Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dobry wieczór,

Ostatnio złożyłem peceta - i5 4460, palit gtx 1050 ti dual oc, 8 gb ddr3 1600 mhz. Zależało mi na graniu w Wiedźmina 3, chociażby na ustawieniach średnich w full hd.

Grę zainstalowałem, zaktualizowałem, wszystko działa, tylko mam problem.

FPS oscyluje w okolicy 45, ale mam ostre spadki np. przy szybkiej jeździe konnej i obracaniu ekranu  Obniżenie ustawień nic nie daje, fps jest więcej, ale spadki przy w/w czynnościach są takie same jak przy ustawieniach średnich, a nawet wysokich :(

Dodatkowo, pojawiają się problemy z teksturami, takie jak np tutaj: https://imgur.com/a/l6qgY

Gra jest w pełni grywalna, ale te drastyczne wpadki fps są strasznie wkurzające ... Nie mam pojęcia w czym może leżeć problem, dzisiaj pobrałem najnowsze sterowniki i nic to nie dało.. Jedyne co przychodzi mi na myśl to problem z wczytywaniem (nie mam ssd)? Co o tym sądzicie? 

Opublikowano
7 godzin temu, Tamagotchi napisał:

Będzie reklamacja grafiki jak nic.

Poważna teza, w szczególności, że znalazłem w internecie wątek, w którym osoba miała dokładnie taki sam problem, tekstura zacinała się w tym samym miejscu tj. chacie na krzywuchowych moczarach. Niestety nikt nie podał rozwiązania, ponoć naprawienie plików gry nie pomogło. 

Opublikowano

Program pokazuje, że jest "Dobry".

Hm znalazłem rozwiązanie problemu z teksturami na forum cdprojektu, to podobno częsty błąd, wystarczy naprawa plików przez platformę gog.
A co do optymalizacji to jest dziwna sprawa. Zablokowałem fps na 30 i wyłączyłem vsynca i działa płynniej, dużo płynniej. Tyle, że przycinka nie wynikała ze spadków fps poniżej 30, a na gwałtownych skokach pomiędzy 31 a 52 fps.... Także powyczej granicy płynności