Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Mam zamiar dołożyć drugi dysk o wielkośc 250 GB do Acer Aspire F5-573G  mój wybór padł na :

Samsung EVO 850  250GB - kości TLC 3D V-NAND, 5 lat gwarancji .

Maksymalnie chcę wydać na dysk 400 zł , czy w tym przedziale cenowym znajdę coś lepszego?

Edytowane przez FxJ
Opublikowano

Jeszcze jedno pytanie :

Zamierzam zostawić  w komputerze dysk HDD na którym jest system , po sklonowaniu partycji na dysk SSD będę miał dwa dyski na których jest system i obydwie partycje będą miały literę dysk "C" co zapewne wywoła konflikt , jak wyjść z tej sytuacji?

Opublikowano

Nie jest fizycznie możliwe by w systemie były dwa dyski (partycje) które by miały takie samo oznaczenie partycji.

Wszystko zależy od tego jaki dysk będzie miał pierwszeństwo w biosie (UEFI).

Najlepiej wykonać czystą instalację i pozbyć się zbędnych dodatków instalowanych przez producentów.

Opublikowano
1 godzinę temu, FxJ napisał:

Nie jest fizycznie możliwe by w systemie były dwa dyski (partycje) które by miały takie samo oznaczenie partycji.

Wszystko zależy od tego jaki dysk będzie miał pierwszeństwo w biosie (UEFI).

Tego się właśnie obawiałem zależy mi na tym  aby na oryginalnym dysku układ partycji pozostał nie tknięty by w razie naprawy gwarancyjnej wysłać komputer tylko z dyskiem HD. Czy jest możliwe aby podczas klonowania partycji zmienić literę nowego dysku systemowego i czy wtedy system będzie poprawnie działał? Myślałem też aby ukryć partycję systemową na starym dysku .Czy któryś z moich pomysłów ma prawo bytu?