Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam, szukam nowego laptopa, mam nadzieję, że pomożecie w wyborze.

1. Dorosły 30+.

2. Laptop z Windowsem 10.

3. 17,3 cala, waga nieistotna.

4. HDD, SDD mile widziany, ale mogę go dokupić oddzielnie, nagrywarka niewymagana.

5. Na sam laptop chciałbym przeznaczyć maksymalnie 4300 zł (brutto), ale jakaś niewielka dopłata jest możliwa,

5b. Jak najdłużej :) Chciałbym, żeby wytrzymał 5-6 lat, ale nie wiem, czy to możliwe. Będzie to jedyny komputer w domu.

5c. Zakupu chciałbym do końca bieżącego roku.

6. Dobrze by było, żeby laptop nie trzeszczał, ale ważniejsza jest wydajność. Długi czas pracy na baterii niewymagany,  żeby tylko nie padł w trakcie oglądania dłuższego filmu.

7. Matryca FHD, matowa, raczej IPS. Obecnie mam TN, przy normalnym użytkowaniu raczej nie nie narzekam, gorzej przy oglądaniu filmów.

8. Laptop będzie użytkowany głównie w domu, od czasu do czasu przenoszony z kąta w kąt.

9. Gry: RPG typu Skyrim, Fallout, strategie z serii Total War, może jeszcze GTA.

10. Programy do obróbki video (HitFilm Express), programy i aplikacje online do tworzenia foto-książek, czasami prosta obróbka zdjęć (GIMP) - wszystko amatorsko, dla własnych potrzeb.

Dodatkowo oglądanie filmów i przeglądanie internetu.

11. USB typu C.

12. Brak preferencji, trochę jestem zniechęcony do Lenovo, chociaż podobno ostatnio się poprawili.

13. Mój pierwszy typ to ten Acer (Aspire 7 A717-71G) - stonowany wygląd (dla mnie plus, dla żony jeszcze większy), podobno bardzo się palcuje, ogólnie za dużo opinii o nim nie ma.

Nie wiem czym się rożni od niego ten model Acera (Aspire VN7-793G) - obudowa praktycznie taka sama, trochę inny układ klawiatury, jedno USB 3.0 więcej, może ma lepszą matrycę? Różnica w cenie dość spora.

Zastawiam się jeszcze nad takim MSI (GV72 7RD) - niby matryca TN, ale może kąty nie są jakieś tragiczne, jakościowo będzie lepszy od Acera?

Jest jeszcze taki wynalazek (SMART7 ANTHE GX17C-5 G1 / CLEVO N870HK1-5) wiem, że to klon Clevo, jak się ma do wyżej wymienionych modeli.

Myślałem nad HP Omenem 17, ale agresywny wygląd i czerwona klawiatura nie do końca do mnie przemawiają (do mojej żony już całkiem nie :wink:). Wiem, że można dostać na niego jakiegoś cash-backa, ale trzeba mieć stary model HP - takiego nie posiadam. Czy ten Omen wyróżnia się pozytywnie w stosunku do Acera czy MSI?

14. Na początku rozważałem też modele 15,6 cala, ale laptopa nie będę zabierał na spacery i wspólnie z żoną ustaliliśmy, że lepsza będzie "siedemnastka". Mamy małe mieszkanie, małe biurko i zabawa z dodatkowym monitorem raczej nie wchodzi w gre.  Ogólnie zależy mi, żeby laptop nie wył jak suszarka, nie grzał się jak piekarnik (procki i5 chyba mniej się grzeją niż i7), miał raczej stonowany wygląd, no i się nie psuł :)

Z góry dzięki za porady.

Edytowane przez FxJ
Opublikowano

ale ważniejsza jest wydajność

To zrezygnuj z 17,3" na rzecz laptopów z grafiką GTX 1060/1060 Max-Q jak Legion Y720-15 czy Inspiron 7577

Nie wiem czym się rożni od niego ten model Acera

Acer Aspire VN7-793G - tu wyższa seria, mają znacznie lepsze matryce IPS

niby matryca TN, ale może kąty nie są jakieś tragiczne, jakościowo będzie lepszy od Acera?

TN-ki mają wąskie kąty, nawet te z wide z poszerzonymi katami. Modelom z serii VN7 nie dorównują.

wiem, że to klon Clevo

Żaden klon to są kadłubki clevo z polskim znaczkiem, przeczytaj recenzje tego kadłubka - pusty w środku i słabe chłodzenie, mocno się nagrzewa.

Czy ten Omen wyróżnia się pozytywnie w stosunku do Acera czy MSI?

Dopiero modele z GTX 1060 mają lepsze matryce IPS.

procki i5 chyba mniej się grzeją niż i7

Mit, przecież maja tylko dodatkowo HT i minimalnie wyższe zegary.  Prędzej poczytaj o "undervolting".

Więc na tą chwilę najlepiej VN7 + dokupić dysk SSD M.2 na system.

Opublikowano

Dzięki za podpowiedzi.

10 minut temu, FxJ napisał:

To zrezygnuj z 17,3"

Raczej nie ma takiej opcji, żona się dorzuca i powiedziała że ma być 17-tka. Myślę, ze na moje potrzeby GTX 1050 będzie wystarczająca.

11 minut temu, FxJ napisał:

Acer Aspire VN7-793G - tu wyższa seria, mają znacznie lepsze matryce IPS

Ale czy różnica w matrycach Twoim zdaniem warta jest dopłaty 500 zł? Kupując Aspire 7 zostanie mi jeszcze kasy na SSD, przy VN7 przegnę budżet i przynajmniej przez jakiś czas będę musiał "walczyć" z samym HDD.