Nehero Opublikowano 4 Listopada 2017 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2017 (edytowane) Cześć Po świętach zamierzam kupić komputer i5-8400 + GTX 1080 Ti. Do tego chciałbym dokupić monitor. Zacznę od budżetu, bo to on będzie dalej definiował wybór samego monitora. Założę 2 budżety na monitor, pierwszy to do 2000 zł drugi to maks. 3000 zł. Nie ukrywam nie chce kupować drogiego monitora z myślą, że będzie lepszy, bo jest droższy, tylko chce kupić jak najlepszy monitor w zadanym budżecie. Najlepiej jeśli będzie to w okolicach 2000, a jeśli okaże się, że trzeba dopłacić trochę, bo faktycznie da to namacalne efekty to maksymalnie 3000 zł. Tyle o finansach, czas przejść do drugiej części. Sporo czytałem i przeglądałem w internecie różne artykuły, początkowo myślałem o zwykłym monitorze 2k. Potem poczytałem jeszcze dodatkowo o monitorach ultra panoramicznych i powiem szczerze bardziej mnie przekonują niż monitory 2k 16:9. Poza samymi grami monitor miałby służyć do oglądania filmów, kino maniakiem nie jestem, natomiast oglądam często filmy i chciałbym móc je oglądać wygodnie i z dobrymi efektami, coś a la malutka namiastka kina. Dlatego też tutaj 16:9 się nie sprawdzi z racji, że filmy to 21:9. Więc nie będzie to monitor stricte do grania, a bardziej uniwersalny. Z tego co czytałem to ultra panoramiczne monitory wcale w grach nie odstają, więc wydaje mi się, że decyzja o wyborze ultra panoramicznego monitora jest już podświadomie podjęta, teraz pytanie trudniejsze, co wybrać, zarówno w kwestii przekątnej ekranu, rozdzielczości matrycy, i rodzaju samej matrycy. Możecie powiedzieć, że nie wszystkie gry, filmy obsługują 21:9, natomiast kupuje monitor na długie lata nie na rok, więc o ile teraz wygląda sytuacja jak wygląda to za 2 czy 3 lata, może być zupełnie inaczej, a na dłuższą metę przekonuje mnie 21:9. Pierwszym monitorem na, który trafiłem i mnie zaciekawił jest: https://mediamarkt.pl/komputery-i-tablety/monitor-lg-29uc88-b 29 cali i 2560x1080 raczej jest standardem w kwocie do 2000 zł z tego co zdążyłem zauważyć. Chcąc wejść w lekko większą przekątną i rozdzielczość trzeba operować w drugim moim budżecie. Wiadomo 34 cale i 3440 x 1440 powinny być lepsze od 29 cali i 2560x1080. Zastanawia mnie jedno czy warto. Sam GTX 1080 Ti w grach na pewno sobie poradzi, zarówno przy 3440x1440 czy 2560x1080, bardziej chodzi o opłacalność wyższej rozdzielczości czy przekątnej ekranu, co do kwoty jaką musimy dołożyć. Ostatni problem dotyczy wyboru samej matrycy: TN lub VA lub IPS. TN odrzucam z góry, posiadam obecnie i 3 x NIE na tą matrycę. Początkowo myślałem o IPS, bo wszyscy ją zachwalają, natomiast potem przeczytałem o problemach jakie posiada ta matryca, a mianowicie Backlight Bleed, poczytałem o tym problemie i powiem, że zniechęcił mnie do matrycy IPS, okej mamy super kolory, kąty widzenia, ale bawienie się o ile mamy pecha z wymianą monitorów, aż trafimy na taki nie dotknięty tym problemem mnie nie zachęca. Chyba, że nie jest aż tak źle jak piszą, albo są wyjątki nie dotknięte tym problemem. Potem przyszła kolej na matrycę MVA, która jest środkiem pomiędzy TN a IPS, jednak bez problemu matrycy IPS. Na koniec powiem, że nie wiem do końca co o tym wszystkim myśleć i mam nadzieje, że rozjaśnicie mi trochę umysł, przedyskutujecie ze mną ten cały temat, uświadomicie mi to czego jeszcze nie wiem, a powinienem oraz wskażecie na, których modelach monitorów ultra panoramicznych warto się skupić. PS. Ciekawą opcją byłoby zakrzywienie ekranu. Jak też czytałem są różne kąty zakrzywienia, i z tego co pamiętam najlepsze było z dopiskiem 1800R, gdzie każdy punkt był równo odległy od oczu. Edytowane 4 Listopada 2017 przez FxJ Cytuj
FxJ Opublikowano 4 Listopada 2017 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2017 Takie 29" ultrawide ma wysokość 24" 16:9 co dla 1080p jest ok. Cytuj Do tego chciałbym dokupić monitor. Monitor też chcesz kupić po świętach? Cytuj a na dłuższą metę przekonuje mnie 21:9 Bez G-synca? Nie masz telewizora? AOC AG352QCX LG 34UM88C-P Z tych bardziej, lub czekaj na modele na 2018. Cytuj
Nehero Opublikowano 4 Listopada 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2017 Powiem tak nie mam pieniędzy na komputer i monitor od razu, więc komputer kupię po świętach, a monitor odrazu po komputerze jak zbiorę środki. Telewizor mam ale stary kineskopowy. Dlatego nie chcę telewizora, zresztą telewizji wogóle nie oglądam i jedynie lepszy monitor mi wystarczy. Te dwa monitory co podałeś są ciekawe tylko mam parę pytań. Przy przekątnej ekranu 34, 35 jak to jest z widocznością pikseli przy rozdzielczościach monitorów, które podałeś. Co do monitora AoC raczej na 100% nie wykorzystam odświeżania 200Hz, tutaj przydałyby się 2 jak nie 3 gtx 1080TI, choć poza tym prezentuje się bardzo dobrze. A co do monitora LG to jak tu jest z backlight bleed, występować zapewne występuje, ale wiesz może w jakim stopniu? Co do G-sync jeśli udałoby się to byłoby dobrze, natomiast nie jest to mus. A co to za modele mają być na 2018, coś już wiadomo jakie i kiedy? Nie ukrywam, że najlepszy byłby monitor z SuperAmoled, mam tą matrycę w Note 4 i na prawdę trzeba by się wysilić, aby jej coś zarzucić. Musze też powiedzieć, że o wiele lepiej ogląda mi się filmy na 5,7 cala SuperAmoled niż na 21 cala TN, nie ma co porównywać TN przegrywa jeszcze przed samym startem. Cytuj
FxJ Opublikowano 4 Listopada 2017 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2017 Cytuj a monitor odrazu po komputerze jak zbiorę środki Czyli dopiero w nowym roku, więc poczekaj na nowe modele. Cytuj zresztą telewizji wogóle nie oglądam i jedynie lepszy monitor mi wystarczy Ja też nie oglądam ale za to seriale i filmy FullHD już tak i to sporo. Cytuj Przy przekątnej ekranu 34, 35 jak to jest z widocznością pikseli przy rozdzielczościach monitorów, które podałeś. http://www.displaywars.com/35-inch-21x9-vs-27-inch-16x9 FullHD powinien stać jak najdalej, a 1440p już normalnie. Cytuj występować zapewne występuje, Tu chodzi o minimalne odchylenie diod podświetlającej LED, często da się to łatwo zniwelować Cytuj ale wiesz może w jakim stopniu? Jak grzyby po deszczu, raz lepiej raz gorzej. Cytuj A co to za modele mają być na 2018, coś już wiadomo jakie i kiedy? Nowe, siedzę głownie w notebookach i nie mam takiego kontaktu z ludźmi od monitorów. Cytuj najlepszy byłby monitor z SuperAmOLED Tak OLED-ów w tym roku nadal praktycznie w ogóle nie było a TV to majątek. Cytuj N przegrywa jeszcze przed samym startem IPS też IPS-owi nie równy, zależy jakiej klasy ma matrycę, jaki parametry. Cytuj
Nehero Opublikowano 5 Listopada 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2017 Mój monitor ma rozdzielczość1600x900, niestety nie jest on na podstawce a z tyłu ma podpórkę, więc odchylić do tyłu się da, natomiast do przodu nie. Sumarycznie z matrycą TN i słabą rozdzielczością daje to efekt taki, że wole oglądać film na komórce, bo tam to wygląda ładnie a i nie musze się martwić o kąty widzenia, które niestety w moim monitorze (z racji tego, że monitor można ustawiać jedynie odchylając go do tyłu lekko) są słabe. TV Oled to majątek tak, choć patrząc na niektóre modele to nawet to było by mało powiedziane. Dobrze w takim razie poczekam na nowe modele zanim zakupie monitor. Dziękuję za pomoc :) Cytuj
Tamagotchi Opublikowano 5 Listopada 2017 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2017 Wpierw kup grafikę i zasilacz a później monitor a na końcu procesor + płytę i RAM. Cytuj
Nehero Opublikowano 5 Listopada 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2017 a na co mi najpierw grafika i monitor, jeśli tego nie wykorzystan w żaden sposób? Cytuj
Nehero Opublikowano 5 Listopada 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2017 (edytowane) Kwestia jest taka, żeby w moim komputerze coś ruszyć to trzeba odrazu całość wymienić. A nawet gdyby to procesor AMD Althon 7750 raczej i tak ma marne szanse z GTX 1080 ti, a nawet jeśli to karta i tak się nie zmieści do obudowy choć by nie wiem co. Edytowane 5 Listopada 2017 przez Nehero Cytuj
Tamagotchi Opublikowano 6 Listopada 2017 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2017 A ok, to odpada ta opcja niestety i zostaje wymiana całej skrzynki w takim razie. Cytuj
Nehero Opublikowano 6 Listopada 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2017 Jedynie narazie moge wymienić zasilacz i kupić dysk SSD przed całą resztą, ale poza tym już nic. Cały zestaw będę opierał jedynie na SSD, bo mam dysk zewnętrzny więc kolejny wewnętrzny mi nie potrzebny. Tak, że jest to jedyna opcja. Cytuj
Nehero Opublikowano 30 Listopada 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2017 Cześć , chciałbym powrócić do tematu wyboru monitora, może nie konkretnego modelu, lecz bardziej ogólne przemyślenia i nowe pytania. Tak myślałem i myślałem i myślałem, czytałem, patrzyłem i doszedłem do wniosku, że chyba bym nie chciał IPS-a, tylko VA i tutaj pytanie. Czym tak na prawdę różnią się same VA czyli czym różni się VA od MVA od AMVA+, PVA itp. bo o ile w internecie jest porównanie do IPS i TN, to jeszcze nie trafiłem na porównanie poszczególnych rodzajów matrycy VA. Bo poza tym, że różnią się trochę nazwą, to w czym tkwią szczegóły. Kolejne pytanie dotyczy samego G-sync, czy faktycznie jest on taki dobry jak wszyscy go wychwalają w kwestii poprawy jakości obrazu, polepszenia płynności itp. Przeglądałem również monitory zakładając następujące parametry: Matryca VA i jej pochodne, 21:9, 3440x1440, G-sync, zakrzywiony ekran, oto rezultaty https://www.morele.net/monitor-aoc-ag352ucg-1211298/ https://www.morele.net/monitor-hp-omen-x-x3w57aa-abb-1227857/ https://www.morele.net/monitor-acer-predator-z35p-1457276/ CIekawy jestem co o nich myślicie. Jeśli faktycznie warto brać monitor z G-sync, to czy wiadomo już, czy jakieś mają wyjść ultrapanoramy z G-sync w 2018 roku? Bo póki co widzę, że 95% to AMD Free Sync, również jeśli chodzi o monitory, które mają wyjść w 2018. Cytuj
FxJ Opublikowano 30 Listopada 2017 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2017 Nikt chyba nie robił nawet. http://pclab.pl/art41370-9.html - tu masz trochę konkretów. Cytuj czy faktycznie jest on taki dobry jak wszyscy go wychwalają w kwestii poprawy jakości obrazu, polepszenia płynności To zupełnie nie o to chodzi, w tej cenie powinien się spokojnie znajdować i to żaden wymóg bynajmniej. Zresztą wyprą go darmowe a konkretnie Adaptive-Sync (od DisplayPort 1.2a). O nowości w monitorach musisz pytać np. na mva.pl Cytuj
Nehero Opublikowano 30 Listopada 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2017 Czyli rozumiem, że G-sync sobie odpuścić, a skupić się na Adaptive Sync? I czy Adaptive Sync jest kompatybilny z kartami GeForce? Bo wszystkie monitory jakie przeglądam, które obsługują Adaptive Sync, w specyfikacji mają obsługę AMD Free Sync. No i dzięki za tą informację, bo o tym nie wiedziałem. Cytuj
FxJ Opublikowano 30 Listopada 2017 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2017 Cytuj Czyli rozumiem, że G-sync sobie odpuścić Nie opuścić ale w tym przedziale cenowym to powinien by jednak standard i jeśli używasz kart Nvidii to zdecydowanie przyda się. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi