Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia 15.12.2017 o 16:26, Tamagotchi napisał:

Zrób test CrystalDiskMark - powinieneś dostrzec różnicę.

Test wykonany :) A więc różnica jest minimalna, ale jest ;)

Wynik znajduje się tutaj -> wynik

Opublikowano

No to się trochę załamałem jak zobaczyłem wynik :P Aż tak źle ? :O

Może napiszecie coś na pocieszenie ? ;)

Ogólnie to mega śmigam na tym lapku WOWA, Photoshop CS2 i inne biurowe rzeczy :D Czasem ma problem bo się grzeje i jak mam duzy plik csv do importu :D

UserBenchmarks: Game 12%, Desk 29%, Work 15%
CPU: Intel Core i3 M 330 - 28.7%
GPU: Nvidia GeForce 310M - 1.6%
SSD: Adata Ultimate SU800 128GB - 29%
HDD: Hitachi HTS545032B9A300 320GB - 28.2%
RAM: Samsung M471B5673FH0-CF8 2x2GB - 25%
MBD: Samsung R530/R730/P590

Opublikowano

Witam,

Trochę się sytuacja zmieniła po świętach :) Dostałem nowy monitor SMASUNG 27" curve do pracy :)

Zamierzam podłączyć laptopa i klawiaturowe normalna jak od PC :D Szkoda że stary laptop nie ma rozdzielczosci full HD albo 4K :D

Poczekam na nowy :D Może nawet szybciej kupie niż planowałem :P

Opublikowano (edytowane)

SAMSUNG LC27F390FHUXEN

Jak teraz mam taki duży monitor do pracy to może jakiś mały 13-14" laptop i będę go podłączał do klawiatury normalnej PC i monitora :) Jak myślicie dobry pomysł ? :)

Te gry to chyba sobie podaruje i kupie osobnego PC albo konsole :)

Asus Zenbook dałby rade na moje wymagania ? :)

Przy tak duzym monitorze to kusi mnie jakis mały ultrabook, tylko nie wiem czy warto do 4500zł czy lepiej jakis mega wydajny 15'6 ?

Edytowane przez FxJ
Opublikowano

Jak to jest zwykłe FullHD w dodatku słaby w tej klasie cenowej.

Lepiej jest mieć więcej RAM'u czy pamięci podrecznej procesora L3 cache ?

Patrz na ilość slotów RAM a cache procesora zależy od modelu czy to i5 czy i7 (2 lub 4 rdzenie).

5c) kupno w ciagu 6 miesiecy, może wcześniej

Napisz najwcześniej pod koniec stycznia.

Opublikowano

Pisałem do Xkom o tego Acer Aspire VN7 15,6" i otrzymałem odpowiedź że tylko 17". Nie mam pojedzie gdzie go szukać. Czekam na odpowiedź od komputronik. Będzie on w ogóle dostępny ?

Opublikowano (edytowane)

Dowiedziałem się, że następcą serii VN to są laptopy o nazwie Nitro. Były dostępne takie modele jak: Acer VN7-592G (NX.G6JEP.005)

Teraz są one pod nazwą NITRO: https://www.x-kom.pl/szukaj?q=acer_nitro&sort_by=price_desc&f[22][277]=1&f[37][48824]=1

Otrzymałem także informację, że w przyszłości powinny pojawić się odświeżone wersje z procesorami ósmej generacji :D

Edytowane przez FxJ
Opublikowano

Dowiedziałem się, że następcą serii VN to są laptopy o nazwie Nitro.

LOL z nimi :jupi:też to już ktoś mówił, śmiech na sali co oni tam wygadują. Ja wiem że są egzemplarze testowe nowych VN7 w Polsce już od pewnego czasu nawet.

Acer Aspire V15 Nitro Black Edition VN7-***G - tak brzmi ich pełna nazwa.

w przyszłości powinny pojawić się odświeżone wersje z procesorami ósmej generacji

Prawdopodobnie w kwietniu.

Opublikowano (edytowane)

Generalnie to pisałem na jednego maila, a przy odpowiedzi za każdym razem ktoś inny się podpisywał :D

Zauważyłem jeszcze coś takiego: Acer Aspire VX5-591G (NH.GM2EP.001)

Parametry są super + dodatkowy dysk SSD jako systemowy :)

A jak ogólnie z serwisem Acer'a ? Czytałem dobre opinie.

A są może ultrabooki z dedykowaną kartą graficzną do pracy z photoshopem i matrycą IPS ? Generalnie to od czasu do czasu używam photoshopa jak potrzebuję zaprojektować jakiś rollup czy plakat. Więcej to jest praca biurowa + obsługa sklepu internetowego. Ale też zależy mi na płynności działania systemu.

Edytowane przez FxJ
Opublikowano

Już z nowym procesorem ósmej generacji :D

Ale to są nadal procesory U - czyli z niskim TDP oszczednę energetycznie

GTX 1050 od MX150 jest też o połowę wydajniejszy.

https://www.notebookcheck.net/GeForce-MX150_7503_8000-vs-GeForce-GTX-1050-Notebook.247598.0.html

15W vs 45W
https://ark.intel.com/compare/97459,124967
Łapią "power limit throttling" przez limitu TDP oraz wydajności układu chłodzenia

Opublikowano

OK rozumiem, wiem że 15,6 będzie mocniejszy, wydajniejszy i gpu bedzie lepsze, ale zastanawiam się nad jakimś wydajnym ultrabookiem z dobrą bateria. Nie do gier, tylko do pracy i czasem praca na photoshop - projektowanie rollupy, logo, vlepki, taśma firmowa, koperty firmowe, obróbka zdjęć i raz w roku obróbka wideo w movie maker :D. Głównie to praca i pliki csv do importu na sklep internetowy, office, firefox. Chciałbym go podłączyć pod monitor i klawiaturę i korzystać jak z normalnego PC. Ultrabook się do tego nada ?

Widziałem na forum polecane ultrabooki w przedziale cenowym 3000-4500 zł i wyglądają sensownie w porównaniu do mojego aktualnego laptopa.

Nie chciałbym przepłacać za mega wydajność GTX1050 i nie będe grał w gry tylko czasem hearthstone albo zakupie konsole PS.

Czy mogę prosić o jakąś propozycję super wydajnego ultrabooka lub laptopa do 14" ?

ASUS Zenbook

Lenovo Thinkpad

Dell

Acer Swift

Asus vivobook

Chciałbym go czasem zabierać na wakacje.

Opublikowano

Nie chciałbym przepłacać za mega wydajność GTX1050 i nie będe grał w gry tylko czasem

Pakiet Adobe wykorzystuje też w pewnym stopniu grafikę dedykowaną jako akcelerator (Nvidia CUDA).

super wydajnego ultrabooka

Więc tylko procesory Kaby Lake R (Refresh) a mało ich jeszcze jest, najlepiej poczekaj na tańsze ZenBooki, na razie jest tylko UX430UN (z 16GB RAM).