Tuskawka Opublikowano 20 Października 2017 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2017 (edytowane) Hej, formularz uzupełniłam, jednak mój temat jest trochę inny. Posiadam już wybrany sprzęt, jednak nie wiem, którą kombinację wybrać. Jestem zainteresowana kupnem laptopa Dell XPS 15 9560. Chodzi konkretnie o te dwa modele: https://www.x-kom.pl/p.....dell-xps-15-9560-i7-7700hq-16gb-512-10pro-uhd-3y-nbd.html https://www.x-kom.pl/p.....dell-xps-15-9560-i7-7700hq-16gb-512-10pro-fhd-3y-nbd.html Nie mogę się jednak zdecydować, którą konfigurację wybrać, 1080 czy 4k. Laptop wykorzystywany będzie w pracy o tematyce biurowej. W wolnej chwili lubię oglądać filmy w dobrej jakości i tu jestem bardziej przychylna na 4k. W gry gram rzadko i to w stare tytuły (Heroes III, Simsy 2-3, jakieś karty), dlatego tutaj nie będę się rozpisywała. Doradźcie mi proszę jakie są plusy oraz minusy danych matryc i jakie jest wasze zdanie. Pierwszy raz wydaje taką kwotę na laptopa i trochę się tym wszystkim stresuje. 1. Kobieta, Studentka, pracująca, 2. Tak, celuje w laptopa, który będzie posiadał wgrany system operacyjny Windows 10 PRO 3. 15,4"- 15,6” 4. SSD +500gb 5. Około 10.000 zł oczywiście +- 5b) Oj, bardzo długo 5c) W ciągu 2-3 miesięcy chciałabym dokonać zakupu. 6) Jakość wykonania jest dla mnie ważna. Zwłaszcza ekranu i jakości prezentowanego obrazu. Chciałabym aby laptop wytrzymał mi przez kilka najbliższych lat. Czas pracy na baterii byłby dla mnie zadowalający 4-5h 7) 1080p/4k. Nie mam wymagań co do matowej lub błyszczącej 8) Dom, pociąg, wykłady 9) Niskie wymagania 10) Programy: Dotyczące pracy biurowej, odtwarzacze plików wideo 11) Podświetlana klawiatura 12) Zawsze posiadałam sprzęt DELLa i prawdopodobnie przy nim pozostanę 13) XPS 15 9560 Dzięki :) Edytowane 20 Października 2017 przez FxJ Cytuj
FxJ Opublikowano 20 Października 2017 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2017 Cytuj W ciągu 2-3 miesięcy chciałabym dokonać zakupu. To koniecznie napisz tak na tydzień przed zakupem w razie jak by się pojawiły następcy tego modelu, obstawiam lutym-marzec ale może nas producenta zawsze zaskoczyć. Cytuj który będzie posiadał wgrany system operacyjny Windows 10 PRO A na której funkcji systemu Pro ci zależy? Być może nie będzie ci potrzebny ? Cytuj Nie mogę się jednak zdecydować, którą konfigurację wybrać, 1080 czy 4k. Laptop wykorzystywany będzie w pracy o tematyce biurowej. Możesz też dokupić monitor 1440p 25"-27" na wysięgniku Z matrycami 4K masz trzy warianty: Dell XPS 15 9560 i7-7700HQ/16GB/512/Win10 UHD Dell XPS 15 9560 i7-7700HQ/16GB/512/10Pro UHD Dell XPS 15 9560 i7-7700HQ/16GB/512/10Pro UHD 3Y NBD 1 Cytuj
Włóczykij Opublikowano 20 Października 2017 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2017 Kup tego tańszego z Windows 10 Home jeśli nie zarządzasz żadnymi sieciami. 1 Cytuj
Tuskawka Opublikowano 21 Października 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Października 2017 - W kwestii monitora, to posiadam Samsunga S24D590L FHD około 23' kupiłam rok temu i na chwile obecną dobrze się sprawuje, chociaż korzystam z niego głównie gdy piszę lub przygotowuje prezentacje. - Funkcje systemu PRO są mi zbędne. Jednak w pracy często wykorzystujemy pulpity zdalne i uznałam, że przyszłościowo warto byłoby również mieć taką możliwość. Windows 10 PRO nie jest mi niezbędny do życia. - Zauważyłam, że nie wszystkie konfiguracje posiadają gwarancję "3Y NBD". Warto dopłacać do tej gwarancji? Czytałam, że w przypadku problemów, przez 3 lata mam możliwość wezwania serwisanta, który przyjedzie w ciągu 24h i udzieli mi pomocy. Takie rozwiązanie jest bardzo zachęcające. - No i oczywiście powraca pytanie, którą matrycę lepiej wybrać? :D Czytałam, że w XPS 15 9560 4K występuje problem skalowaniem, ekran czasami sam wykrywa dotyk pomimo faktu, że nikt go nie rusza (gdyby istniała możliwość zrezygnowania z funkcji dotykowego ekranu na matrycy 4k, zapewne bym to uczyniła), dodatkowo podobno jest o wiele gorsza wydajność sprzętu. Nie wiem czy to odosobnione przypadki czy rzeczywiście w konfiguracji 4k występują takie problemy. Ciężko mi dotrzeć do prawdy. Fajnie byłoby mieć laptopa z taką rozdzielczością, zwłaszcza, że często w łóżku oglądam filmy w wysokiej rozdzielczości, jednak jeżeli rzeczywiście jest tyle minusów, to może jednak warto zastanowić się nad 1080? Cytuj
FxJ Opublikowano 21 Października 2017 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2017 Cytuj Samsunga S24D590L Mocno średni ale przynajmniej ma VESA i można go przykręcić do wysięgnika. Cytuj Czytałam, że w przypadku problemów, przez 3 lata mam możliwość wezwania serwisanta, który przyjedzie w ciągu 24h i udzieli mi pomocy. Tak, ale na następny dzień roboczy więc nie zawsze jest to 24h Cytuj Czytałam, że w XPS 15 9560 4K występuje problem skalowaniem Nie wszystkie programy są przystosowane do monitorów 4K szczególnie te starsze, w większości rozmazane czcionki można naprawić Cytuj dodatkowo podobno jest o wiele gorsza wydajność sprzętu To jest 4x większa rozdzielczość niż FullHD wiec w grach wymaga 4-krotnie lepszej karty graficznej, dla filmów czy internetu to nie ma praktycznie różnicy. Cytuj to może jednak warto zastanowić się nad 1080? Jeśli nie jesteś zwolenniczką matryc lustrzanych tak jak ja - z reflaksami jak w MacBookach czy w smartfonach na słońcu, to oczywiście że tak. Dell XPS 15 9560 i7-7700HQ/16GB/512/Win10 FHD Dell XPS 15 9560 i7-7700HQ/16GB/512/10Pro FHD Dell XPS 15 9560 i7-7700HQ/16GB/512/10Pro FHD 3Y NBD 1 Cytuj
Tuskawka Opublikowano 21 Października 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Października 2017 - Zapoznałam się z materiałami wideo na YouTube oraz na stronach opisujących ten model i rzeczywiście konfiguracja 4k, wygląda jakby do laptopa było zamontowane lustro. Nie jestem przekonana czy takie rozwiązanie mi odpowiada i ten dotykowy ekran.. Na filmie konfiguracja FHD prezentowała się o wiele lepiej. Prawdopodobnie będę celowała właśnie w tę konfigurację (FHD). Dziękuje bardzo za wyjaśnienia ;) - Czy powinnam również zakupić podkładkę chłodzącą? Laptop jest w sumie dosyć cienki, gdyby pojawiła się potrzeba wykorzystania oprogramowania, które wymagałoby sporej mocy obliczeniowej od sprzętu, to taka podkładka w jakimś stopniu pomogłaby mu w chłodzeniu? - Mam możliwość zakupu sprzętu na fakturę VAT. Czy w moim przypadku jest to opłacalne? (gwarancja itd.) Czy jednak dać sobie z tym spokój i pozostać przy prawach konsumenta? Cytuj
FxJ Opublikowano 21 Października 2017 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2017 Tak wygląda od spodu - zawsze wyższe uniesienie poprawia dopływ powietrza a dodatkowy wentylator poprawia cyrkulację. Dopiero przy np. renderowaniu filmów możesz taką zastosować. To już twoja decyzja, gwarancja Della na pewno ma 3 lata też na firmę. 1 Cytuj
Tuskawka Opublikowano 22 Października 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Października 2017 (edytowane) Dzięki wyjaśnienia. Zgodnie z radą, odświeżę temat na tydzień przed planowanym zakupem. Bardzo prawdopodobne, że będzie to grudzień lub styczeń. Pozdrawiam serdecznie :) Edytowane 22 Października 2017 przez Tuskawka Cytuj
szymon1225 Opublikowano 22 Października 2017 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2017 Czytając ten temat jeśli mogę chce nadmienić jedną sprawę. XPS zbija taktowanie procesora i to bardzo ;) Za taką kwotę można kupić lepszy sprzęt, (Thinkpad t460p czy X1 Carbon), według mojej opinii. Cytuj
Tamagotchi Opublikowano 22 Października 2017 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2017 Cytuj Testowany model posiadał procesor Intel Core i5-7300HQ. Jest to czterordzeniowy CPU z generacji Kaby Lake. Jego bazowe taktowanie to 2,5 GHz a maksymalna częstotliwość taktowania wynosi 3,5 GHz. [...] W trwającym ponad godzinę teście renderowania wielowątkowego Cinebench R15 działającego w pętli taktowanie CPU wynosiło dla wszystkich rdzeni 3,1 GHz (to maksymalna osiągalna wartość przy wszystkich aktywnych rdzeniach). Wyniki poszczególnych powtórzeń w tym teście były zbliżone do siebie (od 503 do 514 pkt.). https://www.notebookcheck.pl/Recenzja-Dell-XPS-15-9560-Full-HD.244778.0.html Cytuj XPS zbija taktowanie procesora i to bardzo W czym widzisz tu problem? Jeśli by nie był oszczędny czyli nie regulował sobie taktowania to niemożliwa byłaby praca na baterii przez wiele godzin. Thinkpad t460p - zeszłoroczny X1 Carbon - ultrabook z procesorem U Cytuj
Tuskawka Opublikowano 22 Października 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Października 2017 Dzisiejszy dzień po Państwa wypowiedziach poświęciłam na zapoznanie się z opiniami innych użytkowników tego modelu. Na YouTube oraz w recenzjach, często ten model jest chwalony, jednak użytkownicy piszą negatywne opinie: „Kup coś innego, ten model piszczy strasznie” „wątpię, że jest sztuka która nie piszczy, w sklepie tego nie usłyszysz, ale w domu to jakaś masakra ,lapek za tyle kasy nie powinien mieć takiej wady, druga sprawa to kiepskie chłodzenie” „[…]każdy z nich miał inne śmieszne jak za tą cenę wady (martwy piksel, po miesiącu zaczął buczeć wentylator, dysk powodował freezy) i szły do zwrotu/naprawy to jest żart za takie pieniądze... […]” „Właśnie co wentylatorów one nie szumią tylko też taki piskliwy dźwięk wydają (porównując do grubszych lapków), na kolanach też laptopa nie da się używać bo się nagrzewa raz dwa i cpu 70C na przeglądarce osiąga.” „Potwierdzam, bez undervolta i zmiany pasty, throttling jak <cenzura>, tempy gdzieś 93C na cpu, nieakceptowalne” „Po przeczytaniu kilku wątków na podesłanym forum della finalnie wymiękłem po zapoznaniu sie z 70% posta tego biedaka:http://forum.notebookreview.com/threads/dell-support-has-exceeded-my-expectations-of-disappointment-to-literally-become-a-farce.803238/ To jest jakiś bubel.” Czy rzeczywiście z tą serią są takie problemy? Komentarze sugerujące, że nie można korzystać z laptopa na kolanach (o.O), piszczące wentylatory, potrzeba wykonania undervolta, zmiana pasty […] oraz opinie zagranicznych użytkowników na notebookreview.com, bardzo mnie zaniepokoiły. Może błędnie wybrałam model laptopa sugerując się jedynie recenzjami z YouTube oraz na niektórych portalach. Nie ukrywam, że urzekł mnie jego wygląd, parametry (procesor, karta graficzna), waga oraz elegancja. Jednak jeżeli mam zapłacić 10k i później walczyć z tym laptopem rozwiązując wyżej wymienione problemy, to czy mój wybór jest dobry? Powinnam przejmować się tymi komentarzami, czy są to zwyczajnie pojedyncze przypadki (trefne modele). Co sądzicie na temat serii Dell 15 XPS 9560? Cytuj
Sagittarius Opublikowano 22 Października 2017 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2017 Fajnie zobaczyć swój cytat na górze z innego forum Ale czy doczytałaś resztę mojej wypowiedzi na temat tego laptopa, którego obecnie uważam za praktycznie idealnego? Ja wybrałem model FHD, który zdecydowanie Ci polecam do pracy na dokumentach, długim przesiadywaniu mi przynajmniej matowe mniej męczą oczy. Mam XPSa 15 i7/16 ram outletu UK, cena 3tyś niższa niż w Xach itd. taka sama gwarancja - ktoś chce za praktycznie to samo dawać kilka tysięcy więcej jego sprawa. Faktem jest, że szedł mój raz na serwis (ale wyszło na plus, bo naprawili w 2 dni i wymienili SSD z 256 na 512) i raz podjechał technik wymienić wentylator, ale to zawsze jest takie ryzyko w tym naleśniku, a z tą gwarancją to w sumie żadne ryzyko. Aktualnie po: chyba wymienili mi paste w serwisie, zrobiłem undervolt cpu, w dell power manager zaznaczyłem primarly AC use i po updacie BIOSa 1.30 aktualnie pisząc ten post otwarte 10 zakładek w Chrome na CPU mam 38 stopni i wentylatory są wyłączone, przy intensywnym graniu CPU i GPU dochodzą do 80 stopni throttingu nie zauważyłem. Laptop jest po prostu zajebisty, nie wiem co jest za problem ze zrobieniem undervovlta, co trwa 10minut czy pobraniem nowego sterownika z oficjalnej strony? Ja bym 10 tysi po prostu nie dał za lapka, skoro można za 6-7 mieć takiego samego z oficjalną 3 letnią gwarancją. Wypuszczą niedługo odświeżonego XPSa z procesorem 8 generacji, ale nie oszukujmy się do Twoich zastosowań to nie ma znaczenia, a design niewiele się zmieni. Zwróć uwagę, że w 9560 takich jak z X-komu zaczęli montować w wersjach fhd i7 mniejsze baterie, mi trzyma większa ponad 10h pracy biurowej, mniejsza pewnie 2-3 krócej. Laptop na pewno się spodoba, dziewczyna mnie często pyta, kiedy będę wymieniał ;) Cytuj
FxJ Opublikowano 22 Października 2017 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2017 Cytuj że w 9560 takich jak z X-komu zaczęli montować w wersjach fhd i7 mniejsze baterie, mi trzyma większa ponad 10h pracy biurowej, mniejsza pewnie 2-3 krócej Takie aktualnie dostarcza im Polski dystrybutor, jeśli są z mniejszą materią to ma dodatkowy slot na drugi dysk -2,5" (HDD / SSD). Cytuj
Tajgeer Opublikowano 22 Października 2017 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2017 (edytowane) Znajomy w x-kom zakupił ostatnio (jakiś tydzień temu) XPS'a 15 w wersji FHD z i7 (konkretniej: https://www.x-kom.pl/p.....dell-xps-15-9560-i7-7700hq-16gb-512-win10-fhd.html) i w środku ma baterię 97WHr 6-komorową (wbrew temu, co jest podane w opisie na stronie). Dla potwierdzenia: http://www.dell.com/support/home/pl/pl/pldhs1/product-support/servicetag/gbqnfh2/configuration Niestety moduł WiFi/Bluetooth od Killera sprawia mu teraz kłopoty (nie wiadomo, czy to sprawka Falls Creator Update, czy sprzętowa, aczkolwiek ma problemy z Bluetooth) i prawdopodobnie wymieni na Intel 8260 lub 8265. Edytowane 22 Października 2017 przez FxJ 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi