Cipciaczek Opublikowano 6 Grudnia 2017 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2017 Witam jeszcze raz, moja sytuacja z zamiarem kupna laptopa konwertowalnego się trochę zmieniła. Sprezentowałam sobie osobno tablet z rysikiem i teraz szukam po prostu klasycznego laptopa z potężnymi bebechami i dobrą kulturą pracy. 1) Laptop dla grafika 2d, intensywna obróbka grafiki w Photoshopie. Mobilny sprzęt na lata. 2) Nie musi posiadać oprogramowania - licencje mam zapewnione u pracodawcy. 3) Rozmiar matrycy jaki mnie interesuje: 13,3”-15,6". Im mniejsze gabaryty i waga tym lepiej. 4) Laptop musi posiadać dysk SSD min. 256 GB i RAM 16GB w standardzie DDR4. Byłoby super gdyby obudowa była rozbieralna a komponenty wymienialne (karta graficzna, RAM, płyta główna itd.) 5) Maksymalna kwota nie jest określona. Warunek jest jeden: coś z rewelacyjnym stosunkiem jakość/cena. 5b) Sprzęt powinien wytrzymać minimum cztery lata. Będzie to jedyny komputer dla grafika w biurze. 5c) Kupno jak najszybciej 6) Jakość wykonania, wydajność i kultura pracy są dla mnie najistotniejsze. Czas pracy na baterii nie jest aż tak ważny, bo z reguły mam dostęp do gniazdek. 7) Nie przykuwam uwagi do typu matrycy ani rozdzieczości, bo w większości przypadków podpinam się pod dodatkowe, graficzne monitory (HDMI). 8) Będzie używany głównie w biurze, sporadycznie w domu i w miejscach publicznych. Nie używam komputera w podróży. 9) Gry - nie dotyczy; preferowane karty graficzne dedykowane do obróbki grafiki np. FirePro albo Quadro 10) Programy: ■ konkretne programy tj. Adobe Ps/Ai/iD/XD - profesjonalnie/zawodowo/na studia. Rozbieżność wagi projektów jest duża. Dziennie generuję pliki robocze (*.psd) ważące po 2-3GB każdy. ■ inne multimedia, praca biurowa ■ wszystko o zastosowaniu - szybki import i eksport dużych plików (Photoshop), bezawaryjność podczas przetwarzania dużej ilości danych. 11) Wymagania specjalne: chociaż jeden port USB-C, podświetlana klawiatura, czytnik linii papilarnych (to już bardziej fanaberia, ale ile można wklepywać hasło), dedykowana karta graficzna 12) Osobiste preferencje: jasny kolor obudowy, mam dość tych ciemnych i przytłaczających kloców. Mam zaufanie do marki DELL w przeciwieństwie do Lenovo, którego używam aktualnie i jest tandetą. 13) Aktualnie rozpatrywane modele: ■ JESTEM OTWARTA NA PROPOZYCJE 14) Istotne informacje, których nie ujęła ankieta. ■ aktualnie posiadam Lenovo G510 - i5-4210M - 4 rdzenie/ 16GB RAM/ SSD 120GB/ Intel HD Graphics 4600/ ■ potrzebuję i7 - 7th gen - 4 rdzenie/ 16GB RAM/ SSD 256GB/ dedykowana karta graficzna Powyższe wytyczne są bardzo luźne. To ma być po prostu przesiadka na sprzęt, przy którym będzie się przyjemnie pracowało nad olbrzymimi projektami. Cytuj
FxJ Opublikowano 6 Grudnia 2017 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2017 Cytuj Byłoby super gdyby obudowa była rozbieralna a komponenty wymienialne (karta graficzna, RAM, płyta główna itd.) Każda jest rozbieralna, nawet MacBook tylko im bardziej slimowa tym zwykle trudniejsza. Karta graficzna w każdym jest wlutowana, tylko grube laptopy klasy DTR mają sloty czasami MXM. Cytuj Warunek jest jeden: coś z rewelacyjnym stosunkiem jakość/cena. Czekaj na nowe Acery VN7 w takim razie. Cytuj preferowane karty graficzne dedykowane do obróbki grafiki np. FirePro albo Quadro Jeśli chodzi o 2D nic nie wniosą, tu wystarczy GeForce z CUDA. Cytuj jasny kolor obudowy, mam dość tych ciemnych i przytłaczających kloców Dell Vostro 7570 ale dopiero z matrycą 4K nadają się do grafiki ASUS ZenBook Pro UX550VE - bardzo dożo się trafia wadliwych sztuk (matryca, touchpad) i trzeba dokładnie skontrolować. Cytuj
Cipciaczek Opublikowano 7 Grudnia 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2017 (edytowane) Bardzo przemawia do mnie ten Dell: - Dell Vostro 7570 Ale w sklepie polecono mi też to: - MSI PL62 Nigdy nie miałam do czynienia z produktami MSI. Różnica między jednym a drugim to 1300zł. Zastanawiam się, która z tych opcji zapewni mi lepszą wydajność? W Photoshopie będzie ciągle otwartych jednocześnie kilka kart z dużymi projektami, pomiędzy którymi będę się przełączać. Czy procesor ma tu duże znaczenie? Edytowane 7 Grudnia 2017 przez FxJ Cytuj
FxJ Opublikowano 7 Grudnia 2017 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2017 Serie PL bez sensu to nie PX ani PE, bliżej im do GL. To też serie do racy ale nie do grafiki. Cytuj która z tych opcji zapewni mi lepszą wydajność To oczywiste że ten z i7. Cytuj Czy procesor ma tu duże znaczenie? Oczywiście że tak, tak samo też będzie mieć znaczenie szybki i pojemny dysk SSD. Cytuj
Cipciaczek Opublikowano 7 Grudnia 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2017 A seria GE nadaje się? MSI GE62 Cytuj
Tamagotchi Opublikowano 8 Grudnia 2017 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2017 Jak już to tylko z samodzielnie kupionym dyskiem NVMe - GE62 7RD + PX-128M8SEGN https://www.notebookcheck.net/MSI-GE72-7RE-Apache-Pro-Notebook-Review.189684.0.html 17,3" ma ma pewno lepszą matrycę 100% sRGB / 76% AdobeRGB, niestety nie widzę testu. Cytuj
Cipciaczek Opublikowano 8 Grudnia 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2017 47 minut temu, Tamagotchi napisał: https://www.notebookcheck.net/MSI-GE72-7RE-Apache-Pro-Notebook-Review.189684.0.html 17,3" ma ma pewno lepszą matrycę 100% sRGB / 76% AdobeRGB, niestety nie widzę testu. Matryca mnie najmniej obchodzi, bo pracuję na zewnętrznych monitorach. Cytuj
FxJ Opublikowano 8 Grudnia 2017 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2017 Cytuj bo w większości przypadków podpinam się pod dodatkowe, graficzne monitory (HDMI). Jeśli ma tylko mini DisplayPort po używaj tego złącza. A co do dysku jw. bo dokładanie nie maja dysków NVMe. Skoro nie możesz poczekać na nowe Acery VN7 to może być ten MSI, tylko warto zrobić lekki undervolting procesora i grafiki by poprawić kulturę pracy maksymalnie + obowiązkowo najnowszy bios. Pomyśl nad większym dyskiem NVMe np. Samsung 960 EVO 250GB. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi