Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

1. Student
2. Z windowsem
3. 15,6 - 17,3
4. SSD
5. 4000-4200. Jeśli z laptopem znalazła by się jakaś podstawka chłodząca lub torba (albo to i to) to byłoby miło
5b. Aktualnie 5-letni PC. i5 2500k 3.30 ghz, 4GB RAM, AMD Radeon HD 6900 Series 1GB
5c. Jeżeli była by wielka przepaść to mógłbym poczekać do nowego roku. Stacjonarka jeszcze daje radę.
6. Powiedziałbym, że oba aspekty są dla mnie ważne. W tej cenie oczekuję jednego i drugiego (mam nadzieję, że nie przesadzam)
7. Nie rozważam pracy na oddzielnym monitorze. Co do matryc- nie mam pojęcia, nie znam się na tym (tak samo jak na laptopach zresztą). Chętnie poczytam sugestie poparte jakąś argumentacją, dlaczego ta a nie inna.
8. Biurko, czasami łóżko
9. Pograłbym z chęcią w najnowsze tytuły, jeżeli laptop dawałby radę.
10. Nie mam tutaj żadnych wymagań
11. Chciałbym, żeby laptop miał wbudowaną niezłą kartę dźwiękową.
12. Jak wspominałem wyżej- nie znam się na laptopach, nie mam również preferencji kolorystycznych
13. Brak
14. Laptopa chciałbym wziąć na raty z wpłatą własną (powiedzmy 1000 zł).
Karta dźwiękowa głównie dlatego, ponieważ lubię posłuchać muzyki na czymś lepszym niż słuchawki za 50 zł. Filmy też przyjemniej się ogląda.

Laptop ma zastąpić mi komputer stacjonarny, bo do tego staruszka nie ma co inwestować dodatkowej kasy, prawda?

Opublikowano (edytowane)

Ja bym poczekał, aż wejdzie więcej z cpu 8 generacji. Nawet jak nie będzie większego sensu takiej kupować, zawsze to będzie większy wybór i starsze generacje powinny trochę potanieć. Karta dźwiękowa? - w laptopach masz przylutowane zintegrowane i jakieś dedykowanej nie wsadzisz do środka, w sumie ja słyszę sporą różnicę słuchając teraz muzyki w lapku, niż w starym i z telefonu: dell xps > telefon sony x > stary asus, ale nie wiem na ile to efekt hardware, a nie po prostu software i ustawień.

Edytowane przez Sagittarius
Opublikowano

Jeśli z laptopem znalazła by się jakaś podstawka chłodząca lub torba (albo to i to) to byłoby miło

To jest podchwytliwe pytanie - jeśli nie są to dodatki od producenta z nadrukowanym logiem to są to zwykle najtańsze torby lub myszki już wliczone w cenę a nie warte tego co za nie dopłacamy.

Jeżeli była by wielka przepaść to mógłbym poczekać do nowego roku.

Nie wiadomo jakie będą ceny podzespołów wtedy oraz kurs dolara.

Chętnie poczytam sugestie poparte jakąś argumentacją, dlaczego ta a nie inna.

Laptopa chciałbym wziąć na raty z wpłatą własną (powiedzmy 1000 zł)

RTV Euro AGD ma aktualnie raty 0%

Legion Y520-15 15,6" Intel® Core™ i5-7300HQ - 8GB RAM - 1TB Dysk - GTX1050Ti Grafika - Win10

Karta dźwiękowa głównie dlatego, ponieważ lubię posłuchać muzyki na czymś lepszym niż słuchawki za 50 zł.

Audiotrak Maya U5 USB

Creative Sound Blaster X-Fi HD USB

Audiotrak Prodigy Cube Black Edition USB

Możesz kupić zewnętrzną na USB i podłączysz głośniki 5.1 też optycznym, dowolne słuchawki. Lub zainwestować jak ja w głośniki z BT np. Edifier R1700 (mam polecam) lub R2730.

Opublikowano

Dobra, przemyślałem sprawę i myślę, że jeśli chce sprzęt na dłużej to trzeba troszkę więcej zainwestować.

Myślę o tym laptopie w perspektywie 4-5 lat.

Powiedzmy 5000-5200 zł.

Chciałbym, żeby znalazł się dysk SSD. Karta dźwiękowa/głośniki schodzą na dalszy plan (z czasem to sobie dokupię). Skupmy się na samym sprzęcie.

Zakup na teraz. Nie ma co wróżyć z fusuów co będzie za x czasu.

Co do matrycy, to wybrałbym matową.

Poproszę o jakieś konkretne propozycję.

Opublikowano
26 minut temu, FxJ napisał:

Wziąłbym opcję z 256 + 1000 i poprosił o wsadzenie systemu na SSD. 

Jak z tą pamięcią RAM? Słyszałem, że coraz częściej przy najnowszych tytułach(chodzi o gry) wymagają 12gb.

Wiem, że tutaj jest miejsce na drugą kość, więc nie będzie problemu. Pytam z ciekawości, czy to prawda, czy mit.

3 minuty temu, masaoliwka napisał:

Lenovo Legion Y520 - grafa GeForce GTX 1050 i i7-7700HQ i szesnastka RAMu; chyba że legion Y720...trochę droższa sprawa, ale całość trochę lepsza. 

Y720 wykracza niestety poza wspomniane wyżej widełki. Plus nie ma SSD.

Dell wydaję mi się korzystniejszą opcją. Chyba, że za Lenovo przemawiają inne parametry typu serwis, wytrzymałość?

Nie mam żadnego doświadczenia jak chodzi o laptopy, dlatego też ciężko mi wybrać między jednym a drugim.

Opublikowano

Wziąłbym opcję z 256 + 1000 i poprosił o wsadzenie systemu na SSD. 

Fabryczny dysk jest SSD NVMe! To HDD jest tu dokładany.

coraz częściej przy najnowszych tytułach(chodzi o gry) wymagają 12gb.

Na pewno nie wymagają 12 GB RAM bo wtedy nie ma Dual Channel. Jak stanieje dokup drugą kość 8GB.

Chyba, że za Lenovo przemawiają inne parametry typu serwis, wytrzymałość?

Serwis to na pewno nie, to Dell ma najlepszy. Raczej aluminiowa obudowa i wydajne chłodzenie.

https://www.ultrabookreview.com/18534-dell-inspiron-7577-reviewed/

W tej cenie to tylko Dell (z systemem).

Opublikowano
9 minut temu, FxJ napisał:

Fabryczny dysk jest SSD NVMe! To HDD jest tu dokładany.

To super. Widziałem gdzieś Twój wpis o tym, żeby uważać na dokładane dyski SSD, bo są kiepskiej jakości. Tutaj jest wbudowany fabryczny, więc pewnie jest dobrej jakości, mam rację?

Tylko czy wtedy dokładany HDD nie będzie dogorywał?

Jak chodzi o serwis Dell.

Nie wysyła się laptopów na gwarancję, tylko serwis dojeżdża do klienta?

I czy można za dodatkową opłatą zwiększyć termin tej gwarancji? 

• 3 tygodnie później...