ziebol Opublikowano 25 Listopada 2017 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2017 Witam. Niedawno zakupiłem podanego MSI z dodatkowym nałożeniem pasty Kryonaut Thermal Grizzly. Zastanawiam się czy ta pasta została faktycznie nałożona, bo tak naprawdę bardzo ciężko to zweryfikować. Martwią mnie trochę temperatury na GPU ponieważ dochodzą do około max 76-79 stopni mimo,że zwiększyłem w DragonCenter moc wentylatorów w dwóch ostatnich fazach do 81/82 % mocy. Spadek temperatur był o około 3 stopnie , gdzie na procesorze udało się zbić około 5-6 przy podobnych ustawieniach w DragonCenter - przy opcji automatycznej było to około 75 stopni po zmianach na 75% wentylatorów temperatury wahają się w granicach 68-71 stopni. Przy opcji truboboost wentylatorów znika problem, bo temperatury wahają się w okolicach 63 stopni na GPU i 58/59 na CPU. Zastanawiam się czy używać tego boosta cały czas czy kombinować coś w DragonCenter bo jednak hałas wydobywający się z laptopa przy wersji turbo jest dość spory. Kolejne pytanie czy różnica 5/6 stopni pomiędzy GPU a CPU to normalne? Bo oglądając w internecie testy z gier widziałem, że temperatury są dość zbliżone i nie przekraczają 70 stopni zarówno na GPU jak i na CPU. Laptopa kupiłem 7 dni temu więc w ostateczności mogę go jeszcze zwróci bez podawania przyczyny ale ogólnie nie widać żadnych większych spadków fps itp. Poza 1 martwym czerwonym pikselem który jest praktycznie niewidocznym nie ma do czego się doczepić, jednak zastanawiam się czy usługa nakładania pasty została wykonana poprawni i czy z temperaturami wszystko ok. Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Cytuj
FxJ Opublikowano 25 Listopada 2017 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2017 Możesz jeszcze zmniejszyć napięcie zasilające - undervolting. Porównaj z testami na YT lub znajdź kogoś kto ma ten model. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi