Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć wszystkim! Potrzebuję pomocy w wyborze laptopa dla mojej narzeczonej.

1) kobieta, studentka
2) bez systemu operacyjnego, dostępny dzięki uczelni
3) 15,6"
4) SSD 256GB, bez HDD; napęd DVD mile widziany
5) maksymalnie 2500zł, nowy
5b) jak najdłużej, będzie to jej jedyny komputer
5c) do 1 miesiąca
6) najważniejsze aby był niezawodny
7) matryca matowa
8) dom, biurko i łóżko
9) niskie wymagania, żeby te simsy poszły chociaż
10) główne zastosowanie to internet oraz filmy, w dalszej kolejności ms office, gra typu the sims
11) matryca matowa
12) narzeczona posiada od 6-7 lat Lenovo y550, który już dogorywa. Generalnie bardzo szybko (po 2 latach? może 3) bateria przestała utrzymywać laptopa dłużej niż kilkanaście minut. Kamerka internetowa również przestała działać. Teraz szybko się zamula, przegrzewa, coś tam czasem 'strzela' wewnątrz.

Sam osobiście posiadam jeszcze Della Studio 1537, którego kupiłem 8,5 roku temu i do dzisiaj praktycznie chodzi bez zarzutu. Pół roku temu bateria ni z tego ni z owego przestała po prostu działać. Byłem (jestem) z niego bardzo zadowolony.

Z tego też powodu moja opinia jest taka, że Delle są bardziej niezawodne od Lenovo, Asusa czy Acera. Ale czy faktycznie tak jest? A może kiedyś tak było, a teraz już takiej różnicy nie ma?
13) brak
14) brak

Dzięki z góry za pomoc!

Opublikowano

(po 2 latach? może 3) bateria przestała utrzymywać laptopa dłużej niż kilkanaście minut

Jak w samochodzie akumulator, wymienia się co jakiś czas. To samo z pastą termoprzewodzącą po dwóch latach powinno się wymienić fabryczną na jakąś lepszą.

Ale czy faktycznie tak jest?

Laptop składa się z wielu elementów, producent kupuje matryce, dyski, pamięci RAM, baterie itd.

SSD 256GB
+ dedykowana grafika

maksymalnie 2500zł, nowy

najważniejsze aby był niezawodny

Tak skromnie licząc za mały budżet o minimum 500zł. No i te Simsy 4 z dodatkami to śmiało >80GB więc najlepiej SSD M.2 nawet 128GB na system i HDD na "gry"

Dell Vostro 5568 i5-7200U/8GB/1000 FHD - nawet wliczając tego biznesowego Vostro (gwarancja 3 lata) + dołożenie dysku SSD M.2 (SATA AHCI)

ASUS VivoBook 15 R542UQ i5-7200U/8GB/1TB/DVD GT940MX - ewentualnie z super pojemną baterią i grafiką dedykowaną.

Opublikowano

Dzięki za odpowiedź!

25 minut temu, FxJ napisał:

Jak w samochodzie akumulator, wymienia się co jakiś czas. To samo z pastą termoprzewodzącą po dwóch latach powinno się wymienić fabryczną na jakąś lepszą.

Laptop składa się z wielu elementów, producent kupuje matryce, dyski, pamięci RAM, baterie itd.

Jasne, niemniej jednak mój Dell również nie miał wymienianej pasty, a był obciążany na studiach o wiele bardziej i jakoś sobie z tym poradził.

Co do poszczególnych elementów laptopa to mógłbym przytoczyć porównanie, że piwowarzy również mają ten sam chmiel, słód i drożdże, ale piwa prawdopodobnie będą smakować inaczej :) Nie wiem jak to jest w przypadku laptopów, nie śledzę zupełnie tej branży.

37 minut temu, FxJ napisał:

Tak skromnie licząc za mały budżet o minimum 500zł. No i te Simsy 4 z dodatkami to śmiało >80GB więc najlepiej SSD M.2 nawet 128GB na system i HDD na "gry"

Zdaję sobie sprawę, że 2500zł nie starczy, żeby mieć "wszystko".

Gry są w tym przypadku tylko dodatkiem. Simsy jeżeli już to tylko podstawka, bez żadnych dodatków, także o miejsce bym się nie martwił. Jeżeli nie simsy 4 to niech beda simsy 3. Ale tak jak mówię jest to jedynie dodatek, także najlepsze co się da znaleźć, ale maksymalnie do 2500zł.