywistość się często różnią.

Chciałbym go kupić jak najszybciej, w ciągu 1-2miesięcy max.

To jeśli nie kupisz w styczniu to podbij temat

A biznesowe laptopy 14,x" skreślasz?

Dell Vostro 5468 i5-7200U/8GB/256/10Pro FHD

Lenovo ThinkPad L470 i5-7200U/8GB/256SSD/Win10X FHD

waga max 2.2kg

Większość z procesorami H/HQ waży jednak ok 2,6kg

Z lekkich to tylko z procesorami Kaby Lake Refresh

ASUS VivoBook S15 S510UN-8 i5-8250U/8GB/256SSD/Win10

ASUS VivoBook S15 S510UN-8 i7-8550U/8GB/256SSD/Win10

Lenovo Ideapad 720-15 i5/8GB/256/Win10X RX550

Opublikowano

Ze względu na dość hermetyczne grono wolałbym nie ujawniać nazwy :P A co do 14'' - musiałbym się przejść do jakiegoś sklepu i zobaczyć jak duże to jest żeby zadecydować. Wydaje mi się, że program ten pójdzie też na trochę słabszych konfiguracjach niż to co podano w specyfikacji - 4GB RAMu są podobno wystarczające, 126GB SSD też podobno wystarczy do obsługi(program ze względów bezpieczeństwa jak się zapisze na dysku to nic nie jest w stanie go usunąć, nawet po wyczyszczeniu dysku do "zera" on i tak gdzieś tam zajmuje kilka GB). Gorzej ze słabszymi procesorami, bo miałem wcześniej chyba i3 i po przeniesieniu się na AMD 6-rdzeniowy widzę dużą poprawę prędkości. 

NA cpubenchmark.net pokazuje, że i5-7200u ma 4670 punktów, a i5-8250u 7518, więc o wiele więcej. 

Opublikowano

program ze względów bezpieczeństwa jak się zapisze na dysku to nic nie jest w stanie go usunąć

Pewnie tworzy sobie ukrytą partycję i pod Windowsem jej nie widać, ale to nie problem dla Linuxa.

NA cpubenchmark.net pokazuje, że i5-7200u ma 4670 punktów, a i5-8250u 7518, więc o wiele więcej. 

Bo to procesor 4 rdzeniowy, ale nadal U (15W) a nie HQ (45W). Długo takiej wydajności ze względu na potrzebę bardzo wydajnego chłodzenia nie utrzyma.