Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Hej wszystkim, poszukuję laptopa, mam swoje typy, ale jednak chciałbym usłyszeć głos osób, które są na czasie. Dzięki

1) Laptop byłby dla mnie, osoba pracująca w branży IT, zajmująca się głównie kodowaniem stron internetowych oraz ich testowaniem automatycznym. Prawdopodobnie kupowałbym na firmę.
2) Mam własny Win 10, ale jestem przyzwyczajony też do Linuxa
3) Dokładnie 13,3" jest to idealny rozmiar dla mnie
4) Tylko i wyłącznie SSD wchodzą w grę, odkąd przesiadłem się na nie to nie chcę wracać do HDD.
5) Nowy sprzęt, bo będzie brany na firmę. Maksymalna kwota jaką jestem w stanie przeznaczyć na zakup to 4200 złotych. Można będzie zrezygnować z systemu ze względu na jego posiadanie.

5b) Planuję go używać przez 4 lata. Początkowo będę go używał równolegle z drugim laptopem, ale docelowo po przegraniu wszystkich danych i zainstalowaniu niezbędnych programów będzie to mój laptop podstawowy.

5c) Druga połowa listopada, czyli właściwie miesiąc.
6) Bardzo docenię długą pracę na baterii, niską wagę i stosunkowo dobrą kulturę pracy. Laptopa czeka wiele otwartych zakładek, spotify,  chat firmowy, IDE w tle + stały podgląd na projekt.
7) Pracując w biurze od pn-pt laptop będzie podłączony do monitora 24". Do tej pory pracowałem na 1366x768 i nie mam porównania, więc nie mam dużych wymagań względem tego aspektu.
8) Większość czasu w biurze i wieczorami/weekendy po różnych pokojach.
9) niskie wymagania - zdarza mi się włączyć jakąś starszą grę np. Diablo 2, Starcraft:Brood Wars, może czasem jakieś league of legends. Od grania mam już konsole.

10) Czasami potrzebuję wirtualnych maszyn pod testy, więć na pewno VMware, Virtual Box, Visual Studio Code,  Eclipse, Selenium Webdriver, PyCharm. Czasami dostaję też od grafików projekty, które muszę otwierać w Photoshopie. Do tej pory miałem 8GB i wystarczało to.

11) Podświetlana klawiatura, minimum 2 porty USB, mile widziana aluminiowa obudowa
12) Niegamingowy wygląd, czyli bez wrzuconych wszędzie RGB. Do tej pory pracowałem z Lenovo z510 (i7-4702MQ, 8GB RAM,GF740m + ssd crucial). Laptop sprawował się świetnie, jednak z racji konieczności codziennego ciągania go do biura potrzebuję czegoś mniejszego lżejszego.
13) zenbook ux430ua, zenbook ux410 - wersja 16 GB, macbook air 2017

Edytowane przez Kuburro
Opublikowano

Można będzie zrezygnować z systemu ze względu na jego posiadanie.

Tyle że niemal 100% ultrabooków jest tylk  i wyłącznie z systemem sprzedawana.

Jak kupujesz na firmę to biznesowe z gwarancją trzy letnią:

Lenovo ThinkPad L470 i5-7200U/8GB/256SSD FHD + kość RAM + karta WWAN (LTE)

Dell Latitude 5480

Konsumenckie mają tylko dwa:

ASUS Zenbook UX410UA-GV027T

ASUS Zenbook UX410UA-GV122T