Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkie Panie oraz wszystkich Panów, jest to mój pierwszy post na tym forum. Oczywiście znalazłem się tu poszukując idealnego laptopa dla siebie, nie przedłużając wszystkie informacje zamieszczam poniżej:

1) wiek 25+
2) Windows 10
3) 15,6"
4) SSD+HDD
5) 4000zł (+/- 200zł jeżeli na prawdę byłoby warto)

5b) chciałbym aby był sprawny jak najdłużej - główny komputer w domu jednak będzie też podróżował. Do pracy jak i do rozrywki

5c) Chciałbym zakupić do końca listopada
6) Jak najbardziej wytrzymała konstrukcja, jednak jak też wspominałem będę chciał obejrzeć czasem film i zagrać w niewymagające gry sama długość pracy na baterii nie jest dla mnie ważna
7) matryca FHD matowa najlepiej chyba IPS
8) Będzie używany dosłownie wszędzie, gwarancji międzynarodowej nie potrzebuje
9) Gry

■ klasy 0: przeglądarkowe np. z Facebooka, NK.pl i inne oparte na flash, HTML5, Hearthstone HoW

■ niskie wymagania: League of Legends, DOTA2, Counter-Strike 1.6, The Sims 3, Minecraft

■ średnie wymagania: Fifa 15, Diablo III, Counter-Strike: GO, The Sims 4

10) Programy

■ Głównie office, sporadycznie amatorska obróbka zdjęć filmów, nic bardzo wymagającego

11) Miło jakby miał już USB-C
12) Podobno lenovo ostatnio słabo stoi ze swoimi egzemplarzami i serwisem
13) Na prawdę gubię się w gąszczu laptopów i ich typów
14) Mam dylemat dotyczący czy warto iść w stronę biznesową laptopów czy też multimedialnych/do gier tylko z bardzo dobrą konstrukcją. Co będzie bardziej opłacalnym i logicznym wyborem

Opublikowano

Mam dylemat dotyczący czy warto iść w stronę biznesową laptopów

W tej cenie nie znajdziesz nic poza modelami z procesorami "U" (energooszczędnymi)

ASUS (ASUSPro)P4540UQ-FY0065R i5-7200U/8GB/256SSD/Win10P 940MX

Acer Aspire 7 i5-7300HQ/8GB/120+1000/Win10 GTX1050Ti (A715-71G) - taki bardziej "uniwersalny" jako jedyny komputer i wydajny też do gier

https://www.ultrabookreview.com/15610-acer-aspire-7-a715-71g-review/

W razie jak byś chciał jakiś dłuższy maraton zrobić w bardziej wymagających tytułach możesz odpalić podstawkę chłodzącą lub zrobić niewielki undervolting procesora i grafiki.

Opublikowano

Dziękuję za odpowiedź, ten Acer Aspire 7 i5-7300HQ/8GB/120+1000/Win10 GTX1050Ti (A715-71G) bardzo mi się spodobał na pewno na duży + matryca i aluminiowa obudowa oraz wnętrze no i sam wygląd stonowany właśnie o to mi chodzi. Jednak jeżeli w tym budżecie nic z klasy biznes lepszego nie dostane od ASUS (ASUSPro)P4540UQ-FY0065R i5-7200U/8GB/256SSD/Win10P 940MX, to może zmiejszyć budżet bo tak mocna karta w podanym Acerze nie byłaby mi tak na prawdę potrzebna i znaleźć coś rozsądniejszego do potrzeb?

Opublikowano

matryca i aluminiowa obudowa 

Nie jest to jakiś super matryca IPS raczej średniak, obudowa też nie jest cała aluminiowa ale częściowo.

to może zmiejszyć budżet bo tak mocna karta w podanym Acerze nie byłaby mi tak na prawdę potrzebna

Acer Aspire 7 i5-7300HQ/8GB/120+1000/Win10 GTX1050

Można ale tańsze są bez matryc IPS - o to chodzi, by tańsze konfiguracji nie wydawały się zbyt atrakcyjne względem innych serii.

• reaction_title_1 1
Opublikowano
1 minutę temu, FxJ napisał:

Można ale tańsze są bez matryc IPS - o to chodzi, by tańsze konfiguracji nie wydawały się zbyt atrakcyjne względem innych serii.

No i wszystko jasne, złoty środek dla mnie nie istnieje... A jakby pójść z kolei z przedziałem cenowym w górę mniej więcej 4500zł? Bo jakby nie patrząc narazie Acer Aspire 7 i5-7300HQ/8GB/120+1000/Win10 GTX1050Ti (A715-71G) wygrywa jednak jakby już była ta karta graficzna 1050ti i miałbym ochotę odpalić najnowszego assasina to już pewnie z temperaturami słabo sprawa się ma w tym egzemplarzu

Opublikowano

A jakby pójść z kolei z przedziałem cenowym w górę mniej więcej 4500zł?

Do nic tu się nie zmieni, dopiero trochę powyżej pojawiają się inne modele z lepszym układem chłodzenia.

ochotę odpalić najnowszego assasina

https://www.notebookcheck.net/Assassin-s-Creed-Origins-Notebook-and-Desktop-Benchmarks.262496.0.html

Dell Inspiron 7577 i5-7300HQ/8G/256/Win10 GTX1060 (ma slot na dysk HDD)  - to raczej bym sugerował np. takiego Della z grafiką Max-Q "-10%" wydajności, ale znacznie chłodniejsza praca bo niższe zegary ma ustawione - można je podbić oczywiście.

Opublikowano
10 minut temu, FxJ napisał:

Dell Inspiron 7577 i5-7300HQ/8G/256/Win10 GTX1060 (ma slot na dysk HDD)  - to raczej bym sugerował np. takiego Della z grafiką Max-Q "-10%" wydajności, ale znacznie chłodniejsza praca bo niższe zegary ma ustawione - można je podbić oczywiście.

Dziękuję za propozycję jednak ta już całkiem by zbaczała od moich realnych potrzeb.

Coś najbardziej mi bliższego byłoby jak podany przez Ciebie Acer Aspire 7 jednak w zamian tak mocnej grafiki na korzyść np. dysku ssd 250. Bądź w ogóle słabszej grafiki na korzyść niższej ceny. No ale to tak jak wspominałeś niestety takie rzeczy nie istnieją.

Opublikowano

Dobrze, gdyby zaszaleć i pójść wyżej powiedzmy przedział około 5000zł i ustalić priorytety takie jak wcześniej podane czyli: jakość wykonania, matryca, dysk ssd+ewentualnie hdd(zawsze w sumie mogę dokupić zewnętrzny, ale fajnie jakby jednak był wewnętrzny) to czy można by było już podać bardziej pasujące pozycje?

Nie ukrywam, że szukam różnych pozycji i tych trochę przewyższających mój budżet, ponieważ jak wszyscy wiemy zbliża się czarny piątek i może cudem uda się coś uszczknąć, a jak nie to i tak najpóźniej na początku przyszłego tygodnia jestem zmuszony już coś zamówić.

Opublikowano

Dziękuję bardzo za pomoc, jak na razie wygrywa Acer Aspire 7. Mam tylko pytanie czy wiadomo może jaki dysk SSD znajduje się w tych modelach? Lepiej szukać modelu z samym hdd i dokupić od razu inny dysk SSD ~250GB czy można spokojnie brać model już z wmontowanym fabrycznie dyskiem?

Opublikowano

Aha, czyli po prostu montują co nie zbywa z magazynu :) Dziękuje raz jeszcze, zastanowię się nad tym Acerem Aspire 7 jak i Acerem Helios (chociaż tutaj trochę wadzi mi sam wygląd) i zostaje czekać do "czarnego piątku" może trafi się jeszcze jakaś promocja.

Opublikowano

średnie wymagania: Fifa 15, Diablo III, Counter-Strike: GO, The Sims 4

Do tych gier jeszcze by się nadał, ale przez nagrywarkę ma okrojoną wentylacje - tylko jeden wentylator.

Wiec wszystkie powyższe do grania będą znacznie lepsze.

Skąd masz ta informacje?

Opublikowano

Witaj, Protaktyn! Byłem dziś w MediaMarkt i chciałem kupić tego Acera Aspire 7. Sprzedawca odradził mi go, ze względu na to, że jest on z serii biznesowej i będzie się grzał ze względu na małą obudowę.

Polecił mi za to HP Omena albo Predatora, 700 zł drożej, zrezygnowałem więc i mam zagwozdkę teraz, ehh.

Dlatego poczekajmy na odpowiedź specjalisty, jako, że ja też szukam laptopa w przedziale 4-4,5 k do gier, streamowania i montowania filmów, z tym, że ja 17 cali

Opublikowano (edytowane)

Cześć nabijaczytastream, taki HP Omen jest rozchwytywany i wybrałbym go lub też Acera Helios czy też laptopy MSI jednak jednym z podstawowych moich wymagań jest w miarę spokojny stonowany wygląd i mocna solidna konstrukcja ponad wydajność, której w sumie nie potrzebuję - jednak jak się okazało bez przepłacenia w moim przypadku za wydajność nie dostanę dobrej matrycy

Edytowane przez Protaktyn
Opublikowano

Sprzedawca odradził mi go, ze względu na to, że jest on z serii biznesowej

Głupot ci nagadał, to model multimedialno-gamingowy. Jak by był biznesowy to byłby znacznie lepszy choćby pod względem gwarancji dłuższej itp.

Dopiero VN7 podchodzi pod modele premium i nastawione też dla biznesu czy dla youtuberów np. 592G ma Krzysztof Gonciarz.

Aspire 7 (15" - A715-71G)
Aspire 7 (17" - A717-71G)

W dodatku po samej nazwie nie są do odróżnienia wersja 15,6" i 17,3"

który laptop jest lepszy pod względem konstrukcyjnym i miarowo dłużej mógłby mi posłużyć?

VN7 jest pod każdym względem lepszy poza mniejszą wentylacją od spodu, Aspire7 łatwiej dzięki temu schłodzić.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, FxJ napisał:

VN7 jest pod każdym względem lepszy poza mniejszą wentylacją od spodu, Aspire7 łatwiej dzięki temu schłodzić.

Rozumiem że jedynie plus dla Aspire7 jest lepiej chłodzony jak się używa podkładki chłodzącej. Jeżeli we wszystkim jest lepszy wybór jest prosty, czy kupując laptopa z win10 i oddzielnie dysk ssd w jednym sklepie np. w Xkom to czy dysk zostanie mi zamontowany do laptopa, a system przeniesiony na ssd?

Edytowane przez FxJ
Opublikowano

Czyli będę w stanie zrobić sam to bez problemu? nigdy jeszcze nie kupowałem laptopa z systemem. Miałbym do Ciebie dużą prośbę, jaki dysk SSD ~250GB Twoim zdaniem byłby najrozsądniejszy do moich potrzeb do laptopa  Acer VN7-793G, chyba kość MLC tylko jaki producent? Samsung, Plextor?