Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie! Z polecenia innego użytkownika zdecydowałem się tutaj zajrzeć i założyć temat w nadziei na rozwiązanie dylematu i wątpliwości dotyczących kupna laptopa.

Postaram się w paru zdaniach opisać swoją sytuację żeby lepiej zobrazować cel w jakim zamierzam laptop kupić, a następnie uzupełnie o wymagania podane w formularzu.

Od wielu lat przewlekle choruje i niestety wizyty w szpitalach stały się ostatnio coraz częstszą koniecznością. Czasami jednak się zastanawiam czy gorzej przychodzi mi walczyć z samą chorobą czy z nudą i szpitalną codziennością. Myślę że każdy kto spędził w szpitalu jednorazowo przynajmniej tydzień wie o czym mowa :) . Na codzień korzystam z komputera stacjonarnego i dotychczas było dobrze niestety nastąpił ostry rzut choroby w związku z czym więcej czasu przyszło mi spędzać w pozycji leżącej. Szukam laptopa jako alternatywy dla komputera stacjonarnego - czegoś na co wygodnie mógłbym przejść jeśli nie daje rady wysiedzieć przy komputerze, co mogę zabrać ze sobą do szpitala, zająć głowę i przyśpieszyć czas w nim płynący.

Podam specyfikacje swojego aktualnego komputera stacjonarnego żeby było wiadomo z czego aktualnie korzystam - gdyby udało się znaleźć coś co ma podobna wydajność byłoby fantastycznie.

Intel Xeon E3-1231 v3@3.40 GHz, 8 GB RAM, Nvidia Geforce GTX 970, dysk SSD 256 Gb + 2TB HDD. To w zasadzie tyle słowem wstępu - teraz formularz :

1. Dla kogo laptop? Myślę że ująłem to dość dobrze we wstępie.

2. Windows - Może ale nie musi. Zwłaszcza jeśli za cenę tego Windowsa można by zakupić np. lepszy dysk.

3. Rozmiar Matrycy -  Jako że szukam kompromisu pomiędzy mobilnością a komfortem użytkowania myślę że 15" w pełni spełnia moje oczekiwania. 17" o ile przyjemna dla oka wydaje się zbyt ciężka.

4. Dysk Twardy - Zdecydowanie SSD - w swoim komputerze stacjonarnym posiadam dysk 256 i 2TB HDD. Z tych 2TB praktycznie w ogóle nie korzystam, nie mam tendencji do chomikowania jeśli chcę pograć w jakieś tytuły poprzednie usuwam. JEDNAKŻE - tutaj mam stały dostęp do szybkiego internetu i w razie czego mogę gry dociągnąć czy to ze steama czy z GoGa - w szpitalu nie ma tego luksusu w związku z czym gdyby był to dysk SSD przynajmniej 500 GB zamiast wspomnianych 256 byłoby rewelacyjnie.

5. Kwota - Na laptopa planuje przeznaczyć od 5-6k. Chodzi o samego laptopa nic więcej - dlaczego akurat taka rozpiętość - wiadomo że wolałbym wydać mniej aczkolwiek jestem skłonny dopłacić jeśli oferta bardzo by do mnie przemówiła.

6. Jakość wykonania - no nie ukrywam że nie przepadam za tandetą, nie zależy mi na wodotryskach, pięknych logach, o swój sprzęt staram się dbać jak na razie z powodzeniem, nie chciałbym sprzętu który gdzieś tam piszczy, trzeszczy, terkocze, ugina się na lewo i prawo. Ma mnie w tym szpitalu podtrzymać na duchu a nie jeszcze bardziej przygnębić ;)

7. Rozdzielczość matrycy - chyba standardowa 1920x1080 bo takiej używałem dotychczas na codzień w domu.

8. Gdzie będzie używany - wszędzie tam gdzie nie będe mógł skorzystać z Desktopa - głównie na leżąco, czy to w domu czy w szpitalu. Jeśli będe go zabierał ze sobą to raczej będą to pomieszczenia zamknięte, nie otwarte przestrzenie.

9. Gry - na swoim desktopie większość gier odpalam na maksa, może niektóre modyfikuje do ustawień wysokich niemniej zawsze gram na 60 FPS i na tym zależy mi najbardziej. Na płynności rozgrywki. W drugiej kolejności kultura pracy - staram się znaleźć kompromis pomiędzy jakością grafiki, płynnością rozgrywki i temperaturami/hałasem podzespołów. Gry w jakie głównie gram to gatunek cRPG - najbardziej lubię rzut izometryczny ale i w Wiedźmina mi się zdarzyło popykać. Do tego jakiś Dark Souls 3. Nowsze produkcje jakoś specjalnie mnie nie interesują ACZKOLWIEK lubię się trochę pobawić w modowanie starszych tytułów - ot chociażby takiego Skyrima. 

10. Programy - tutaj nic specjalnego.

11. Wymagania specjalne - Raczej standard - żeby był USB do podłączenia myszki, wejście na słuchawki, może ta podświetlana klawiatura? Bardzo często siedze po nocach - zwłaszcza w szpitalu chciałbym mieć możliwość widzenia tego co kilkam i nie budzić innych pacjentów na sali ciągle zapaloną lampką nocną.

12. Osobiste preferencje - pozostaje otwarty na wszelkie. Kiedyś siostra sprawiła mi Della ale to było 12 lat temu - miło go wspominam.

13. Aktualnie rozpatrywane modele - jak na razie mam dwa - w 14 punkcie postaram się uściślić dlaczego takie :

Lenovo Legion Y720  |   Dell Inspiron 7577

14. Zrobiłem wcześniej mały research, starałem się znaleźć takie laptopy które w mniejszym bądź większym stopniu kryteria którymi się kierowałem.

Szukałem czegoś co będzie wydajne, z dobrą kulturą pracy, solidnie wykonane i mobilne.

Wydajne dlatego że jeśli już coś gram to chciałbym żeby chodziło to płynnie.

Kultura pracy - no jednak jeśli będe grał w szpitalu to po pierwsze będę go pewnie trzymał na kolanach/udach - nie chciałbym trzymać tam pieca hutniczego. Kwestia dźwięku - ja pewnie będe grał na słuchawkach ale nie chciałbym żeby hałas chłodzenia i wiatraków stał się uciążliwy dla współpacjentów.

Mobilność - to się niejako wpisuje w poprzednie punkty - raz że będe go przenosił dwa że trzymał na kolanach zbyt wielkim klocem to też on być nie może.

Na początek plusy łączące oba laptopy - oba określane są jako solidne i wydajne nie wiem jednak który bardziej - jeśli chodzi o solidność chyba Dell jeśli chodzi o wydajność - Lenovo.

Kultura pracy - jak wynika z recenzji nieznacznie na korzyść Lenovo - jest chyba nieco cichszy i chłodniejszy aczkolwiek nie wiem jak wielkie są to różnice.

Oba wyposażone są w dobrą klawiature - to bardzo ważne bo o ile z gładzika do grania korzystał nie będę o tyle pewnie klawiatura będzie dość często eksploatowana.

Przyzwoity dźwięk - jak wspomniałem pewnie będe grał na słuchawkach ale gdybym czasami chciał odpocząć czy coś komuś pokazać miło byłoby gdyby jakość dźwięku nie raziła.

Teraz minusy

Oba określono jako stosunkowo ciężkie - Dell jak podaje producent około 2.8 kg, Lenovo bodaj 3.1 kg. Nie wiem jak bardzo będzie mi przeszkadzać te 3 kg na udach, kolanach ale chyba nie może być aż tak źle.

Nie mają może najlepszej baterii ale jak wspomniałem i tak pewnie będę grał głównie na kabelku. Dell został ponoć wyposażony w bajer w postaci jakiegoś Quickcharge który ładuje 80% baterii w godzine.

Jeśli chodzi o Lenovo ludzie piszą o palcującej sie obudowie ale to jakoś bardzo mnie nie rusza. Ma być przede wszystkim solidny to czy zostawia odcisk palców nie ma dla mnie aż takiego znaczenia.

No i teraz najgorsze - Ekran - jak wynika z recenzji oba się tutaj nie popisały - Dell ma przeciętnej jakości ekran i problemy z jasnością, Lenovo stoi niewiele lepiej ale schowali go za błyszczącą szybą. Niestety trudno mi stwierdzić jak bardzo to wszystko przeszkadza.

Uff.. To tyle - jeśli ktoś miałby jakieś konkretne propozycje, uwagi, sugestie to bardzo proszę o pomoc, dziękuje również za wszelką do tej pory okazaną ;)

Opublikowano (edytowane)

Niestety nigdzie nie widzę możliwości edycji postu toteż napiszę jeden pod drugim - przejrzałem troszkę forum pogrzebałem w necie i pojawiła się jeszcze trzecia opcja która nie ukrywam również mi się podoba - konkretnie chodzi o kadłubki - Dream Machines G1060 lub Hyperbook N85 z 1060 na pokładzie.

Niestety bardzo trudno znaleźć na ich temat jakieś rzetelne recenzje, nie wiem jak z jakością wykonania, czy się podzespoły bardzo grzeją etc. O ile w przypadku dwóch poprzednich co nieco na necie mogłem znaleźć o tyle tutaj jest różnie. Niby coś jest ale dotyczą zupełnie innych modeli toteż ciężko tu wyciągać jakieś wnioski.

Jeśli możecie coś w tej kwesti podpowiedzieć to bardzo proszę o pomoc bo nie ukrywam podoba mi się ta trzecia opcja również.

Edytowane przez Argo
Opublikowano

Nie wiem jak bardzo będzie mi przeszkadzać te 3 kg na udach, kolanach ale chyba nie może być aż tak źle.

Na pewno dobrze byś miał podkładkę.

Lenovo stoi niewiele lepiej ale schowali go za błyszczącą szybą. Niestety trudno mi stwierdzić jak bardzo to wszystko przeszkadza.

Przez to rozwiązanie jest ona bardziej pół matowa.

No i teraz najgorsze - Ekran - jak wynika z recenzji oba się tutaj nie popisały

Oszczędności gracze i tak chcą 120Hz, a jaki masz teraz model monitora tak dla porównania?

Można je podzielić na dwie grupy:

Pełna GTX 1060 bez systemu

Dream Machines G1060-15 i7-7700HQ/16GB/512SSD GTX1060 (kadłubek Clevo P651HP6-G)

Lenovo Legion Y720-15 i7-7700HQ/8GB/1000 GTX1060 + ok 500zł na dysk SSD NVMe np. Plextor PX-256M8PeGN / Samsung 960 EVO 250GB

Te są dosyć ciężkie 

GTX 1060 Max-Q ok 10% mniej wydajna (obniżone zegary) by wydalał miej ciepła i miał lepszą kulturę pracy

Dell Inspiron 7577 i7-7700/16G/256+1000/Win10 GTX1060 (najlepszy serwis w PL) - fabrycznie ma dobry dysk NVMe od Samsunga

HP OMEN i7-7700HQ/8GB/1TB/Win10 GTX1060 (120Hz IPS) + voucher + SSD

Opublikowano (edytowane)

Taka podkładka to faktycznie nie głupi pomysł..

Laptopa zamierzam kupić jeszcze w tym lub w następnym tygodniu toteż dobrze będzie podjąć jakąś decyzje.

Z tego co rozumiem na tego Della i tak trzeba czekać bo chyba to nowość i go jeszcze za bardzo dostępnego nie ma a ja zamierzam kupić laptopa jeszcze w tym lub w następnym tygodniu.

Jeśli chodzi o Lenovo - jego wadą jest chyba tylko ta waga - no ale i ona skądś się wzięła. Podejrzewam że to dlatego ma dobre noty jeśli chodzi o wydajność i kulture pracy. Laptop jest zrobiony solidnie, ma pomontowane żelastwo do odprowadzania ciepła to i waga się zwiększyła.

No i teraz kwestia Dream Machines - no generalnie niby wszystko na tak - ma więcej ramu, jest tańszy, posiada dysk SSD 512 tak jak pierwotnie chciałem ale nie wiem jak w jego przypadku wyglądają temperatury pracy i wszystkie te rzeczy o których wspomniałem z uwagi na ograniczoną liczbę recenzji. Pytanie jak bardzo się grzeje i jak bardzo jest głośny - czy mówimy tu o grani w Wiedzmina 3 na Ultra bez ograniczenia klatek czy będzie raczej spokojnie w sytuacji gdy gram na medium na zablokowanych 60 klatkach.

Na stronie producenta Hyperbook N85 którego też czasami polecają widziałem opcje konfigurowania w tym dodania za opłatą usprawionego systemu chłodzącego. Czy to by rozwiązało sprawe?

Generalnie jeśli z tym Dream Machines i Hyperbookiem jest raczej lipa i nie ma sensu sie w to bawić biorąc pod uwagę to czego szukam to pewnie wezmę Lenovo - jeśli sytuacja nie wygląda tak źle to skłonny jestem zaryzykować któregoś z tych kadłubków.

Edytowane przez Argo
Opublikowano

Udało mi się znaleźć recenzje Hyperbooka w nieco innym modelu konkretnie  Hyperbook SL503 VR - w zasadzie wydaje się chociaż autor nadmienił że wiatraki potrafią pracować w urywany nieco nieprzyjemny sposób - na szczęście nie zdarza się to zbyt często. Na stronie producenta widzę ze jest mozliwosc wybrania zaawansowanego ukladu chłodzącego za dodatkową opłatą.. Napisałem do nich z prośbą o klaryfikację na czym to dokładnie polega i czy rozwiązuje problem temperatur/generowanego hałasu.. 

Ktoś ma jakieś doświadczenia z tymi produkcjami? Jest to jakaś sensowna opcja którą warto rozpatrzyć czy brać tego Lenovo i dać sobie spokój?

Opublikowano

Z tego co rozumiem na tego Della i tak trzeba czekać bo chyba to nowość i go jeszcze za bardzo dostępnego

Wyprzedały się, zapytaj ich na kiedy maja planowaną dostawę.

N850HP6_inside_1.jpg

N850HP6_inside_2.jpg

Niestety, to niższy kadłubek niż myslałem, x-kom ma złe zdjęcia. Więc Legion jest od niego lepszy.

http://pclab.pl/art74104.html - to ten sam kadłubek tylko w rewizji 2.0 (dodatkowy ciepłowód)

czy mówimy tu o grani w Wiedzmina 3 na Ultra bez ograniczenia klatek

Nie ma po co wyłączać VSync-a

widziałem opcje konfigurowania w tym dodania za opłatą usprawionego systemu chłodzącego

Usługa ta polega na polerowaniu heatsinku CPU oraz GPU, za tyle się nie opłaca. Zresztą Hyperbook to też Clevo i identyczne kadłubki.

Opublikowano

Czyli Lenovo Y720? Szkoda tylko że nie da się na X-Kom wypierdzielić tego dysku HDD całkowicie, odjąć nieco z ceny i dodać sobie już normalnie jakiegoś 500 SSD..

Opublikowano (edytowane)

No to zamawiam tego 

https://www.x-kom.pl/p.....legion-y720-15-i7-7700hq-8gb-1000-gtx1060.html

I zrobię tak jak mówiłeś kupie jakiś dysk osobno i go tam podłącze - mam nadzieje ze nie ma tam żadnych plomb gwarancyjnych i nic nie trace otwierając pokrywę żeby dodać ten dysk?

O co chodzi z tymi dyskami NVMe? Lepiej kupić coś takiego 256 czy jakiś wolniejszy o większej pojemności?

Edytowane przez FxJ