Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

1) napisz dla kogo ma być przeznaczony laptop 

Programista z jednoosobową działalnością gospodarczą (laptop będzie na fakturę). Do pracy, ale też do użytku prywatnego, czytaj grania.

Obecnie mam Della 3560, takiego jak ten: https://www.x-kom.pl/p.....vostro-3560-i5-3210m-8gb-500-dvd-rw-srebrny.html tylko z dedykowaną grafiką (7670M). Używam go do pracy, w ramach której przez większość czasu muszę mieć odpalony cholernie ciężki projekt w IntelliJ-u, kilka różnych dziwnych programów, przeglądarkę zwykle z 20+ kartami... No po prostu jak odpalę wszystko to już na starcie mam zużycie RAM-u 8 giga, a pod koniec dnia często i 12+. Więc pierwsze wymaganie: 16 GB RAM-u to absolutne minimum, a najchętniej wziąłbym 32 GB, bo a co mi tam. Poza tym, używam 2 OS-ów i każdy powinien stać na SSD, więc 240 GB SSD to minimum. No i jeszcze chciałbym procesor z minimum 4 fizycznymi rdzeniami (czyli 8 wątków), bo  ze wzglęgu na specyfikę pracy, często zdarza mi się, że moja nieszczęsna i-piątka ma zużycie bliskie 100% na wszystkich rdzeniach, a system i tak ledwo zipie.

Generalnie gry niezbyt wymagające, głównie jakieś strategie albo cities:skylines. Od czasu do czasu zagrałbym sobie w Wiedźmina, ale nie oczekuję 60 fps na ultra, 30+ na średnich też będzie ok.

2) Czy laptop ma być od razu w zestawie z systemem Windows 10?

Mam darmowego z dreamsparka (student).

3) Jaki rozmiar matrycy Cię interesuje?

15 cali, od biedy może być 14.

4) Czy laptop ma być z SSD czy HDD 

Albo 500 GB SSD, albo 250 GB SSD+ HDD.

5) Jaką kwotę (brutto z VAT) chcesz przeznaczyć (PLN). 

7000 zł, ale może być lekko ponad, jeśli warto.

5b) Jak długo zamierzasz go używać?

3-5 lat. Brak innego komputera.

5c) Napisz też na kiedy przymierzasz się do dokonania zakupu

Między 11 grudnia a świętami.

6) Czy jakość wykonania jest dla ciebie ważna (aluminiowa obudowa, wytrzymała konstrukcja, serie biznesowe) czy oczekujesz najwyższej wydajności procesor/grafika w tej cenie czy może ważniejsza jest długość pracy na akumulatorze (baterii)

Nie musi wyglądać jak macbook albo XPS, ale dobrze żeby był zgrabny, lekki i nie wyglądał tandetnie, aluminiowe wykończenie mile widziane. Masa do 2,5 kg (twardy limit), a najlepiej poniżej 2 kg. Wysokość do 2,5 cm (twardy limit), mile widziane poniżej 2 cm. 

Jeśli chodzi o wydajność, to i7 to minimum (chcę 4 fizyczne rdzenie, więc linia HQ, choć w przypadku 8 generacji może być U). Bateria: 50 Wh to minimum, ale im więcej tym lepiej. Mile widziana wymienna bateria (do obecnego laptopa mam dwie, żeby móc dłużej pracować w podróży).

7) Jaka rozdzielczość matrycy (porównanie) cię interesuje (1366/1600/1920) oraz typ i powłoka matrycy (TN - IPS, błyszcząca - matowa)

Obecnie mam 1920x1080 i bardzo mi się podoba ta rozdzielczość, niższe mnie drażnią, a do wyższej nie mam ochoty dopłacać (chyba, że dobra okazja). Tylko matowa, bo często używam w świetle słonecznym.

8) Gdzie będzie on używany 

W domu, czasem w podróży (pociąg, autobus, dworce, tego typu sprawy). Czasem (20-40% czasu) z dodatkowym monitorem.

9) Gry - określ jakie według podanych wymagań (pomiń jeśli w nic nie grasz) - podaj inne tytuły przykładowe albo określ ich wymagania. Podaj detale na jakich chcesz grać

Jak wiedźmin 3 na średnich będzie miał stabilne 30+, to OK, ale nie pogardzę też wysokimi.

10) Programy - można przypisać wagi procentowe poszczególnym zadaniom albo ułożyć je w kolejności malejącej

Jak w punkcie pierwszym. Pamięciożerne IDE i prockożerne testowanie programów obliczeniowych.

11) Wymagania specjalne

Mile widziane aluminiowe wykończenie, koniecznie matowa matryca. Fajnie by było jakby głośniki były u góry a nie u dołu laptopa. No i VGA mile widziane, ale tego raczej nie znajdę w żadnym nowszym lapku, co?

12) Osobiste preferencje

Mam już drugiego Della i z obu byłem zadowolony, więc ufam tej marce.

13) Aktualnie rozpatrywane modele (laptopy wybrane samemu - wrzucaj śmiało linki)

Skłaniam się ku Dream Machines GS1060 -> https://dreammachines.pl/p.....GS1060-15PL22

Chcę go skonfigurować na 32 GB RAM i 500 GB SSD, co daje akurat założoną kwotę 7000. Chętnie poczytam opinię osób, które mają albo chociaż widziały na żywo tego laptopa i mogą coś o nim powiedzieć.

Poza tym rozważałem Inspirona 7757, https://www.x-kom.pl/p.....inspiron-7577-i7-7700-32g-2561000-win10-gtx1060.html

Jednak odstraszają mnie jego gabaryty, jest o połowę cięższy od GS1060 i dużo grubszy. Gdyby był zgrabniejszy to byłby dla mnie ideał.

Bardzo mi się podoba Dell XPS, ale wariant spełniajacy moje wymagania (czyli ten z  i7, 16GB RAM i GTX 1050) kosztuje 10 koła, więc sobie odpuściłem.

Edytowane przez FxJ
Opublikowano (edytowane)

XPSy według mnie tylko opłaca się brać z outletu, gdzie na allegro sprzedają je jako nowe i masz premium gwarancję Della -

np. http://allegro.pl/dell-xps-15-9560-i7-16gb-512ssd-gtx1050-fhd-win10-i7066535370.html masz za 6,5 zamiast 10 tysi - na tej aukcji akurat roczna gwarancja, ale ten i inny sprzedawcy mieli często modele z 3 letnią oficjalną gwarancją więc polecam się kontaktować ze sprzedawcą, aby dopłacić za przedłużenie najlepiej do 3 lat.

Inna propozycja - https://www.x-kom.pl/p.....zenbook-pro-ux550vd-i7-7700hq-16gb-512pcie-win10.html - główny problem z tym laptopem jest taki, że znający się ludzie skarżą się na modele z wadami: za bardzo piszczące cewki, bleeding ekranu czy złe spasowanie matrycy.  Zawsze można zwracać jak coś jest nie tak, aż trafi się na sztukę idealną.

Te 2 powyżej to największe naleśniki (2kg masy) z i7-7700HQ i 1050, która umożliwia pogranie w wolnym czasie. Są jeszcze Razer Blade i Gigabyte Aero 15x droższe i niedostępne w Polsce.

Edytowane przez FxJ
Opublikowano

Chętnie poczytam opinię osób, które mają albo chociaż widziały na żywo tego laptopa i mogą coś o nim powiedzieć.

Szukaj wiec wpisów o Clevo P950HP6 bo to ten kadłubek. Patrz mocno na układ klawiszy, to sprzęt dla graczy a nie biznesowy.

Niestety wymogi co do wagi skreślają modele z wydajniejszym chłodzeniem i łatwiejsze w rozbudowie.

Predator G9-593 - nowsze wydanie z i7-7700HQ (cztery sloty na RAM).

Dominator GT62VR (cztery sloty na RAM)

Więc zasadniczo zostają ci tylko XPS-y. Chyba że poczekasz na nowe Acery VN7 ale nic nie wiadomo o premierze.

Opublikowano
Dnia 11/30/2017 o 11:15, Sagittarius napisał:

XPSy według mnie tylko opłaca się brać z outletu, gdzie na allegro sprzedają je jako nowe i masz premium gwarancję Della - (...)

Dzięki za radę, nie pomyślałem o refurbach. Chyba się zdecyduję na XPS-a.

Opublikowano

Większość z nich to nie typowe refurby, a anulowane zamówienia/zwroty, w których nic nie było ruszane. Mam takiego i przewinęło mi się wcześniej kilka sztuk - żadna nawet ryski nie miała, natomiast problemy w środku/z ekranem to już loteria tak samo jak w całkowicie nowych :)