Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

1) Laptop dla grafika 2d, intensywna obróbka grafiki w Photoshopie. Mobilny sprzęt na lata.
2) Nie musi posiadać oprogramowania - licencje mam zapewnione u pracodawcy.
3) Rozmiar matrycy jaki mnie interesuje: 13,3”-15,6". Byłoby mega, gdyby obsługiwała dotyk. Im mniejsze gabaryty i waga tym lepiej.
4) Laptop musi posiadać dysk SSD min. 256 GB i RAM 16GB w standardzie DDR4. Byłoby super gdyby obudowa była rozbieralna a komponenty wymienialne (karta graficzna, RAM, płyta główna itd.)
5) Maksymalna kwota to 7 000 zł za sam laptop. Nie musi być nowy, ale koniecznie sprawny w 100% zarówno w środku jak i na zewnątrz. Nie potrzebuję akcesoriów.

5b) Sprzęt powinien wytrzymać przynajmniej cztery lata. Będzie to jedyny komputer dla grafika w ciągłym biegu (praca, studia, konferencje). PC stoi i się kurzy, planuję go sprzedać.

5c) Aktualny laptop sprawia coraz więcej problemów. Kupno nowego planuję na koniec roku, chyba że przekonam się do konkretnego modelu już teraz.
6) Jakość wykonania i wydajność obliczeniowa są dla mnie najistotniejsze. Czas pracy na baterii nie jest aż tak ważny, bo z reguły mam dostęp do gniazdek podczas pracy.
7) Nie przykuwam uwagi do typu matrycy ani rozdzieczości, bo w większości przypadków podpinam się pod dodatkowe, graficzne monitory (HDMI).
8) Będzie używany w biurze, w domu, w miejscach publicznych. Nie używam komputera w podróży.
9) Gry - niby nie mam czasu grać, ale gdy raz na ruski rok trafia się okazja to dostaję szewskiej pasji jeśli nie mogę odpalić najnowszego tytułu (Assasin's Creed Origins, Wolfenstein II itd). W tej kategorii nie potrafię się racjonalnie określić.

10) Programy:

■ konkretne programy tj. Adobe Ps/Ai/iD/XD - profesjonalnie/zawodowo/na studia. Rozbieżność wagi projektów jest duża. Dziennie generuję pliki robocze (*.psd) ważące po 2-3GB każdy.

■ inne multimedia, praca biurowa

■ wszystko o zastosowaniu - szybki import i eksport dużych plików (Photoshop), bezawaryjność podczas przetwarzania dużej ilości danych, laptop będzie często używany jako medium prezentacyjne (dotyk i/lub obsługa pióra sprzyjałyby tej funkcjonalności)

11) Wymagania specjalne: chociaż jeden port USB-C, podświetlana klawiatura, czytnik linii papilarnych (bo ile można wklepywać hasło), dedykowana karta graficzna
12) Osobiste preferencje: jasny kolor obudowy, mam dość tych ciemnych i przytłaczających kloców. Mam zaufanie do marki DELL w przeciwieństwie do Lenovo, którego używam aktualnie i jest tandetą.
13) Aktualnie rozpatrywane modele:
 ■ Lenovo Yoga 720-15 - ma w sobie wszystko czego oczekuję, prócz solidnego wykonania i żywotności - tak mniemam
 ■ Dell Inspirion 7773 - uszłoby, gdyby nie tak ogromne gabaryty
 ■ Dell Vostro 5568 - nie obsługuje dotyku, ale posiada czytnik linii papilarnych (trochę obciachowy btw.)

14) Istotne informacje, których nie ujęła ankieta.
 ■ aktualnie posiadam Lenovo G510 - i5-4210M - 4 rdzenie/ 16GB RAM/ SSD 120GB/ Intel HD Graphics 4600/ 
 ■ potrzebuję i7 - 7th gen - 4 rdzenie/ 16GB RAM/ SSD 256GB/ dedykowana karta graficzna GeForce lub Readeon
 ■ tryb życia - rano laptop wrzucam do torby i jadę do pracy. Na miejscu podpinam się pod zewnętrzne urządzenia (monitor, dysk zew., ładowarka) i pracuję z Photoshopem przez 8h. Potem laptop znów hops do torby i jadę albo w miasto albo do domu (dźwigając codziennie te 4 dodatkowe kilogramy). Poza pracą w biurze nie zdarza mi się już siedzieć przy biurku, ale i tak odpalam Photoshopa i sobie coś tam dłubię przeglądając jednocześnie internety. Studiuję zaocznie więc co drugi weekend to kolejna wyprawa z ciężkim laptopem przez pół miasta, a tam bardzo polubiłam korzystać z przeglądarki edge by na bieżąco zaznaczać i komentować istotne elementy podczas desk-researchu - wizja obsługi tego za pomocą piórka - bezcenna!

Spoiler

Zdaję sobie sprawę z istnienia serii Surface Pro od MS, ale po wielokrotnym przetestowaniu tego stwierdzam, że to nie jest na tym etapie warte AŻ tylu pieniędzy w najmocniejszej konfiguracji. Poza tym uświadomiłam sobie, że laptopy hybrydowe (z odczepianą klawiaturą) nie są po prostu dla mnie,

Edytowane przez FxJ
Opublikowano (edytowane)

Yoga i Inspirion to konstrukcje multimedialne, Tobie potrzebny jest sprzęt dla profesjonalistów, Vostro to wgl spełnia z wymagań tylko czytnik palców :)

Multimedialne konstrukcję częściej się psują, mają gorszą gwarancję i mniej solidne wykonanie. Na pewno do intensywnego użytkowania w profesjonalnej pracy ich unikaj.

Wszystkie wymagania według mnie spełnia Dell Precision 5520 matryca 15,6 w obudowie jak 14 cali, design zajebisty (biznesowy odpowiednik XPS 9560, ale ma graficzną Quadro zamiast GTX1050 i 3 letnią gwarancję zamiast 1-2lat) - niestety cena przekracza budżet za konfigurację z ekranem 4k dotykowym:

http://allegro.pl/dell-precision-5520-i7-7820hq-16g-512ssd-m1200-uhd-i7047062296.html

Ekran FHD matowy niedotykowy jest tańszy: http://allegro.pl/dell-precision-5520-i7-7820hq-16g-512ssd-m1200-fhd-i7034225278.html

Inna fajna propozycja tylko też FHD bez dotyku http://www.delkom.pl/p/34858-laptop-hp-zbook-studio-g4-i7-7700hq-156fhd-8gb-256ssd-quadro-m1200-w10pro-y6k15ea.html

Ewentualnie czekaj od miesiąca do trzech, aż w biznesowych seriach jak Latitude czy Thinkpad wypuszczą nowe procesory 8 generacji U-niskonapięciowe mają 4 rdzenie, a dorównują wydajnością obecnym czterordzeniowym HQ - tylko w tych biznesowych montują słabe graficzne.

Jak byłbym grafikiem napalałbym się pewnie na Microsoft Surface Book 2 https://www.microsoft.com/pl-pl/surface/devices/surface-book-2/overview , bo właśnie wyszły modele z czterordzeniowymi procesorami i graficzną 1050, ale cena zwłaszcza w Polsce to żart (od 2000$ w USA, u nas od 9800 ale jest 10% zniżki dla studentów)

Są również te HP Envy x360 i Spectre x360 nowe modele mają czterordzeniowe procesory 8 generacji i względna graficzną MX150, ale nie wiem na ile to się nadaje do intensywnej pracy, to takie małe cudeńka, ale bardziej zabawki jak na moje ;)

Edytowane przez Sagittarius
Opublikowano (edytowane)

Byłoby super gdyby obudowa była rozbieralna a komponenty wymienialne (karta graficzna, RAM, płyta główna itd.)

Płytę główną zawsze można zmienić, oczywiście w ultrabookach jest to nieco utrudnione ale całkowicie wykonalne, RAM zwykle jest wlutowany (przynajmniej 8GB) ale to kwestia modelu. Grafika jeśli jest to tylko wlutowana.

ale gdy raz na ruski rok trafia się okazja to dostaję szewskiej pasji jeśli nie mogę odpalić najnowszego tytułu (Assasin's Creed Origins, Wolfenstein II itd). W tej kategorii nie potrafię się racjonalnie określić.

A to wyklucza praktycznie wszystkie modele mniejsze niż 15,6"

3 letnią gwarancję zamiast 1-2lat

XPS-y też można z 3 letnią dostać

Z tańszych to dopiero nowe modele Acera VN7 tylko jeszcze nie wiadomo kiedy zostaną zaprezentowane.
Odpuść dotyki noś Wacoma.

Edytowane przez FxJ
Opublikowano (edytowane)
19 godzin temu, Sagittarius napisał:

Yoga i Inspirion to konstrukcje multimedialne, Tobie potrzebny jest sprzęt dla profesjonalistów, Vostro to wgl spełnia z wymagań tylko czytnik palców :)

Dzięki za uświadomienie.

Ten prezentuje się ciekawie tylko obawiam się, że po ok. dwóch latach brak usb typu C stanie się uciążliwe, no i cena przekracza budżet tak czy siak.

19 godzin temu, FxJ napisał:

A to wyklucza praktycznie wszystkie modele mniejsze niż 15,6

Czyli racjonalnie już mówię, że obejdę się bez gier na lapku - przecież i tak jestem konsolowcem :)

Jak byłbym grafikiem napalałbym się pewnie na Microsoft Surface Book 2 https://www.microsoft.com/pl-pl/surface/devices/surface-book-2/overview , bo właśnie wyszły modele z czterordzeniowymi procesorami i graficzną 1050, ale cena zwłaszcza w Polsce to żart (od 2000$ w USA, u nas od 9800 ale jest 10% zniżki dla studentów

Nawet te 10% zniżki nie ratuje mnie w żaden sposób bo cena i tak nie zejdzie poniżej 10k. Na taką klasę sprzętu będę napalać się przy następnej wymianie laptopa - technologia pójdzie do przodu a ceny może znormalnieją :rtfm:

HP to mi się zawsze kojarzy z tanim plastikiem i promocją u operatorów sieci. Chociaż drukarki wielkoformatowe mają pierwsza klasa :)

19 godzin temu, FxJ napisał:

Odpuść dotyki noś Wacoma

Odpuszczam dotyk w imię fenomenalnego touchpada :)

Poczekam jeszcze trochę, może do końca roku wyjdą te nowe procki 8-mej generacji i będzie większy wybór. Bo teraz przy tej półce cenowej te laptopy nie oferują nic poza mocną konfiguracją, a mogłyby mieć np. czytnik linii papilarnych, nowsze złącza czy inne fanaberie.

Odejmując dotyk i grafikę pod gry, czy są jeszcze jakieś pozycje podobne do tego drugiego Della Precission? 

Edytowane przez FxJ
Opublikowano

Zamiast Dell Precissiona masz XPSa - praktycznie to samo, tylko mocniejsza graficzna do pogrania i inne złącza. Obecnie widzę na allegro sprzedawca, który miał ich kilkadziesiąt sztuk, w standardzie outlety z 3 letnią gwarancją, wszystko wyprzedał, może wkrótce powróci.

http://allegro.pl/dell-xps-15-9560-i7-7700hq-16gb-4k-512ssd-gtx1050-i7050188926.html

A czemu nie Zbook, który podałem wcześniej?

http://www.delkom.pl/p/34858-laptop-hp-zbook-studio-g4-i7-7700hq-156fhd-8gb-256ssd-quadro-m1200-w10pro-y6k15ea.html

Jak możesz to czekaj, w styczniu jest CES i tam na pewno zaprezentują dużo nowych modeli, które w różnym najbliższym czasie trafią do sprzedaży.

Opublikowano (edytowane)

technologia pójdzie do przodu a ceny może znormalnieją

Wątpię topowe modele premium zawsze są w ... drogie.

brak usb typu C stanie się uciążliwe

Thunderbolt 3 (USB 3.1 Type-C Gen 2) - a co to jest jak nie USB-C z TB3 ?

Poczekam jeszcze trochę, może do końca roku wyjdą te nowe procki 8-mej generacji i będzie większy wybór.

H/HQ dopiero w kwietniu

Jak chcesz tanio to czekaj na Acera VN7 (4-tej generacji).

Edytowane przez FxJ