Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

1) Dorosły (tylko ja mam dostęp do komputera), tłumacz związany także z mediami (przede wszystkim filmy). Na firmę.

2) Wraz z systemem Windows 10 .

3) 15,6”, ma zmieścić się pełna klawiatura, wraz z klawiaturą numeryczną. Większe modele raczej odpadają, choć mobilność nie jest mi bardzo potrzebna. W każdym razie wolę 15,6”, ale jak będzie większy, to się zastanowię.

4) Musi mieć dysk SSD – na system. Poza tym może mieć dowolny inny dysk albo tylko ssd. Nie zależy mi na dużej pojemności. 256 GB to max. moich możliwości.

5) 2400-3700, szerokie widełki, ale chcę wydać jak najmniej. Jak coś jest warte dołożenia pieniędzy, to dołożę. Ale z tego co widzę, to w tym mniej więcej zakresie kręcą się te same modele, tylko coś do nich jest ewentualnie dokładane i nie wiem, czy jest to warte swojej ceny. 

Tylko nowy laptop. Inne komponenty mnie nie interesują.

5b) To jest dodatek do w pełni wyposażonego komputera stacjonarnego – drugie stanowisko pracy. Dlatego nie zależy mi na topowym sprzęcie, ale niech się przynajmniej nie rozpadnie po 2 latach. Wciąż mam 9-letniego laptopa Toshiba A300, który da się używać.

5c) Nie spieszy mi się, ale już tak mam, że jak się na coś napalę, to muszę mieć już, szybko, od razu! Natomiast nie lubię na coś czekać, „a bo za miesiąc wychodzi nowy procek, więc…” etc.

6) Najważniejsze są dla mnie trzy rzeczy: klawiatura, ssd, ekran (w tej kolejności). Laptop ma służyć głównie do pisania, więc klawiatura nie może być podła; dysk ssd, bo po przejściu na komputerze stacjonarnym na dysk ssd nawet nie mam zamiaru wracać na hdd.

Ekran oczywiście matowy. Chciałbym dobry IPS, ale nie wiem, czy uda mi się takiego wyhaczyć – to jest taki must have ale niekoniecznie must… ;)

Procesor i grafika mają być takie, żeby płynnie działały na nim filmy i programy typu CAT/office. Lubię pograć, ale tak jak mówię, to nie będzie mój komputer podstawowy, więc nie potrzebuję super karty graficznej. Zresztą jeśli miałaby być tylko zintegrowana karta, ale coś innego lepszego (np. ekran IPS) to wolę tę opcję. Bateria może być przeciętna, obudowa mnie nie interesuje, tyle tylko, żeby się to nie rozpadło.

7) Full HD, najlepiej IPS (ale niekoniecznie), matowy.

8) Głównie dom, raczej w Polsce. Może na jakimś urlopie.

9) Rainbows Six Siege, może Elite Dangerous, Divinity: Original Sin 2 to już chyba za duże wymagania. Albo i nic, jeśli miałaby być zintegrowana grafika w zamian za coś innego lepszego.

10) CAT – programy do tłumaczenia. Niezbyt wymagające, ale czasami chyba potrzebują pamięci. Poza tym Office i programy do odpalania filmów.

Tłumaczę, więc głównie tekst. Ale to też tłumaczenia związane z mediami, więc przede wszystkim filmy powinny hulać. Oczekuję niezawodnej klawiatury i niezłej jakości ekranu. Dźwięk nie jest bardzo ważny, ale mógłby chociaż nie pierdzieć, albo żeby nie trzeba było go rozkręcać na 100%, by coś usłyszeć.  Nie kupuję sprzętu często, więc niech to nie będzie jednorazówka. ;)

11) Matowa matryca. Nowoczesne wifi (znaczy, żeby miał te wszystkie b/n/cośtam). Zauważyłem, że laptopy Acera nie mają żadnych kontrolek od capslocka, numlocka itd. To musi być, w jakiejś postaci, czy to przez podświetlanie klawisza, czy osobne kontrolki. Bywa też, że podłączam telefon (LG G4), więc szybkie USB się przyda. Nagrywarka niekoniecznie.

12) jakoś Lenovo mi się nie widzi, brat miał z jakimś modelem problemy. Ale to nie jest nienawiść na tle markowym, więc nie umrę z nienawiści, jeśli wybór miałby paść właśnie na Lenovo. Acer chyba odpada, bo nie ma tych kontrolek od capslocka itd. Dotychczas miałem do czynienia z Toshibą i HP.

13) To wygląda ciekawie: https://www.x-kom.pl/p.....inspiron-5767-i5-7200u-8gb-1000-win10-r7-fhd.html

Tylko ten komentarz na stronie o marnym IPS mnie niepokoi.

Edytowane przez xterdef
Opublikowano

jakoś Lenovo mi się nie widzi, brat miał z jakimś modelem problemy

Zakładam że miał konsumencki a nie biznesowy model.

Najważniejsze są dla mnie trzy rzeczy: klawiatura, ssd, ekran 

Więc zdecydowanie modele biznesowe, z dłuższą gwarancją - zwykle trzyletnią (też na firmę). Klawiatury w nich mają klasyczny układ i są znacznie lepsze niż te w konsumenckich, niestety większość mam matryce TN do pracy biurach/firmach i w terenie.

Z matrycami IPS są:

Lenovo ThinkPad E570 i5-7200U/8GB/256/Win10X FHD

Lenovo ThinkPad E570 i5-7200U/8GB/256+1000/Win10X FHD

Lenovo ThinkPad L570 i5-7200U/8GB/256SSD FHD - bez systemu

Lenovo ThinkPad L570 i5-7200U/8GB/256SSD/Win10X FHD

ASUS P4540UQ-FY0065R i5-7200U/8GB/256SSD/Win10P 940MX

https://www.notebookcheck.net/Lenovo-ThinkPad-E570-Core-i5-GTX-950M-Notebook-Review.195890.0.html

https://www.notebookcheck.net/Lenovo-ThinkPad-L570-7200U-Full-HD-Laptop-Review.213250.0.html

https://www.notebookcheck.net/Asus-ASUSPRO-P4540UQ-7200U-940MX-Full-HD-Laptop-Review.211876.0.html

Opublikowano

Dzięki, widziałem tego ASUSA P4540UQ, ale pisało przy typie ekranu, że to "Matowy, LED, EWV", nie IPS. Więc odpuściłem. Wiem, że w notebookcheck jest recenzja i tam mowa o ekranie IPS, więc pewnie czegoś nie wiem.

Te ThinkPady są tak obrzydliwe, że mnie od nich odrzuca. Wiem, pisałem, że wygląd nie ma znaczenia... 

Opublikowano

To inne ekrany są tak dobre, że lepiej do nich monitor podłączyć? :) Już mi tak bardzo nie przeszkadza ten wygląd, w sensie ładności, teraz tylko wygląda jakby miał się rozpaść po roku. I też nie do końca wiem,  za co tyle kasy daję. Bo jedyne co tu jest to ten ekran i klawiatura. Poza tym to sam ssd i bez karty graficznej. I płać Pan 3400.