laflame Opublikowano 4 Grudnia 2017 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2017 Witam, 1) Laptop przeznaczony dla studenta, osoba prywatna, zakup na raty 2) Z Windowsem, aczkolwiek posiadam wersję OEM siódemki, którą używam na stacjonarnym. 3) Rozmiar matrycy od 13 do 15,6, nie więcej to bardzo istotne. Co do wagi to nie musi być przesadnie lekki. 4) Najlepej to SSD, tylko żeby dało się go wymienić w razie czego (nie był przylutowany). Ewentualnie SSD + HDD. Na tych złączach się nie znam także liczę na pomoc w tym temacie. 5) Do 3200 brutto max. Sam laptop. 5b) Jak najdłużej, ok 5-6 lat. Posiadam komputer stacjonarny, jednak laptop jest mi potrzebny w mieście w którym studiuje. Konfiguracja wymienionego PC to: i5 3550, brak grafiki dedykowanej, 8gb ram, ssd na system i hdd 1tb na dane. 5c) Jeszcze w tym lub następnym tygodniu. 6) Długość pracy na baterii jest dla mnie najmniej istotnym czynnikiem. Jakość wykonania i wydajność to dla mnie piorytety. 7) 1920x1080, matowa najlepiej. Nie będę pracował na zewnętrznym monitorze. 8) W domu, 99% czasu na powierzchni płaskiej. Polska 9) Jak gry, to tylko te o niskich wymaganiach lub żadne. 10) Główne programy to wszelkiego rodzaju odtwarzacze muzyczne, przeglądarka, słowniki, FL Studio, OpenOffice, programy do ebooków. Głównie komputer będzie służył do słuchania muzyki, przeglądania internetu, oglądania filmów i korzystania z pakietu OpenOffice. 11) Tak jak wyżej wspomniałem, słucham dużo muzyki dlatego fajnym dodatkiem byłaby jakość dźwięku na słuchawkach/głośnikach. Piszę to tylko dlatego, bo słuchałem kiedyś na laptopie HP z oprogramowaniem beatsaudio i to był dramat, więc chciałbym się przed tym uchronić. Z takich innych kwestii to chciałbym aby w laptopie była możliwość rozszerzenia pamięci RAM. i aby oczywiście był jak najmniej awaryjny. 12) Pracowałem na HP Pavilion 17 z procesorem AMD A8. Dusił się przy kilkunastu stronach w przeglądarce oraz długo otwierał programy. Ponadto był nieporęczny. 13) https://www.mediaexpert.pl/laptopy/laptop-lenovo-ideapad-320-15ikbrn-81bg007apb-,id-1025132 https://www.mediaexpert.pl/laptopy/laptop-dell-inspiron-15-5570-3248-,id-1017836 W Lenovo podoba mi się fakt, że nie ma tam dedykowanej karty graficznej, tylko nie wiem jak z wymianą dysku w nim oraz o ile można rozszerzyć RAM, jeśli się da. I trochę obawiam się serwisu, bo dużo było przypadków narzekań. 14) Dodatkową informacją jest to, że sprzęt musi być z euro lub media expert. Cytuj
FxJ Opublikowano 4 Grudnia 2017 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2017 Twój kierunek nie ma darmowych systemów z Microsoft Imagine Premium (dawniej Microsoft DreamSpark)? Cytuj Głównie komputer będzie służył do słuchania muzyki, przeglądania internetu, oglądania filmów i korzystania z pakietu OpenOffice. Dobre matryce IPS to tak 3700-4000zł w ultrabookach Cytuj W Lenovo podoba mi się fakt, że nie ma tam dedykowanej karty graficznej, Serie biznesowe mają zwykle bez dedykowanej, a z Kaby Lake Refresh trafią prawie wszystkie dopiero w przyszłym roku. Cytuj tylko nie wiem jak z wymianą dysku w nim oraz o ile można rozszerzyć RAM, jeśli się da. I trochę obawiam się serwisu, bo dużo było przypadków narzekań. 81BG007APB - 4GB RAM wlutowane Inspiron0587V - ma dwa sloty na RAM, i złącze M.2 na dysk SSD Lenovo Ideapad 520-15 i5-8250U/8GB/1000 MX150 (też 4GB wlutowane) ASUS VivoBook S15 S510UN-8 i5-8250U/8GB/1TB MX150 Lenovo Ideapad 720-15 i5-8250U/8GB/1TB RX550 (też 4GB wlutowane) Cytuj sprzęt musi być z euro lub media expert Ponieważ? Cytuj
laflame Opublikowano 4 Grudnia 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2017 15 minut temu, FxJ napisał: Twój kierunek nie ma darmowych systemów z Microsoft Imagine Premium (dawniej Microsoft DreamSpark)? Nie interesowałem się tym, bo jest/było to dla mnie nieistotne. 16 minut temu, FxJ napisał: Dobre matryce IPS to tak 3700-4000zł w ultrabookach Czyli celować w błyszczącą? 23 minuty temu, FxJ napisał: 81BG007APB - 4GB RAM wlutowane Inspiron0587V - ma dwa sloty na RAM, i złącze M.2 na dysk SSD Lenovo Ideapad 520-15 i5-8250U/8GB/1000 MX150 (też 4GB wlutowane) ASUS VivoBook S15 S510UN-8 i5-8250U/8GB/1TB MX150 Lenovo Ideapad 720-15 i5-8250U/8GB/1TB RX550 (też 4GB wlutowane) To z tych propozycji Dell chyba najciekawiej się prezentuje. Tylko szkoda, że posiada tę dedykowaną kartę. Znacząco to będzie wpływać na temperatury? Nie wiem szczerze czym się różni seria 3xx, 5xx i 7xx od Lenovo. Który z tych wszystkich byłby najlepszym wyborem? 34 minuty temu, FxJ napisał: Ponieważ? Wolę nie mówić. Cytuj
FxJ Opublikowano 4 Grudnia 2017 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2017 Cytuj Nie interesowałem się tym, bo jest/było to dla mnie nieistotne. Wersje bez systemu są około 250zł tańsze od tych z systemem. Mylisz powłokę ekranu z typem matrycy. Cytuj Nie wiem szczerze czym się różni seria 3xx, 5xx i 7xx od Lenovo. Jakością konstrukcji i wykonania. W najtańszych plastik w najdroższych aluminium. Cytuj Wolę nie mówić. Wątpię byś mnie zaskoczył, vouchery, kupowanie przez znajomego, rabaty dla pracowników. Cytuj
laflame Opublikowano 4 Grudnia 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2017 6 minut temu, FxJ napisał: Mylisz powłokę ekranu z typem matrycy. Nic nie pisałem o IPS w pierwszym poście, chodziło mi tylko o matową powłokę. Mysłałem, że coś źle zrozumiałem po w Twojej pierwszej odpowiedzi, stąd moje pytanie. W każdym bądź razie to fajnie by było jakby miał dobre kąty widzenia, ale trudno skoro to nie ta półka cenowa. Nie będzie mi to przeszkadzać. 18 minut temu, FxJ napisał: Jakością konstrukcji i wykonania. W najtańszych plastik w najdroższych aluminium. Wątpię byś mnie zaskoczył, vouchery, kupowanie przez znajomego, rabaty dla pracowników. Czyli istotna różnica. Co do ostatniej części to ta druga opcja. Jeszcze wrócę do mojego pytania z poprzedniego posta - co jest najlepszym wyborem, a raczej co jako osoba z obeznaniem by wybrala? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi