Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

1) Laptop do firmy, głównie do prac biurowych, weekendowo na studia (kilka godzin pisania bez dostępu do gniazdka).

2) wolę z win, ale nie ma to dużego znaczenia 

3) ~14 cali

4) SSD 256 wystarczy, 

5)max 5500zl

5b) obecnie posiadam Acera 6920 który już nie daje rady i do grania stacjonarke. Laptop musi wytrzymać przynajmniej 3-4 lata, przed Acerem miałem gamingowe msi które ledwo wytrzymało 3lata studiów.

5c) najlepiej dzisiaj/jutro, max ten tydzień.

6) materiały wykonania bez większego znaczenia, po prostu musi wytrzymać swoje. Ważny czas pracy na baterii.

7) matowa 1080p, najlepiej matowa

8) używany głównie na wyjazdach (w Polsce).

9) gry jeśli nawet to te starsze, nie jest to priorytet.

10) programy biurowe, prosta obróbka zdjęć, mały plik w SOLIDWORKS/autocad

11) USB-C z ładowaniem, najlepiej z TB

12) wszystko tylko nie MSI/Toshiba - złe wspomnienia

13) ThinkPad T470, YOGA 720-13 z i5-8250u, latitude 5480 z i5-7440hq i 930mx 

Jestem prawie zdecydowany, ale może będą inne propozycje/ argumenty których nie wziąłem pod uwagę.

Edytowane przez Hunt3d
Opublikowano

Laptop musi wytrzymać przynajmniej 3-4 lata

(mam) do grania stacjonarke

To bierz tylko biznesowe modele (gwarancja 3 lata), żadnych konsumenckich np. Yoga bez dopisku "Thinkpad Yoga"

USB-C z ładowaniem

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_60W/100W_USB_chargeable_laptops

Lista jest krótka

N005L548014EMEA Dell Latitude 5480 i5-7440H - bez grafiki dedykowanej, + dołożyć drugą kość RAM 8GB (aktualnie są drogie wiec w przyszłym roku)

N002L548014EMEA Dell Latitude 5480 i5-7440H+930MX

We should mention here that according to the spec sheet, Dell actually offers three different batteries ranging from 42 Wh to 68 Wh. When we checked online, all configurable Latitude models had either the 51 Wh 3-cell or the 68 Wh 4-cell battery pack. This summer, Dell plans to release a 68 Wh Long Life Cycle Polymer battery as well.

https://www.notebookcheck.net/Dell-Latitude-5480-7600U-FHD-Laptop-Review.200690.0.html

Tylko trzeba sprawdzić którą ma baterie, najlepiej przez stronę Della bo w sklepach maja z tym problem zwykle.

Lenovo ThinkPad T470 i5-7200U/16GB/256SSD FHD

Lenovo ThinkPad T470 i5-7200U/16GB/256SSD/Win10X FHD (czysty system)

Tutaj pamiętaj że ma dwie baterie a nie jedną.

Opublikowano

Yoga byłą brana pod uwagę że względu na mocny procesor.

Jeśli dobrze pamiętam thunderbolt ma w specyfikacji ładowanie.

5480 bez dedykowanej karty nie mają TB, muszę zapytać o ta baterie i pewnie będzie to ten lapek.

T470 wiem o tym, spory plus na przyszłość, szkoda że go nie odświeżają w najbliższym czasie to bym sie nawet nie zastanawiał.

Opublikowano

ze względu na mocny procesor

https://www.purepc.pl/notebooki/intel_core_i58250u_rozczarowujace_wyniki_wydajnosci

Musi jednak mieć też wydajne chłodzenie, względnie wydajny ale nie lepszy od laptopów z procesorami HQ.

Jeśli dobrze pamiętam thunderbolt ma w specyfikacji ładowanie.

Ale i kabel musi być odpowiedniej klasy (warstwa izolacji) by przesłać prąd o odpowiednim napięciu i natężeniu.

szkoda że go nie odświeżają w najbliższym czasie to bym sie nawet nie zastanawiał.

Na pewno w przyszłym roku wydadzą z procesorami Kaby Lake Refresh - wszystkie biznesowe modele.

Opublikowano

Że jest źle z tymi procesorami to nie wiedziałem, dobre ostrzeżenie.

To to już nie problem, ogólnie chodzi mi o ładowanie z innych ładowarek niż oryginalna, oraz z powerbanka po usbc. Miałem yoge na kilka dni i ładowałem ja bez problemu ta samą ładowarka co Xiaomi mi5 z tego samego kabla.

Nie bardzo mogę czekać, a widziałem gdzieś że nastąpi to bliżej marca/kwietnia.

Opublikowano

To nie ostrzeżenie, Acer Spin 5 ma po prostu za słabe chłodzenie do takiego procesora

csm_internals87_a6e50cd538.jpg

Latitude 5480 z największą bateria i tak cały dzień wytrzyma.

usb_c_laptop_charting-100649896-orig-100

A z tym ładowaniem jest różnie.