vaeable Opublikowano 29 Listopada 2017 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2017 (edytowane) 1) napisz dla kogo ma być przeznaczony laptop Programista z jednoosobową działalnością gospodarczą (laptop będzie na fakturę). Do pracy, ale też do użytku prywatnego, czytaj grania. Obecnie mam Della 3560, takiego jak ten: https://www.x-kom.pl/p.....vostro-3560-i5-3210m-8gb-500-dvd-rw-srebrny.html tylko z dedykowaną grafiką (7670M). Używam go do pracy, w ramach której przez większość czasu muszę mieć odpalony cholernie ciężki projekt w IntelliJ-u, kilka różnych dziwnych programów, przeglądarkę zwykle z 20+ kartami... No po prostu jak odpalę wszystko to już na starcie mam zużycie RAM-u 8 giga, a pod koniec dnia często i 12+. Więc pierwsze wymaganie: 16 GB RAM-u to absolutne minimum, a najchętniej wziąłbym 32 GB, bo a co mi tam. Poza tym, używam 2 OS-ów i każdy powinien stać na SSD, więc 240 GB SSD to minimum. No i jeszcze chciałbym procesor z minimum 4 fizycznymi rdzeniami (czyli 8 wątków), bo ze wzglęgu na specyfikę pracy, często zdarza mi się, że moja nieszczęsna i-piątka ma zużycie bliskie 100% na wszystkich rdzeniach, a system i tak ledwo zipie. Generalnie gry niezbyt wymagające, głównie jakieś strategie albo cities:skylines. Od czasu do czasu zagrałbym sobie w Wiedźmina, ale nie oczekuję 60 fps na ultra, 30+ na średnich też będzie ok. 2) Czy laptop ma być od razu w zestawie z systemem Windows 10? Mam darmowego z dreamsparka (student). 3) Jaki rozmiar matrycy Cię interesuje? 15 cali, od biedy może być 14. 4) Czy laptop ma być z SSD czy HDD Albo 500 GB SSD, albo 250 GB SSD+ HDD. 5) Jaką kwotę (brutto z VAT) chcesz przeznaczyć (PLN). 7000 zł, ale może być lekko ponad, jeśli warto. 5b) Jak długo zamierzasz go używać? 3-5 lat. Brak innego komputera. 5c) Napisz też na kiedy przymierzasz się do dokonania zakupu Między 11 grudnia a świętami. 6) Czy jakość wykonania jest dla ciebie ważna (aluminiowa obudowa, wytrzymała konstrukcja, serie biznesowe) czy oczekujesz najwyższej wydajności procesor/grafika w tej cenie czy może ważniejsza jest długość pracy na akumulatorze (baterii) Nie musi wyglądać jak macbook albo XPS, ale dobrze żeby był zgrabny, lekki i nie wyglądał tandetnie, aluminiowe wykończenie mile widziane. Masa do 2,5 kg (twardy limit), a najlepiej poniżej 2 kg. Wysokość do 2,5 cm (twardy limit), mile widziane poniżej 2 cm. Jeśli chodzi o wydajność, to i7 to minimum (chcę 4 fizyczne rdzenie, więc linia HQ, choć w przypadku 8 generacji może być U). Bateria: 50 Wh to minimum, ale im więcej tym lepiej. Mile widziana wymienna bateria (do obecnego laptopa mam dwie, żeby móc dłużej pracować w podróży). 7) Jaka rozdzielczość matrycy (porównanie) cię interesuje (1366/1600/1920) oraz typ i powłoka matrycy (TN - IPS, błyszcząca - matowa) Obecnie mam 1920x1080 i bardzo mi się podoba ta rozdzielczość, niższe mnie drażnią, a do wyższej nie mam ochoty dopłacać (chyba, że dobra okazja). Tylko matowa, bo często używam w świetle słonecznym. 8) Gdzie będzie on używany W domu, czasem w podróży (pociąg, autobus, dworce, tego typu sprawy). Czasem (20-40% czasu) z dodatkowym monitorem. 9) Gry - określ jakie według podanych wymagań (pomiń jeśli w nic nie grasz) - podaj inne tytuły przykładowe albo określ ich wymagania. Podaj detale na jakich chcesz grać Jak wiedźmin 3 na średnich będzie miał stabilne 30+, to OK, ale nie pogardzę też wysokimi. 10) Programy - można przypisać wagi procentowe poszczególnym zadaniom albo ułożyć je w kolejności malejącej Jak w punkcie pierwszym. Pamięciożerne IDE i prockożerne testowanie programów obliczeniowych. 11) Wymagania specjalne Mile widziane aluminiowe wykończenie, koniecznie matowa matryca. Fajnie by było jakby głośniki były u góry a nie u dołu laptopa. No i VGA mile widziane, ale tego raczej nie znajdę w żadnym nowszym lapku, co? 12) Osobiste preferencje Mam już drugiego Della i z obu byłem zadowolony, więc ufam tej marce. 13) Aktualnie rozpatrywane modele (laptopy wybrane samemu - wrzucaj śmiało linki) Skłaniam się ku Dream Machines GS1060 -> https://dreammachines.pl/p.....GS1060-15PL22 Chcę go skonfigurować na 32 GB RAM i 500 GB SSD, co daje akurat założoną kwotę 7000. Chętnie poczytam opinię osób, które mają albo chociaż widziały na żywo tego laptopa i mogą coś o nim powiedzieć. Poza tym rozważałem Inspirona 7757, https://www.x-kom.pl/p.....inspiron-7577-i7-7700-32g-2561000-win10-gtx1060.html Jednak odstraszają mnie jego gabaryty, jest o połowę cięższy od GS1060 i dużo grubszy. Gdyby był zgrabniejszy to byłby dla mnie ideał. Bardzo mi się podoba Dell XPS, ale wariant spełniajacy moje wymagania (czyli ten z i7, 16GB RAM i GTX 1050) kosztuje 10 koła, więc sobie odpuściłem. Edytowane 30 Listopada 2017 przez FxJ Cytuj
Sagittarius Opublikowano 30 Listopada 2017 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2017 (edytowane) XPSy według mnie tylko opłaca się brać z outletu, gdzie na allegro sprzedają je jako nowe i masz premium gwarancję Della - np. http://allegro.pl/dell-xps-15-9560-i7-16gb-512ssd-gtx1050-fhd-win10-i7066535370.html masz za 6,5 zamiast 10 tysi - na tej aukcji akurat roczna gwarancja, ale ten i inny sprzedawcy mieli często modele z 3 letnią oficjalną gwarancją więc polecam się kontaktować ze sprzedawcą, aby dopłacić za przedłużenie najlepiej do 3 lat. Inna propozycja - https://www.x-kom.pl/p.....zenbook-pro-ux550vd-i7-7700hq-16gb-512pcie-win10.html - główny problem z tym laptopem jest taki, że znający się ludzie skarżą się na modele z wadami: za bardzo piszczące cewki, bleeding ekranu czy złe spasowanie matrycy. Zawsze można zwracać jak coś jest nie tak, aż trafi się na sztukę idealną. Te 2 powyżej to największe naleśniki (2kg masy) z i7-7700HQ i 1050, która umożliwia pogranie w wolnym czasie. Są jeszcze Razer Blade i Gigabyte Aero 15x droższe i niedostępne w Polsce. Edytowane 30 Listopada 2017 przez FxJ Cytuj
FxJ Opublikowano 30 Listopada 2017 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2017 Cytuj Chętnie poczytam opinię osób, które mają albo chociaż widziały na żywo tego laptopa i mogą coś o nim powiedzieć. Szukaj wiec wpisów o Clevo P950HP6 bo to ten kadłubek. Patrz mocno na układ klawiszy, to sprzęt dla graczy a nie biznesowy. Niestety wymogi co do wagi skreślają modele z wydajniejszym chłodzeniem i łatwiejsze w rozbudowie. Predator G9-593 - nowsze wydanie z i7-7700HQ (cztery sloty na RAM). Dominator GT62VR (cztery sloty na RAM) Więc zasadniczo zostają ci tylko XPS-y. Chyba że poczekasz na nowe Acery VN7 ale nic nie wiadomo o premierze. Cytuj
vaeable Opublikowano 1 Grudnia 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2017 Dnia 11/30/2017 o 11:15, Sagittarius napisał: XPSy według mnie tylko opłaca się brać z outletu, gdzie na allegro sprzedają je jako nowe i masz premium gwarancję Della - (...) Dzięki za radę, nie pomyślałem o refurbach. Chyba się zdecyduję na XPS-a. Cytuj
Sagittarius Opublikowano 3 Grudnia 2017 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2017 Większość z nich to nie typowe refurby, a anulowane zamówienia/zwroty, w których nic nie było ruszane. Mam takiego i przewinęło mi się wcześniej kilka sztuk - żadna nawet ryski nie miała, natomiast problemy w środku/z ekranem to już loteria tak samo jak w całkowicie nowych :) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi