tracer87 Opublikowano 21 Października 2017 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2017 Witam, potrzebuję pomocy w dobraniu nowego monitora, który godnie zastąpi mój obecny leciwy HP. Monitor wykorzystuję do pracy (arkusze, tworzenie stron internetowych, photoshop), rozrywki (gry sieciowe). Budżet jakim dysponuje to maksymalnie 1000,00 zł, ale im mniej tym lepiej. Czytałem, że dobrym rozwiązaniem są monitory o czasie reakcji 1-2ms i odświeżaniu 144Hz, które idealnie sprawdzają się w dynamicznych grach sieciowych, ale jak ma się to do pracy ? Czy lepszym rozwiązaniem będzie zakup monitora z większą rozdzielczością natywną, ale z gorszym czasem reakcji np. 5ms i odświeżaniem 75Hz, wtedy ceny takich monitorów są niższe od tych 144Hz ? Sprzęt musi wystarczyć mi na kilka dobrych lat użytkowania i wolałbym nie wyrzucić pieniędzy w błoto. Cytuj
FxJ Opublikowano 21 Października 2017 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2017 (edytowane) Te czasy reakcji to zwykle bujda ... Cytat wtedy ceny takich monitorów są niższe od tych 144Hz ? Z matrycami TN mogą być w tej samej cenie ale z IPS/PLS to są droższe. Cytat ale jak ma się to do pracy ? To matryca TN więc gorsze kolory, gorsze kąty widzenia - lepiej kup dobrego IPS-a i lampkę nocną do doświetlenia biurka a będziesz zadowolony znacznie bardziej, Chcesz 144Hz? To ponad 1100zł musisz liczyć i to za matrycę TN, chcesz monitor 1440p to też musisz liczyć że nawet ok1500zł W tej cenie: - iiyama XUB2492HSU - Acer BE240YBMJJPPRZX - Dell U2414H za 900zł Z monitorów 1440p: - Lenovo L27q-10 - Dell U2518D (5ms, 8bit, HDR, HDMI 2.0) Z monitorów TN 144hz: - LG 24GM79G Edytowane 7 Lipca 2018 przez FxJ Cytuj
tracer87 Opublikowano 21 Października 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Października 2017 Niestety więcej niż 1000,00 zł nie jestem w stanie wydać, tak jak pisałem im mniej tym lepiej. Znalazłem w internecie monitor firmy AOC G2460FQ, który charakteryzuje się dużą ilością złączy, odświeżaniem 144Hz, czasem reakcji 1ms (parametr wg. tego co napisałeś bez sensu do porównania), matryca TN, cena takiego monitora 982,00 zł, czyli teoretycznie mój budżet. Monitor będzie podłączony do karty graficznej MSI GTX750 TI 2GB, która posiada wyjście HDMI, DVI, D-SUB. A monitor firmy AOC G2260VWQ6 jest warty rozważenia ? Czytałem, że monitor, który wyróżnia się dużym czasem reakcji (mimo tego co pisałeś) i matryca IPS kompletnie nie nadaje się do rozrywki i często widać smużenia i wcześniejsze "klatki" animacji. Cytuj
FxJ Opublikowano 21 Października 2017 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2017 Cytuj Monitor wykorzystuję do pracy (arkusze, tworzenie stron internetowych, photoshop), rozrywki (gry sieciowe). Jeśli do tego pierwszego zastosowania to te co podałem do 1k a do grania w CS-a własnie o wyższym odświeżaniu, ale wiele osób gra na 60 Hz cały czas. Cytuj
Włóczykij Opublikowano 21 Października 2017 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2017 Grafikę też będziesz wymieniać? Bo ta nie da sobie rady z wygenerowanie 150FPS. Cytuj
tracer87 Opublikowano 21 Października 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Października 2017 Jeśli chodzi o rozrywkę to głównie gram w CS:GO i PUBG, bez problemu na moich ustawieniach w tej pierwszej generuję 210 stałych klatek. Jeśli chodzi o pracę to edytor sublime, a grafika Photoshop. Obecny sprzęt komputerowy sprawdza się bez problemu, jedynie monitor i jego natywna rozdzielczość przy pracy w edytorze i większych projektach graficznych daje się we znaki. Odświeżanie w obecnym monitorze mam ustawione na 75Hz. Cytuj
FxJ Opublikowano 21 Października 2017 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2017 Do tego zastosowania ja bym ci powiedział bierz U2518D gdyby nie ograniczony budżet. Cytuj
tracer87 Opublikowano 25 Października 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Października 2017 (edytowane) Witam, dziękuję wszystkim za pomoc, jednak nadarzyła się okazja kupienia w bardzo niskiej cenie monitora firmy AOC G2460PQU z wadą matrycy. Monitor wyposażony jest w port HDMI, DP i DVI, przez pierwsze 2 generuje tylko 60Hz, przez DVI w rozdzielczości FHD 120Hz, a nie 144Hz jak opisuje producent i ro jest wada produktu o której sprzedający informuje. Czy warto rozważyć zakup takiego monitora, gdzie sprzedającym jest sklep i udziela 12 miesięcznej gwarancji sprzedającego ? Czy DP, nie powinno być najmniej stratnym sygnałem i bez problemu również powinno generować 120Hz mimo wady matrycy ? Edytowane 25 Października 2017 przez tracer87 Cytuj
FxJ Opublikowano 25 Października 2017 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2017 Jak on ma odświeżanie 75Hz tylko i to TN-ka. Cytuj udziela 12 miesięcznej gwarancji sprzedającego To równie dobrze możesz kupić w ciemno poleasingowy jakiś, takiego średniaka tylko z pełną gwarancją dwu letnią. Cytuj
tracer87 Opublikowano 25 Października 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Października 2017 Na stronie producenta (strona 48) jest wyraźnie napisane, że obsługuje 144Hz oraz na stronie archiwalnej sklepu również widnieje opis 144Hz. Cytuj
Włóczykij Opublikowano 25 Października 2017 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2017 Dell ma matryce "premium" od LG/Philips a AOC (chińczyk) własne słabe matryce. Cytuj
tracer87 Opublikowano 25 Października 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Października 2017 Tylko, że tutaj bardziej rozchodzi się o cenę, bo każda TN'ka nie imponuje kolorami, ale szybkością odświeżania. Nie wiem czy nie okłamuję sam siebie i szukam czegoś na siłę, żeby zapłacić jak najmniej. Tutaj kusi mnie ta szybkość matrycy i jakaś gwarancja, gdzie w przypadku uszkodzenia mam zwrot kwoty lub wymianę na inny. Dlaczego DP w tym monitorze nie chce wyświetlić więcej niż 60Hz ? Cytuj
FxJ Opublikowano 25 Października 2017 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2017 Cytuj bo każda TN'ka nie imponuje kolorami, ale szybkością odświeżania. IPS z 144/165Hz też znajdziesz ale cena sporo ponad 2 tyś. - TN są tanie w produkcji po prostu. Mało grasz kup IPS, bardzo dużo grasz w FPS-y kup TN 75~144Hz Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi